Dėl rinkimų kartelės mažinimo – išankstinis kreipimasis į prezidentą

Politikų tribūna

Valdantiesiems modifikavus pirminį pasiūlymą dėl žemės rinkimų kartelės Seimo rinkimuose, Liberalų sąjūdis paragino šalies vadovą vetuoti tokį įstatymą, jeigu jis būtų priimtas.

Pataisą dėl žemesnės kartelės šį rudenį inicijavo klaipėdietis iberalas Simonas Gentvilas, argumentavęs, kad tai būtų suvienodintas Seimo ir savivaldos rinkimų reguliavimą. Savivaldos rinkimams šiuo metu yra nustatytas 4 proc. partijoms ir 6 proc. koalicijoms taikomas rinkimų barjeras, o Seimo rinkimuose galioja atitinkamai 5 ir 7 proc. riba.

Tačia Seimas ketvirtadienį balsuodamas pritarė valdančiųjų siūlymui ją mažinti iki 3 proc. partijoms ir 5 proc. koalicijoms. Už tokį „valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio ir Centro partijos vadovo Naglio Puteikio pasiūlymą ketvirtadienį per priėmimą balsavo 62 Seimo nariai, 44 buvo prieš, 5 parlamentarai susilaikė. Po šio balsavimo konservatorius Jurgis Razma frakcijos vardu paprašė pertraukos. Klausimas atidėtas kitam posėdžiui – dar liko balsuoti dėl viso įstatymo projekto pataisos priėmimo.

„Valstiečių dominuojamas parlamentas į kadencijos pabaigą virsta vieta, kur nebelieka vietos racionaliai diskusijai, o bet kokia idėja gali tapti įrankiu konjunktūrinėms valdančiųjų manipuliacijoms. Nuoširdžiai pikta, jog mano siekis suvienodinti Seimo ir savivaldos rinkimų barjerus, galiausiai virsta į vieną iš savanaudiškiausių valdžios sprendimų: per Lietuvos parlamentarizmo istoriją dar nebuvo prieita prie situacijos, kuomet valdantieji bijotų nepatekti į Seimą ir dėl to mažintų kartelę. Nedviprasmiškas šalies vadovo įsikišimas, vetuojant tokias manipuliacines rinkimų įstatymo pataisas, iki Seimo rinkimų likus mažiau nei metams, suteiktų galimybę sugrįžti prie racionalaus šio klausimo nagrinėjimo“, – pranešime spaudai cituojamas Liberalų sąjūdžio frakcijos narys S. Gentvilas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

1 ir 2 centų monetos išliks?

Ketvirtadienį Seimas priėmė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymą ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus, kurie nuo 2025 m. gegužės 1 ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Politika

Seimas sugriežtino prekybą fejerverkais

Ketvirtadienį Seimas priėmė Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis nuspręsta nuo šių metų liepos 1 d. griežtinti prekybą ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This