„monuose“ būna ir padavėjų monų

Fotoreportažai, Nuomonės

Greta Gumuliauskytė
2019-12-05

Komentarų: 8

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Restoranas „monai“ Klaipėdoje jau kurį laiką yra vieta, kurią drąsiai rekomenduoju draugams ir pažįstamiems. Čia niekuomet nenusivilsite maisto kokybe, nepriekaištingais skonių deriniais, užsimerkti iš malonumo dažnai verčiančiomis netikėtų ingredientų tekstūromis ir profesionaliu bei maloniu aptarnavimu, – kaskart pažadu aš. Tačiau tai, ką restorane „monai“ išvydome vieną šeštadienio vakarą, privertė susimąstyti, ar iš tiesų šis restoranas gali priimti visus mano išsakytus komplimentus.

Staliuką šeštadienio vakarienei „monuose“ pavyko rezervuoti dar savaitės pradžioje (planuoti savo vizitą „monuose“ šiltuoju metų laiku reikia dar kruopščiau). Be abejonės, išvyka į „monus“ savaime yra maža šventė, tad šeštadienio vakaro laukiau su nekantrumu: norėjosi paragauti ne tik užkandžių ir pagrindinių patiekalų, bet pasilepinti ir desertu. Beje, jį nusižiūrėjau dar vakarienės pradžioje – ant gretimo staliuko puikavosi dailus, sodrių tamsių spalvų pyragaitis. Pamaniau, jog tai greičiausiai būtų mano skonio desertas: sunkus, sodrus, šokoladinis, o gal net – karamelinis ar gardintas pistacijomis?

Starterių skiltyje akys šoko nuo vieno gardaus aprašymo prie kito: keptos jūrų šukutės, tuno kapotinis su brokoliais, burrata sūris ir t.t. Tačiau neatsispyrėme Ispanijoje pamiltiems kroketams, kuriuos „monai“ siūlo dalintis. Oto kroketų ir skraiduolės ikrų derinys negalėtų būti nuviliantis, – pamaniau.

Pagrindinių patiekalų sekcijoje du žuvies ir du mėsos pasirinkimai: menkės nugarinė, starkis bei antienos krūtinėlė ir jautienos krūtininė. Nusprendėme išbandyti ir žuvį, ir mėsą, tad užsisakėme starkį su bulvių kremu, žaliaisiais žirneliais, šonine, raudonaisiais ikrais, vištienos sultinio padažu ir antienos krūtinėlę, patiekiamą su šparaginėmis pupelėmis, mėsos sultinio padažu ir ravioli įdarytais bulvėmis.

Vakaro eiga atrodė ideali: estetiška, minimalistinė, bet jauki restorano erdvė nebuvo sausakimša – daugelis svečių jau baiginėjo vakarienę ir mėgavosi desertais. Salėje darbavosi net trys padavėjos, o atviroje virtuvėje besisukantys šefai, atrodė, su užsakymais tvarkosi puikiai.

Kol laukėme užkandžių, padavėja ant stalo patiekė gardžiųjų „monų“ duonos keksiukų su puriu sviestu ir čia pat pjaustomo ispaniško kumpio griežinėliais. Po tokio starto jautėmės gerokai užkandę, tačiau ant stalo atkeliavę oto kroketai su skraiduolės ikrais nebaugino neįveikiamu porcijos dydžiu. Atvirkščiai – tai buvo elegantiškas, lengvas ir labai gardus žuvies užkandis, puikiai nuteikiantis likusiam vakarui. Jo pateikimas – aukščiausios klasės, kuria ir pasižymi restoranas „monai“.

Taip maniau iki tos akimirkos, kol padavėja, dar nenurinkusi tuščių užkandžių lėkščių, ant stalo pradėjo tiekti pagrindinius patiekalus. Tokį nesusipratimą dar galėtum praleisti pro akis, tačiau buvome mažų mažiausiai nustebę, kai mūsų staliuką aptarnavusi mergina paprašė pasilikti užkandžiams jau panaudotus, nešvarius įrankius…

Iš pradžių kiek pasimetėme, tačiau vėliau, pergalvojusi susiklosčiusią situaciją susimąsčiau, jog taip nebūna net pas močiutę kaime.

Taigi, aukščiausios klasės restorane pagrindinius patiekalus valgėme panaudotus įrankius patys nusivalę servetėlėmis.

Suprantu, jog tai galėjo būti pasimetimo, laiko trūkumo ar skubėjimo klaida, tačiau to negaliu pateisinti žinodama faktą, jog rimstančiame restorane darbavosi net trys padavėjos.

Toks nesusipratimas aptemdė vakaro pradžioje vyravusią pakilią nuotaiką, tačiau ant stalo patiektų pagrindinių patiekalų išvaizda žadėjo padėtį ištaisyti.

Iš tiesų, maistu „monuose“ dar neteko nusivilti. Ypatingai mėgstu čia ruošiamus žuvies patiekalus. Starkis, kurį ragavome, buvo iškeptas nepriekaištingai. Sultinga žuvis puikiai žaidė su kremine bulvių piurė, žaliaisiais žirneliais, ikrais, sodriu padažu. Tai patiekalas, kurį norėtųsi pakartoti kitą ir dar kitą dieną.

Antienos krūtinėlė buvo taip pat paruošta puikiai, tačiau labiausiai sužavėjo šalia paukštienos patiekti bulvėmis įdaryti ravioli. Atrodė, jog juos galėčiau valgyti vienus – švelniai jų tekstūrai ir ryškiam skoniui netrūko jokio padažo.

Po gardžios vakarienės laukėme vakaro desertų pasirodymo („monai“ saldžius pasirinkimus kiekvienam stalui pristato asmeniškai, pyragėlius dailiai išdėliodami didelėje lėkštėje). Mintyse žinojau, kokio deserto norėčiau, tačiau nemaniau, jog čia ir vėl patirsime nusivylimą.

Desertų lėkšte nešina padavėja atnešė tris pyragėlius, pasakydama, jog į vieną jų nežiūrėtumėme, nes jo šį vakarą jau nebeliko.

Tai buvo būtent tas sodrus, šokoladu kvepiantis prancūziško tipo pyragaitis, apie kurį svajojau dar vakaro pradžioje. Tačiau įdomu buvo išgirsti galbūt ir kitų pyragaičių sudėtis pasirodys patraukli.

Maža to, jog aptarnaujantis personalas nepasivargino iš lėkštės išimti jau nebetiekiamo deserto, mums spėliojant kito pyragėlio sudėtį, padavėja pasiūlė paragauti ir tuomet patiems pasakyti, iš ko jis pagamintas. Tokiose situacijose negaliu išlikti rami. Juk kalbame apie restoraną, o ne apie savo namų virtuvę, kur gali ragauti pyrago šonus ir tuomet pasakyti, ar nori viso gabaliuko…

Šiuo atveju siūlydama paragauti padavėja turėtų patiekti nemokamą pyragėlio pavyzdį, kurį ištestavę galėtumėm nuspręsti, ar norėsime pirkti visą desertą ir ar jis apskritai mūsų skonio.

Laimei, pyragėlio sudėtį atspėjau ir jo neragaudama. Vienas jų buvo egzotiškojo yuzu skonio, kitas – aviečių.

Galbūt bijodami dar daugiau nesusipratimų, saldžiosios vakarienės dalies atsisakėme ir gardaus deserto sugrįžti nusprendėme „monų“ padavėjoms sėkmingesnį vakarą.

Sąskaita: oto kroketai – 4,6€, starkis – 14,9 €, antienos krūtinėlė 18,7 €, gazuotas mineralinis vanduo (0,75l.). Iš viso: 40,7 €.

Aptarnavimas: 4/5 Tokį aukštą balą skiriu žinodama, jog paprastai „monuose“ dirbančių padavėjų darbą galiu tik pagirti. Galbūt tai buvo vieno vakaro nesėkmė, tačiau pakeisti įrankius, nenešti jau nebetiekiamo deserto pavyzdžio, neversti klientų spėlioti patiekalo sudėties yra elementariausia padavėjų darbo etika. Skiriu komplimentus nuoširdžiam ir paprastam bendravimui, tačiau paminėtų klaidų rekomenduoju nebekartoti.

Interjeras: 5/5 „monų“ erdvė pakankamai šviesi ir jauki, nedidelė. Patalpas pagyvina už perregimo stiklo matoma virtuvė. Tai šiuolaikiška ir maloni aplinka. 

Meniu: 5/5 Restorane „monai“ atskleidžiami išties puikūs, gerai apgalvoti skonių deriniai, įsimenančios tekstūros. Maistas sušildantis, jaukus, šviežias ir kokybiškas. 

Bendras vertinimas: 4.6/5[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”113775,113776,113773,113772,113778,113774,113777″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

8 Comments

  1. Melioratorius

    Prancūzijoje – kur kultūros lygis turbūt nesulyginamas su mūsų, toks dalykas kaip vienas komplektas įrankių visam vakarui – normali praktika. Nenoriu čia nei keiktis nei …, jei neturit ką rašyti tai geriau griovių eikit kast.

    Reply
    • Anonimas

      Pritariu. Tiek Prancūzijoje, tiek Vokietijoje ar Italijoje restoranuose ne visada keičia įrankius. Matyt truputuką autorės išsilavinimo stoka.

  2. TAI AR CIA MUSU DUDORIUS ATEINA OTKATU NULEISTI?

    .

    Reply
  3. Nija

    Anties krūtinėlė 18,70 tiktai? Starkis 14, 90 tiktai? Už tokią bendrą sumą galima 3 – 4 dienas maitintis starkiais ir antimis!

    Reply
  4. Nesvarbu

    Leiskite spėti, jog ten lankosi tik jaunimas. Nes kainos….

    Reply
    • ezys

      nes vyresniu zmoniu su didesnem pajamom nera vien jauni, ar ne? 🙂

  5. Nuo kada

    Lietuvių kalbos taisyklės pasikeitė? Pavadinimai rašomi mažąja raide?

    Reply
  6. gurmanas

    Pižoniškesnės rašliavos nesu skaitęs…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

„Klaipėdos vanduo“ surengė vandens degustaciją

Rugpjūčio 2 d., antradienį, Klaipėdoje įsikūrusiame restorane „Monai“ vyko išskirtinė vandens degustacija. Ja siekta įtraukti verslą ir visuomenę į vykstančią ...
2022-08-03
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Nuomonės

„Pepper Grey“ - rimtų mėsos patiekalų ir Rytų virtuvės mėgėjams

Sužinojusi apie Klaipėdoje veikiantį, armėniškos - Viduržemio jūros regiono virtuvės patiekalais garsėjantį restoraną „Pepper Grey“, pamaniau, jog galbūt ši vieta leistų pažinti, o gal net - įsimylėti iki šiol nepažintą Rytų skonį?
2020-03-01
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Nuomonės

„Caca“ - dėmesio vertas uostamiesčio restoranas

Išgirdusi naujos, nuo Klaipėdos centro gerokai nutolusios vietos pavadinimą „Caca“, galvoje susikūriau kontrastingą paveikslą.
2020-02-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This