Kai dūmai griaužia akis, o sąžinė užstatyta lombarde

Politikų tribūna

Gintaras Vaičekauskas, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys
2019-12-06

Komentarų: 2

Žodžiu, viskas prasidėjo ketvirtadienį. Seime. Susiginčijau aš posėdžio metu su tokia kylančia valstietiškai žalia politikos demagogijos žvaigžde Tomu Tomilinu. Dėl ko? Dėl draudimų. Valstiečiai be jų užtrokštų kaip be deguonies. O čia scenoje dar įpučiama dūmų. Tabako dūmų. Gero nelauk.

Veiksmas vyko po dar vieno (101 ar 102, nebesuskaičiuoju) draudimo įstatymo pristatymo, kuris, kaip paaiškėjo, yra būsimų  sankcijų prognozė dar nepriimtam draudimo rūkyti balkonuose įstatymui.

Žodžiu taip. Yra draudimo rūkyti įstatymas, kuris nepriimtas, bet jo autorius jau taiso jį. Pildo sankcijomis. Baudos nuo 90 iki 150 €. Nei daug, nei mažai. Už ką, vyrai ir moterys? Už ką mus taip? Už tai, kad jeigu tu nepraneši (o gal tiksliau – neįskųsi), kas rūko balkone – gausi baudą. Pagal tokią p. Tomilino logiką profesionali skundų rašytoja A. Širinskienė tiesiog privalo apskųsti tokį Seimo narį E. Gentvilą, nes vis dar rūko balkone tas žalčius. Pats mačiau. Ir Seimo rūmuose, ir bendrabutyje. Beje, abu labu – A.Š ir E.G. dar ir tame pačiame bendrabučio (prašau nemaišyti, yra Seimo bendrabutis, ne viešbutis) narvelyje (laiptinėje) gyvena.

Tokia vat gali nutikti istorija. Bet čia, kaip sako toks tūlas „dėdė Volandas“, primerkęs skirtingų spalvų akis, būtų dar pusė bėdos. Didžiausias fokusas yra tai, kad rūkymas (draudimų partijos atstovų pastangomis) yra prilyginamas nusikaltimui, kurį galima fiksuoti. O kaip su įrodymais, paklausite? Na, tarkim žmona žiemą džiausto skalbinius balkone ir nuo jų kyla garas, o skundikas stovi apačioje ir juos fiksuoja mygtukiniu „Nokia” telefonu. Tai čia yra kaip? Jam pasirodė ar kaip?

Beje, dar vieno valstiečių deputato S. Tumėno tąkart posėdžių salėje buvo replikuota, kad žmona turbūt skalbia su skalbimo mašina „Ryga 12” (nežinantiems – tai tokia skalbinių naikinimo dėžė, kuria sovietmečiu buvo tiesiogine to žodžio prasme naikinama skalbinių ir skalbėjų sveikata). Buvo atsakyta, kad pats deputatas, ko gero, nieko nėra niekada skalbęs, nes garuoja ne mašina, o žiemą į balkoną išnešti ir išdžiaustyti skalbiniai.

Apibendrinimai ir išvados.

Esu liberalas. Liberalai visada buvo prieš draudimus, juo labiau – neadekvačius. Esu už tai, kad su rūkančiu kaimynu visų pirma būtų kalbamasi, tariamasi, galbūt ir susitarta, jog žiauriai negerai yra rūkyti, o dar ir aplinkiniams kenkti. Žodžiu kaimynėli, „rūkyk  į sveikatą“, o bet tačiau – neversk kaimynų uostyti dūmų. Juk norint galima apsieiti ir be policijos. Kuri ir taip darbo turi.

Beje, tabakas sparčiai keliauja į užmarštį. Tai suprasdami valdantieji pakėlė akcizą bedūmei rūkymo alternatyvai „IQos’ui”. Nes iš karto suskaičiavo, kad akcizo pakėlimas 60 procentų sparčiai populiarėjančiai prekei – tiesiog tobulas pažadukų biudžeto skylės kamštukas. Nes valstiečių pažadų  – už milijoną, o vat konkrečiai gydytojui, mokytojui, o jau po „Alytaus pragaro“ ugniagesiui privalomai atlyginimą pakelti ir vėl nėra už ką. Na, nėra pas valstiečius pinigų, nėra. Nors tu ką.

Istorija, kad tau, muziejaus direktoriau, pakėlėme algą, bet tavo įstaigoje galima apsieiti ir be tualetinio popieriaus, įgauna kitus kvapus. Nes taip kvepia nesąmonės. Taip kvepia, o gal vadinkime daiktus savo vardais – smirdi – ir paskutinis (šią savaitę, mėnesį, ketvirtį, pusmetį….) draudimas.

Beje, esu šališkas – mečiau rūkyti 2008 metais. Kaip buvęs eksrūkorius, priimu visus buvusius ir esamus kaltinimus dėl tabako pramonės lobavimo, rūkymo, kaip prasmingo laisvalaikio praleidimo bei tabako ar dūmų be dūmų protegavimo.

Ir vėl vaikai po balkonu indėnus žaidžia – bus dūmų.

2 Comments

  1. GintarasR

    Gintarai, mane stebina tavo analizuojamų problemų gylis ir įžvalgos, bet jau geriau tokio tavo straipsnio nebūčiau matęs.
    Sakyk, o jūs ten visi Seime Klaipėdos labui triūsiantys – ar esate kada nors ir ką nors girdėję apie dalykus, kuriuose mes čia murkdomės dėl atskirai rengiamų uosto ir miesto bendrųjų planų, kokią perspektyvą tai programuoja, apie pramonine tarša nuodijamus gyventojus, kurie ją (taršą ir smarvę) jaučia ir net namie randa, bet už gamtosaugą ir sveikatą atsakingos institucijos net nenutuokia, nes jos (taršos bei smarvės) niekaip neranda. Ar apie išorinio uosto Melnragėje statybas su pabaiga jau 2029 metais, kokiais buldozeriais be jokio ekonominio pagrindimo tas dalykas važiuoja ir kaip tai pakeis ne tik klaipėdiečių gyvenimo kokybę, bet sąlygos ir ženkliai padidėjusią Baltijos krantų eroziją, ką nedviprasmiškai patvirtina mokslininkai. Kokią ateitį uosto kompanijoms žada visos jų veiklos ir plėtros planų uždarymas miesto ribose, pasmerkiant uosto kompanijas nuolatiniam konfliktui su aplink gyvenančiais žmonėmis ir visais krovinių srautais tiesiog miesto gatvėmis, „nes nėra kaip kitaip”. Pastačius išorinį Melnragėje – juk NIEKADA nebebus „kaip kitaip” – ir kas tada, tarkim už 10-15 metų, kai veikla mieste pasidarys per brangi dėl įvairių apribojimų? Apribojimai, griežtinamos veiklų planavimo procedūros bei investicijos į taršos prevenciją jau šiandien uosto kompanijoms nerimą kelia ir tik laiko klausimas kada realiai trenks per konkurencingumą.
    Kaip miestas yra durninamas su tuo dalykinių sąlygų sąvadu, kuris naudingesnis uostui, bet ne miestui – tačiau platinamas kaip didžiulė nauda klaipėdiečiams… ir kaip iš 17 sąlygų telieka vos 8 ir tos bus vykdomos tik jeigu kada nors atsiras tiems dalykams lėšų. Uostas šiandien, kėdės rytoj – tave tai tenkina?
    Manau, kad esate apie visa tai girdėję, bet jūsų pozicija tais klausimais kokia nors yra? Koks nors jūsų, Seimo klaipėdiečių aiškus palaikymas kurios nors pusės – uosto plėtros Melnragėje, ar miesto ateities – atsakymas pas jus yra, ar jums irgi Klaipėda- tai vien tik uosto verslas bei biudžeto pajamos ir sąžinė tik per lombardą?
    Nieko asmeniško, pats ex-rūkorius, tavo idėjas apie rūkymo žalą palaikau.

    Reply
    • manau

      kad ponai patogiai įsitaisę seime, kam jiems tos problemos?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Irena Šiaulienė nori į Europos Parlamentą

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ pagarsino savo kandidatų į Europos Parlamentą sąrašą. Jo lyderiu yra eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Tarp kandidatų yra ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

ELTA

R. Žemaitaičio teisinės neliečiamybės klausimas gali ir nusikelti

Pirmadienį prasidėsiančios neeilinės Seimo sesijos metu planuojama svarstyti ir antisemitizmu kaltinamo parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio, kandidatavusio į Klaipėdos merus, teisinės neliečiamybės ...
2024-02-11
Skaityti daugiau

ELTA

Naikinamas Petro Gražulio mandatas

Seimas pirmadienį surengtame nenumatytame posėdyje apsisprendė panaikinti šiurkščiai Konstituciją pažeidusio ir Seimo nario priesaiką sulaužiusio Petro Gražulio mandatą. Mandato netekusiam ...
2023-12-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This