Privati ugdymo įstaiga sutrikdė klaipėdiečių gyvenimą

Miestas, Svarbu

Melnragėje įsikūręs privatus darželis „Mažasis Klaipėdos licėjus“ sukėlė tikrą karą tarp įstaigos administracijos, vaikų tėvų ir miestelio bendruomenės. Pagrindinė problema yra ta, jog automobiliais užkemšama gatvė, kurią gyventojai patys susiremontavo ir tikėjosi ramaus gyvenimo.

Konfliktuojančias šalis prie bendro stalo susodino ir kompromiso penktadienį ieškojo Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus specialistai, vicemerai.

Melnragės gyventojai pasakojo, jog „Mažasis Klaipėdos licėjus“ Nėgių gatvėje pradėjo veikti dar rugpjūtį. Ugdymo įstaiga įkurta privačiame name, kurį išsinuomojo. „Mažąjį Klaipėdos licėjų“ kasdien lanko per 60 vaikų.

Įstaiga savo veiklą pradėjo neturėdama leidimo-higienos paso, jo neturi ir iki šiol. „ Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento specialistai patvirtino, kad yra įstatymo sprangų, jog tokios įstaigos ir gali veikti net neturėdamos leidimo. Joms už tokį nusižengimą galima skirti tik baudą. Įstaigos vadovai patikino, kad gautas pastabas, kaip patalpas pritaikyti savo veiklai, ištaisė, tad kitą savaitę vėl kreipsis gauti leidimą-higienos pasą“, – aiškino Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys.

Tačiau daugiausia problemų kyla dėl transporto srautų. Kiekvieną rytą ir vakarą tėvai atveža vaikus į ugdymo įstaigą, atvažiuoja jų pasiimti namo, todėl Nėgių gatvė yra užkemšama, automobilių srautai esą kelia grėsmę ir gyventojų saugumui.

„Šios įstaigos veikla didele apimtimi apsunkino ir pablogino Nėgių gatvės gyventojų gyvenimo kokybę. Nėgių gatvę savo lėšomis trinkelėmis išsigrindė patys gyventojai. Dabar sutvarkyta gatve daugiausia naudojasi licėjaus klientai. Taupant lėšas, Nėgių g. nebuvo įrengtas šaligatvis pėstiesiems, gatvelė siaura ir nėra pritaikyta tokiam joje mavervuojančiam automobilių srautui. Gatvė neapšviesta, joje pavojinga tamsiu paros metu, ypač dabar – atsidarius neteisėtai įstaigai. Jau buvo vaiką atvežusio manevruojančio automobilio užvažiavimo ant žmogaus atvejis, kurio liudininku tapo ir šios įstaigos direktorius“, – dėstė Nėgių gatvės gyventojai.

Jie skundėsi, kad yra priversti taikstytis su nuolatiniu triukšmu gatvėje, gadinama kelio danga, spūstimis, nuolatiniais ginčais su darželinukų tėvais, paliekančiais automobilius ties privačių namų vartais, ant privačių vejų.

Darželinukų tėvai savo ruožtu skundėsi, jog tapo situacijos įkaitais. Jie piktinosi, kad Melnragės gyventojai fotografuoja jų automobilius, kuriuos tenka palikti ir neleistinose vietose, siunčia nuotraukas į Kelių policiją, o ši skiria baudas.

„Mieste trūksta ugdymo įstaigų, todėl mus džiugina, kai įsikuria nauji darželiai ar mokyklėlės. Tačiau suprantame, kad reikia spręsti problemą, reikia ieškoti kompromisų, kad visi būtų patenkinti. Tikiu, kad kompromisų galima rasti“, – po susitikimo su „Mažojo Klaipėdos licėjaus“ administracija, darželinukų tėvais, Melnragės bendruomenės atstovais kalbėjo A. Barbšys.

Jis tikino, jog šį mėnesį Saugaus eismo komisijoje bus svarstoma, ar Nėgių gatvėje leisti įrengti laikiną automobilių stovėjimo aikštelę, kurioje tilptų 15 mašinų. Taip esą būtų sukurta vieta, kur automobiliai galėtų apsisukti ir nereikėtų to daryti prieš gyventojų langus.

Melnragės bendruomenė savo ruožtu Saugaus eismo komisijai pateikė prašymą įrengti kelio ženklą „Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas“ Nėgių gatvėje, kas, jos nuomone, galimai išspręstų susidariusią eismo problemą.

„Dėmesys turi būti skiriamas gyventojų interesams apginti, o ne neteisėtai veikiančios įstaigos klientų pageidavimų tenkinimui gyventojų ir valstybės sąskaita“, – įsitikinę melnragiškiai.

„Tikrai tikiu, kad galima rasti visus tenkinančių sprendimų“, – pabrėžė A. Barbšys.

16 Comments

  1. Tos mokyklos mokinys

    As esu sitos mokyklos mokinys. Man arba tevai, arba nezinau, kas, nebeatsimenu, pasake, kad kas- koks kaimynas pastate kamera. Nu paskutinis lasas!!!

    Reply
  2. Lina

    Taigi, labai trukdo darbo valandų metų priešmokyklinukus valstybine gatve iki darželio atvežantys tėveliai, reikia juos kasdien medžioti fotografuojant ir siunčiant policijai. Patys parašėte – gatvelė neapšviesta, be šaligatvių, pėsčiųjų eismui netinkama ir žiemos metu ten ne tik kad nepatogu, bet ir nesaugu eiti mažiems vaikams. Mokslo metų laikotarpiu prie jūros gyvenančių poniukų ramybė svarbiau nei tai, kad šiuo metu kritiškai stinga mokymo įstaigų, kad mažiems vaikams nesaugu bus eiti tamsia gatve be šaligatvių.

    Aš apsirktai esu neįgali, atvesti vaiko iš toli nesant šaligatvių ir pritaikymo net negalėčiau. Atvykau į vaiko spektaklį ir pajūryje gyvenantys poniukai turčiukai nufotografavo ir nusiuntė į policiją, teko po to sugaišti pusdienį aiškinantis policijoje. Vakar vėl ta pati istorija, vėl pusdieniui į policiją.

    Gatvė nėra privati, ji valstybinė, o gyventojai elgiasi savanaudiškai ieškodami dėl ko paskųsti ir prikibti prie mokymo įstaigos ir smogdami į jautriausią vietą – versdami mažus vaikus žiemos rytais tamsia ir nesaugia gatve atvesti iš toli. Jiems nerūpi nei vaikai, nei higienos pasai, kurie netrukus bus, čia tik pretekstas. O tėvai atsidūrė situacijos spąstuose. Tik prieš pat rugsėjį sužinojome jog netelpame mieste ir priešmokyklinukus iškelia į Melnragę, mums nebebuvo pasirinkimo, o čia susiduriame su tokiu teroru kai kasdien tykoja nufotografuoti ir paskųsti policijai, kad vaiką iki darželio atvežėme per ponų gatvę. Skundžia net nepažeidus taisyklių, net jei mama nestovėjo, o tik sustojo ir vaikas išlipo iš automobilio, jei atvyko neįgalus žmogus vežimėlyje, po to policijoje tenka aiškintis jog neteisėtai apskundė. O jie kitą dieną vėl fotografuoja.

    Nes prie jūros gyvenantys ponai nenori jog pro juos pravažiuotų mažus vaikus į darželį vežantys automobiliai ir pasirengę visais įmanomais būdais terorozuoti darželį skundais, o tėvus policija ir baudomis.

    Reply
  3. Anonimas

    Pasistatykit šlagbaumą ir nebebus problemų

    Reply
    • Tos mokyklos mokinys

      Tai kad ten jau buvo slakbaumas, ir- susilauze… Nu kokia nauda?!

  4. Tėvelia

    Dėl parduotuvės daugiabutyje netinkamas pavyzdys. Niekas neleis ketvirtam aukšte įsirengti parduotuvės. Nesu budulis, atsiprašau. Atvežus penkiametį vaiką į mokyklą bebumčiko ir greičio . Už kitus negaliu atsakyti. Tik kaip gali trukdyti gyventojai jei vaikai atvežami gerokai po 8 val kada žmonės dirba?

    Reply
  5. Povilas

    Nesuprantu, kokie dar gali būti licejai nuosavam name?
    Kas čia bus, jei kiekvienam name pradės steigtis licejai su šimtu vaikų? Kaip kačiukai į narvą sukišti – ir dar pinigus už tai nemažus tėvai moka ?

    Reply
  6. Pilietė

    Patikėkit,draudžiantis kelio ženklas jokios naudos jums neduos.Nes pas mus Klaipėdoje visiškai nepaisoma draudžiančių eismą kelio ženklų. Klaipėdoje ,Tauralaukio gatvėje yra pastatytas kelio ženklas,draudžiantis sunkiasvorių transporto priemonių eismą.Ir niekas nesilaiko eismo taisyklių,kaip važiavo sunkiasvorės mašinos didžiulės,taip ir važiuoja.Nei policijai,nei valdžiai visiškai nerūpi žmonės.Kiek rašyta į policiją,kiek rašyta į savivaldybę ir jokių rezultatų. Visiškai visiems nusispjauti,kad tai privačių namų kvartale kelia triukšmą sunkiasvoriai ir gadina už žmonių pinigus nutiestą gatvę,kuri yra siaura ir nepritaikyta sunkiasvorėm mašinom,o ir nesaugu vaikams.Valdžiai miesto ir policijai tai visiškai nerūpi!

    Reply
  7. Klaipediete

    Gyventojai tikri buržujai! Nusavimo valstybinė gatvę, elgiai kaip paskutiniai paršai! Nuolat persekioja tik įvažiavus į gatvę, kviečia policiją. Nusipirko jie tą gatvę?

    Reply
    • Klaipėdietė

      Paprastas pavyzdys. Daugiabutis. Penki aukštai. Gyveni penktam aukšte. Dar du kaimynai tam pačiam aukšte turi butus. Vienas butą išnuomoja. O ten atsikrausto moteris, kuri sugalvoja atsidaryti parduotuvę. Be jokių leidimų dirba. Zuja į tą ketvirtą aukštą bile kas, padirba laiptinę, prišiukšlina, triukšmauja. Srautas žmonių didelis. Tu pasiskundi. Ir niekam tai nerūpi. Tave dar buržujum išvadina, kad kažkas tau nepatinka.
      Čia realiai tą patį situaciją, tik stipriai nuspalvinta…..

    • Klaipėdietei

      Tikrai ne ta pati. Gatvė yra savivaldybės, o daugiabučio namo bendro naudojimo patalpos yra namo bendrasavininkų. Jie daugumos sprendimu ir nusistato tvarką. O gatvėse galioja bendra tvarka. Pro mano namus irgi zuja mašinos piko metu (nors ją paklojo irgi už namo gyventojų pinigus). Bet ji yra miesto centre. Tai ką ir ją uždaryti?

  8. Dovilė

    Sutinku su pastebėjimu. Tokie chamai tėvai ne tik, kad vaikus vos ne pro duris atvež, bet dar ir su garsiausiais ” bumčikais” visus terorizuos. Tokia klaipėdietiškų budulių nekultūra

    Reply
    • V.

      Ar buduliai tie, kurie vaikus veža 8 ryto į mokyklėlę, ar tie kurie dar miega tokiu laiku ir jų ramybė drumščiama?

    • Lina

      Kokie dar bumčikai, gi mažus vaikus tėvai į darželį veža, poniukai pajūrį užsigrobė ir nė pravažiuoti pro juos negalima. Buduliais ir chamais matai išvadins tėvelius norinčius šaltą žiemos rytą mažą vaiką iki darželio atvežti, o ne bjauriu žiemos oru, ir taip dažnai sergančius mažus vaikus, vesti neapšviestomis gatvėmis be šaligatvių. Kad tik darbo valandų metu pravažiuojančio automobilio garsas nesutrikdytų ponų ramybės. Aišku jog paprasti žmonės neturi teisės nei kojos kelti į jūsų prestižinį rajoną ir reikia juos medžioti, fotografuoti kaip nusikaltėlius ir skųsti policijai.

  9. Pastebėjimas

    Kultūros trūksta važiuojantiems. Tas pats vyko ir kitose vietose, kur yra įsikūręs Licėjus. Čia ne įstaigos bėda, ne ugdymo kokybės prastumas, o tėvų, kurių vaikai lanko šią mokyklą, nesupratingumas. Jiems svarbūs tik jų vaikai, jų gerbūvis, o apie kitus nepagalvojama. Yra labai atsakingų žmonių, bet yra tikrų chamų, kurie ir į vidų įvežtų savo vaiką, jeigu tik būtų galima.

    Reply
  10. Piktas

    Visi, kurie nori statytis miesto zonoje
    , kuri ribojasi su viešąją zoną ,turi sudaryti su savivaldybe infraksturtūros sutartį. Šioje gatvėje nieks nieko nederino, įrengė dangą savo patogumui. Tai dar nereiškia , kad niekas ateityje negali ja naudotis. ( tarp kitko reikia ir atsiskaityti už darbus ,dangos įrengimo.Čia replika ponui Vidui Kriaučiūnui. Ptotestuojantys jau dešimtmetį naudojatės danga , o atsiskaitę už įrengimą dar nesate. ) .
    Savo ruoštu naudinga ir gyventojams ir viešam sektotoriu. Ne barą ten įrengė , o mokyklą.
    Kuri pagal pasaulėtinį mąstymą žiūri į ateinančias kartas. Ugdymas, aplinka,ekoliginis mąstymas. Vaikus skatina siekiasms, kurie atititinka strateginius šalies interesus.
    Sutrugdė ką? Ramybę ? Eismas į pamokas vyksta nuo 8 iki 9 ryto. Visa Lietuva jau dirba. Toli gražu ne ramybės metas. Kas jums ponai ?

    Reply
    • G.

      Apie kokias dar sutartis eina kalba, kai Licejus veikia neturedamas higienos paso, privalomo ugdymo istaigos veiklai ir naudojasi nelegaliu ivaziavimu ant valstybines zemes? Diskusijos apie gatve net neturetu buti siuo atveju, nes tokia istaiga teisiskai negali funkcionuoti legaliai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Melnragės paplūdimyje - paroda-instaliacija

Balandžio 12 d., penktadienį, 17.17 val. pirmosios Melnragės paplūdimyje, netoli Šiaurinio molo, atidaroma fotografės Arūnės Baronaitės fotografijų paroda–instaliacija „POLIMERAS“. Meninio ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Pareigūnai nustatė nepilnametį, galimai išterliojusį daug paplūdimio įrangos

Klaipėdos pareigūnai, atliekantys ikiteisminį tyrimą dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo, nustatė nepilnametį įtariamąjį, galėjusį grafičiais išteplioti daug paplūdimio įrangos Melnragėje. ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This