SGD terminalas išdujino dujų daugiau nei reikia Lietuvai

Uostas ir jūra

AB „Klaipėdos nafta” (KN) skelbia, kad lapkritį pagerino ankstesniais mėnesiais fiksuotas Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo veiklos apimtis. Per paskutinįjį rudens mėnesį terminale buvo išdujinta penktadaliu daugiau dujų nei suvartojama visoje šalyje. Teigiama, kad surinkus ženklias pajamas už eksportuojamų dujų išdujinimą, jomis bus mažinama dujų kaina Lietuvos vartotojams.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Lapkritį Klaipėdos SGD terminale iš viso buvo priimti 3 didieji ir 4 mažieji SGD dujovežiai, kurie atgabeno beveik 450 tūkst. kub. m SGD. Didžioji dalis dujų – 92 proc. – buvo atgabentos iš Norvegijoje esančios dujų skystinimo gamyklos. Iš viso per lapkritį buvo išdujinta apie 2,7 TWh dujų – 20 proc. daugiau nei visas Lietuvos poreikis.

Nuo 2019 metų pradžios SGD terminale atliktos SGD krovos ir perkrovos operacijos, o išdujinimo rodiklis, lyginant 2018 m. sausio-lapkričio ir tą patį šių metų laikotarpį, yra daugiau nei dukart didesnis – iki lapkričio pabaigos iš viso išdujinta 17,4 TWh dujų.

„Penktieji Klaipėdos SGD terminalo veiklos metai buvo lūžiniai tiek vartotojams, tiek visai industrijai. Pirma, terminale įvykdyta daugiau krovos operacijų nei per praėjusius ketverius metus kartu sudėjus, be to, pritraukti du terminalo naudotojai iš Estijos. Naudodamiesi terminalo paslaugomis, jie tiesiogiai mažina saugumo dedamąją Lietuvos vartotojams. Antra, dėl minėtų aplinkybių ir mažėjančių terminalo sąnaudų, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba galėjo sumažinti saugumo dedamąją beveik 4 milijonais eurų. Pradėjus taikyti naują SGD tiekimo modelį, saugumo dedamoji sumažėtų dar beveik 27 milijonais eurų. Dėl to naudą jau kitąmet pajus kiekvienas šalies dujų vartotojas. Trečia, per terminalą rekordiniais kiekiais dujas importuojančios bendrovės ir jų klientai maksimaliai pasinaudojo žemų kainų periodu tarptautinėse dujų rinkose: preliminariais skaičiavimais lyginant rinkos indeksą ir Suomijos reguliatoriaus duomenis, vienintelio vamzdynu dujas atgabenusio tiekėjo dujų kaina Suomijai lapkritį buvo apie 5 EUR/MWh aukštesnė nei importuojamų SGD kaina Lietuvoje. Dėl to per terminalą importuotas tas pats (2,7 TWh) dujų kiekis vien lapkritį terminalo naudotojams sutaupė daugiau nei 10 milijonų. eurų, net ir įvertinant visas terminalo sąnaudas“, – pranešime spaudai cituojamas KN Klaipėdos SGD tarnybos direktorius Arūnas Molis.

Planuojama, kad ir paskutinį šių metų mėnesį bei ateinančiais metais bus išlaikomas aukštas Klaipėdos SGD terminalo išnaudojimo lygis. Per gruodį numatoma priimti 2 didžiuosius ir 5 mažuosius SGD dujovežius, kurie atgabens apie 328 tūkst. kub. m SGD, o išdujinimo rodiklis sieks apie 2,2 TWh.

Iš viso 2020-aisiais dujų metais (skaičiuojama nuo 2019 m. spalio iki 2020 m. spalio) terminalo naudotojai užsakė per 19 TWh siekiančius išdujinimo pajėgumus. Per 2019 dujų metus (nuo 2018 m. spalio iki 2019 m. spalio) iš viso buvo išdujinta 14 TWh dujų.

Gruodžio 4 d. Seimo vykusios spaudos konferencijoje bene didžiausias SGD terminalo kritikas, parlamentaras Artūras Skardžius dėstė savo poziciją apie „milžinišką terminalo naštą”, jo „nekonkurencingumą”. Šios spaudos konferencijos įrašą galima pamatyti čia. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This