,,Jotvingis“ pasirengęs vadovauti NATO priešmininių laivų grupei

Uostas ir jūra

Po NATO minų paieškos ir nukenksminimo operacijų vertinimo centro atlikto vertinimo Belgijoje trečiadienį į Lietuvą grįžo ir Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje Klaipėdoje prisišvartavo štabo ir aprūpinimo laivas ,,Jotvingis“ (N42).

Vertinimo komisija nusprendė, kad laivas atitinka visus NATO keliamus reikalavimus laivui ir jo įgulai bei yra pasirengęs vadovauti minų paieškos ir nukenksminimo junginiui NATO SNMCMG1 (angl. Standing NATO Mine Countermeasures Group One) Baltijos jūroje.

Krašto apsaugos ministerija praneša, jog planuojama, kad grupės vadovybė keisis 2020 m. liepos mėnesį, o junginiui vadovaus Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilės štabo viršininkas komandoras Audrius Venckūnas. Tai antras kartas, kai šiam NATO laivų junginiui vadovaus Lietuva. 2014 m. SNMCMG1 vadovavo kmdr. Giedrius Premeneckas kartu su štabo ir aprūpinimo laivu „Jotvingis“.

INFORMACIJA

SNMCMG1 veikia Šiaurės Europos vandenyse (dažniausiai Šiaurės ir Baltijos jūrose), kuriuose vykdo išminavimo operacijas jūroje, dalyvauja kituose NATO šalių tarptautiniuose mokymuose jūroje bei pratybose su NATO sąjungininkais ir partneriais.

Šiuo metu NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų I grupei vadovauja kmdr. Peter Krogh (Danija). Ši grupė yra tarptautinis greitojo reagavimo priešmininių laivų junginys, kurio uždaviniai – užtikrinti nuolatinį NATO priešmininės kovos pajėgumą, galintį veikti taikos, krizės ar ginkluoto konflikto metu.

SNMCMG1 taip pat gali būti naudojamas reaguojant į krizes, demonstruojant Aljanso buvimą regione ir solidarumą, lankant NATO šalių ir partnerių uostus. NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų I grupės junginys kartu veikia kaip pagrindinė jūrinių NATO greito reagavimo pajėgų platforma.

1 Comment

  1. LAIVAS KURŠIS

    Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas rašo komentarus tinklaraštyje ir nežino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Lietuvos kariniuose laivuose - nauji radarai

Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos įgyvendino dvejus metus trukusį keturių patrulinių laivų pagrindinių navigacinių radarų su oro erdvės stebėjimo funkcija ...
2023-12-11
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pasitikti iš ES karinės operacijos Viduržemio jūroje grįžę kariai

Karinių jūrų pajėgų (KJP) Karo laivų flotilėje sutikti ir medaliais ,,Už tarptautines operacijas“ apdovanoti Laivų apžiūros grupės kariai, grįžę iš tarptautinės operacijos ,,Irini” ...
2023-07-14
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Regionas

Pajūryje - sąjungininkų jūrų desanto operacija

Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) vykdomų didžiausių šių metų pratybų „Audros smūgis 2023“ metu Nemirsetos paplūdimyje sekmadienį įvyko jūrų ...
2023-06-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This