Patvirtintas Uosto bendrasis planas

Svarbu, Uostas ir jūra

Palmira Mart, Martynas Vainorius
2019-12-11

Komentarų: 18

Trečiadienį Vyriausybė iš antro karto patvirtino Klaipėdos valstybinio jūrų uosto bendrąjį planą (BP), numatantį maksimalią uosto plėtrą ir pietų, ir Melnragės kryptimi.

Klaipėdos bendruomenių asociacijos atstovai posėdžio metu prašė netvirtinti šio dokumento, bet balsuojant susilaikė tik du ministrai, o 11 buvo už.

Prieš Vyriausybės posėdį ir vėl buvo surengtas negausus klaipėdiečių piketas.

Klausimą pristatęs susisiekimo ministras Jaroslav Narkevič kartojo tą patį, ką jau buvo išsakęs ir ankstesnio posėdžio metu –  kad BP priėmimas svarbus, užtikrinant Klaipėdos uosto konkurencingumą ir jo didinimą. Ministro teigimu, priėmus naująjį BP, esama uosto teritorija padidėtų nuo 557 ha iki 837 ha.

„Patvirtinus bendrojo plano sprendinius, uostas turėtų galimybę išvystyti pietinę uosto dalį, panaudoti rezervinę teritoriją ir suformuoti naują sausumos teritoriją ties Smeltės pusiasaliu, pasiekti būtiną 17 metrų gylį”, – teigė ministras, patikinęs, jog uosto plėtrai biudžeto lėšų nereikės, o finansavimą užtikrins pati Uosto direkcija, Europos Sąjungos struktūriniai fondai, galbūt ir privatūs investuotojai. Ministras žadėjo „ženklias investicijas” į miesto infrastruktūrą – aplinkkelio statybą, geležinkelio iškėlimą iš centro ir kt.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pageidavo, jog „ženklios investicijos” būtų konkretizuotos skaičiais, o posėdžiui pirmininkavęs premjeras Saulius Skvernelis replikavo, kad dėl to meras turėtų susitarti su susisiekimo ministru.

Po posėdžio vykusio Vyriausybės pasitarimo metu ministrai ėmėsi svarstyti pagal miesto pageidavimus parengto vadinamojo dalykinių sąlygų sąvado (DSS) įgyvendinimo programą.

„Bus ieškoma galimybių, kaip tenkinti Klaipėdos miesto gyventojų interesus”, – žadėjo susisiekimo ministras.

„Septyniolikos dalykinių sąlygų sąvadas gimė Klaipėdoje, buvote vienas iš pribuvėjų. Daugelis į jus žiūrėjo su viltimi ir tebežiūri, tikiuosi, kad ir žiūrės. Reikia padaryti viską, kad ta viltis neišblėstų”, – į premjerą po pristatymo kreipėsi V. Grubliauskas.

Anot jo, nors DSS buvo sumanytas kaip „amortizacinių priemonių paketas”, galintis neutralizuoti nesutarimus tarp miesto ir uosto, įgyvendinimo programa kai kur virto būtent valstybės lūkesčiais ir miestas turės žiūrėti, kaip ją įgyvendinti.

„Nė viena iš šių pozicijų neturėtų tapti girnapusė miesto bendrojo plano tvirtinimo procese. Ypatingai sietinos su geležinkeliais. Bėgiai turi būti lankstūs, kai kur reikės pasukti ir į dešinę, ir į kairę. <…> Padarykime, kad visi būtų laimingi”, – dėstė meras, perfrazavęs populiarios dainos žodžius, kad neatsitiktų taip, jog „uostas džiaugsis, o miestas liūdės”.

Premjeras, išgirdęs paaiškinimą, kad DSS programa turės būti tvirtinama Vyriausybės, pareiškė, jog iki posėdžio dar turima laiko ir esą reikia išgirsti, kad „miestas neliūdėtų”.

„Dialogas ir noras yra pagerinti sąlygas, suderinti, subalansuoti su valstybės galimybėmis”, – tikino susisiekimo ministras.

Susisiekimo viceministras Gytis Mažeika savo ruožtu patikino, jog su Klaipėdos meru jau susitarė ir penktadienį atvyks į uostamiestį kalbėtis šiais klausimais.

Vyriausybės posėdžio ir pasitarimo vaizdo įrašą galite rasti čia.

18 Comments

  1. Istorija kartojasi...

    Kas investuos tas ir parduos… Lietuvai jokios naudos, jeigu privatizuos… Lietuviams korporacijų kolonijoje beliks tik duoklę mokėti…

    Reply
  2. Mikas

    Naikinamas Klaipėdos miestas. Vilniaus lenkai valdo. Lietuviai skaičiuoja procentus kišenėj. Dviejų tautų Respublikos klasika. Prūsijos neliks net istorijoj.

    Reply
  3. Na,

    šiaip, šiandien pinigai valdo pasaulį, jeigu nepastebėjote. Kas jų turi, tas muziką užsako. Išvada viena, miestas turi susivienyti ir parodyti, kad pinigai dar nėra viskas. Arba nieko nedaryti ir laukti, kol gaus kvietimą į onkologijos kliniką. Tik, va, tuomet jau nelabai pavyks įrodyti, kas išprovokavo vėžinių ląstelių vystymąsi… o banknotai savaime neturi nei kvapo, nei skonio.

    Reply
  4. Vaida

    Aš nesuprantu, kaip tokius svarbius dalykus miestui negali spręsti ir gyventojai!!! Man realiai neviltis ima nuo tokio mėšlo. Aš grįžau į Klaipėdą dėl Jūros ir paplūdimio. O į ką dabar žiūrėsime? Į konteinerius ir iš jų sklindantį mėšlą… Na kaip taip galima!!! Aš suprantu, kad kalba eina apie daugianules sumas… Bet ką jie vaikams savo pasakys… Kad sugadino visą miesto likimą.. Eina Velniop tokie sprendimai… Ir visi, kas juos priima. Be gailesčio juos ten.

    Reply
    • Anonimas

      nereikėjo grįšti 🙂

  5. GintarasR

    https://youtu.be/CefOv-kMnso Vyriausybės posėdis, Klaipėdos ateities klausimas – nuo 14 min. Patys spręskite ką ten pamatėt. Miestas yra pralošęs visas derybines pozicijas, nuo šiol eisime paskui „strategų” suveiktas pasekmes. Eisi kaip į skerdyklą vedamas veršis, ar prisijungsi prie aktyvios veiklos už Klaipėdos ateitį – apsispręsk ir DALYVAUK.
    Veiksmas iš Vilniaus grįžo į Klaipėdą, mes dirbam toliau.

    Reply
  6. Mindaugas

    Vyriausybė parodė savo požiūri į Klaipėdą ir jos gyventojus. Dabar jau drąsiai galima sakyti, kad miestas ir toliau degraduos, kol liks visiška provincija. O dar turėjau vilčių, kad Klaipėda galbūt dar atsigaus, bet matau viskas juda į priešingą pusę. Miestas, kuris turėjo didžiausią potencialą tapti turistų traukos objektu, su geoterminio vandens sveikatinimo centrais, gražiais paplūdimiai, švariu miestu. Visos taršios gamyklos statomos Klaipėdoje, aukštąjį mokslą taip pat stengiamasi sunaikinti, tik palieka tas specialybes, kurios reikalingos uostui ir taršiai pramonei, pajūrio ruožas kaip matom taip pat bus naikinamas, bandoma šį miestą paversti pramonės zona, nors tai yra trečias pagal dydį miestas Lietuvoje, kuris generuoja Valstybei milžiniškus pinigus, o jie taip nesiskaito su klaipėdiečiais. Šlykštu stebėti, kai žmonės skundžiasi, aiškina, kokios bus pasekmės, o Skvernelis tik šypsosi ir pašaipiai į tokius skundus sureaguoja. Nesuvokiu kaip mes sugebame išsirinkti tokius žmones į Seimą, kurie visiškai jokios empatijos neturi. Jiems žmonės reikalingi tik prieš rinkimus, o po rinkimų ieško tik sau naudos.

    Reply
    • Nesvarbu

      Empatijos šalyje, kuri pasaulyje oficialiai paskelbta kaip ne- empatiškiausia, neverta net ieškoti.

    • Anonimas

      Nustokit stenėt, su savo gražiais pajūriais sotūs nebūsit. Atsibuskit vieną kart su savo perdėtu žaliųjų palaikymu. Be pramonės nieko nebus avižiniai!

  7. Anonimas

    Gerb. Martynai, manau komentaras dėl premjero ligos yra nekorektiškas ir portalo reputacija tokį komentarą reikalautų išimti

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Aš esu už tai, kad kuo mažiau būtų kišamasi į žmonių komentarus. Tai yra komentuojančiojo etikos reikalas. Pradėjus komentarus skirstyti į „gerus” ir „blogus”, galime „labai toli” nuvažiuoti…

    • Se

      Jei premjeras serga, tuomet turi gydytis, o ne šlykščiai šaipytis.

  8. Aš

    Na dabar karabasas uzvers trasom

    Reply
  9. geda merui neatstovauja Klaipėdos

    Vežiu sergantis Skvernelis manau kerštauja ir nori kad vi mūsų vaikai ir mes klaipedečiai susirhtum vežiu. Nu o narkevič pakankamai už pietus parsidavė

    Reply
  10. klausiau posėdžio

    ačiū Gintarui ir Edmundui, o Klaipėdos mero buvo gėda klausytis

    Reply
    • Anonimas

      Kokį išsirinkot, tokį ir turit.

    • Nesvarbu

      O ko kito iš jo dar laukėte ir tikėjotės?

    • 8

      Aha, reikejo rinkti uosto mafijos statytini

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This