Ryškėja „Memelio miesto“ kontūrai: ir darbas, ir namai startuoliams

Miestas, Svarbu

„Memelio miesto“ projekto vystytojai siekia, kad jis būtų pripažintas svarbiu visam Klaipėdos regionui. Todėl buvusioje „Laivitės“ teritorijoje numatoma sukurti ir darbo, ir gyvenamąją bei laisvalaikio infrastruktūrą startuoliams. Paskaičiuota, jog investicijos į šį projektą sieks mažiausiai 114 mln. eurų.

Projektuotojų vizualizacija

Klaipėdos savivaldybė sulaukė bendrovės „Memelio miestas“ prašymo. Jame teigiama, kad bendrovė planuoja įgyvendinti projektą „Startuolių inkubatoriaus įkūrimas Memelio mieste“ ir prašo parengti miesto tarybos sprendimo projektą, kuriuo būtų pritarta, jog uostamiesčio savivaldybė kreiptųsi į Klaipėdos regiono tarybą prašydama šį projektą pripažinti svarbiu visam regionui.

Toks miesto tarybos sprendimo projektas šuo metu svarstomas komitetuose, jam galutiniai pritarti turi miesto taryba.

Aiškinamajame sprendimo projekto rašte nurodoma, kad projektu „Startuolių inkubatoriaus įkūrimas Memelio mieste“ siekiama sutvarkyti dešiniajame Dangės krante esančią teritoriją, kuri apima daugiau ne 5 ha. Planuojama pastatyti administracinės paskirties (23 533 kv. m ploto), komercinės (6 330 kv. m ploto), komercinės/visuomeninės paskirties (11 297 kv. m ploto), viešbučių/administracinės paskirties (7 690 kv. m ploto), gyvenamosios paskirties (32 311 kv. m ploto) ir garažų paskirties (24 315 kv. m ploto) pastatus.

Planuojamas visų paskirčių plotas sudarys 105 476 kv. m, o numatomos investicijos – apie 113,9 mln. eurų.

Sukurtoje infrastruktūroje (komercinės/visuomeninės paskirties patalpose) galės kurtis aukštosios mokyklos padalinys, vaikų darželis/dienos centras, rekreacijai ir turizmui bei sportui ir sveikatingumui skirti objektai. Taip pat planuojama įsteigti IT sektoriaus startuolių inkubatorių bei sukurti modernias erdves IT sektoriaus plėtrai, įrengti 200 funkcionalių darbo vietų informacinių technologijų sektoriaus atstovams.

Projektą numatoma įgyvendinti šešiais etapas iki 2032 metų. Pirmasis etapas turėtų būti baigtas 2023 metais, kai teritorijoje iškils pirmasis administracinis pastatas. Šiame etape numatomos apie 30 mln. eurų investicijos.

„Tai, kad „Memelio miesto“ projektui būtų suteiktas regionui svarbaus projekto statusas mums svarbu ne dėl materialinių tikslų. Tai būtų toks labiau politinis deklaravimas iš miesto pusės, kad tai svarbus projektas. Juo labiau kad miesto planuose ši teritorija numatyta kaip prioritetinė vystymo zona, kad ji svarbi ir miesto išvystymui, ir miestiečių gyvenimo gerinimui“, – aiškino „Memelio miesto“ atstovas Nerijus Tilindis.

Projektuotojų vizualizacija

Jis patikslino, jog projektas „Startuolių inkubatoriaus įkūrimas Memelio mieste“ apima tik dalį numatytų administracinių ir gyvenamųjų patalpų. „Viskas, kas išvardyta aiškinamajame rašte, „Memelio mieste“ bus, tačiau ne po startuolių projektu. Šiam projektui bus skirta tik dalis patalpų. Jis finansiškai gal nėra naudingas, bet turime žiūrėti ir visuomeniškai. Gal iš startuolių išaugs tokie, kurie pritrauks ir miestui, ir regionui didesnių investicijų“, – kalbėjo N. Tilindis.

Jis pridūrė, kad be visų išvardytų erdvių, teritorijoje dar turėtų atsirasti ir kultūros, meno, su paveldu ar istorija susiję, jūrinio turizmo objektai.

„Jie turi padėti pritraukti daugiau turistų. Jei mes pritrauksime turistų, jie juk bus naudingi visam regionui, nes keliaus ir po jį. Be to, vis dar laukiame pasiūlymų, pageidavimų iš Klaipėdos savivaldybės. Joje yra sudaryta darbo grupė dėl išskirtinės architektūros objekto Memelio mieste. Vyksta diskusija, koks tas objektas gali būti, kokia turėtų būti jo paskirtis. Tikrai norime, kad savivaldybė išreikštų savo viziją, koks objektas turėtų atsirasti mieste po 10 ar 20 metų. Detaliuoju teritorijos planu mes numatysime visas galimybes jam atsirasti“, – aiškino N. Tilindis.

Projektuotojų vizualizacija

Teigiama, kad „Memelio miestui“ ir jame įgyvendinamam startuolių inkubatoriaus projektui suteiktus regioninės reikšmės statusą, bus sudarytos sąlygos sparčiau įgyvendinti projektą, tuo pačiu tikimasi, kad projekto įgyvendinimas iš esmės pakeis teritorijos veidą, atsiras galimybės pritraukti papildomų investicijų, pagyvins Klaipėdos senamiestį, jame veikiantį paslaugų verslą, numatomi pastatyti gyvenamieji namai pritrauks į teritoriją naujų gyventojų.

11 Comments

  1. Se

    Unikalioje miesto vietoje statys
    griozdų bangladešą.

    Reply
  2. Muzikinis teatras šioje vietoje turi būti

    „Be to, vis dar laukiame pasiūlymų, pageidavimų iš Klaipėdos savivaldybės. Joje yra sudaryta darbo grupė dėl išskirtinės architektūros objekto Memelio mieste. Vyksta diskusija, koks tas objektas gali būti, kokia turėtų būti jo paskirtis.” Muzikinis teatras šioje vietoje turi būti, o ne griozdo rekonstrukcija…

    Reply
    • Statys savivaldybę ten?...

      Berods bus savivaldybė, o gyventojai mokės už nuomą… Super!…

    • saulė

      Jau vykdoma Muzikinio teatro rekonstrukcija. Pažiūrėkite Atviroje Klaipėdoje yra speciali rubrika.

  3. Deivis

    Super projektas

    Reply
  4. siaip

    Kiek komercinio ploto tai labai aiškiai surašyta nes kaip tie kurmiai is multfko skaičiuoti pelnus moka o va kiek bus ploto žalai zonai ar kiek sutalpins mažųjų laivu remontuojamos prieplaukos visi „garbus“ vystytajai užmiršta , juk tai pelno nenešantis darbelis ir ant juodos ikros neuždirba. Jei taryba pritars šiam dalikliui vadinasi ji sėdi kažkieno kišenėje, o jei iškels sąlyga, 50 procentu sklypo teritorijos skirti žalai zonai ar minimaliam parkui ,o prieplaukose ne mažiau 100 vietų mažiems laivams su jiems skirta visa infrastruktūra ir panašiai tada galima pasidžiauti jog taryba dirba miestui o ne kišenei. Bet juk atsakymas aiškus, yra leistinos sklypo užstatymo normos ir mes daugiau neskirsime ir apsikniskite jus su visomis žaliomis zonomis. Toks lietuviškas mentalitetas. Grobti.

    Reply
  5. Darius

    Gyvenamieji namai remiasi i krantinę. Kur gi žiemos laiveliai kurie vizalizacijoje plūduriuoja uostelyje ?

    Reply
  6. Prioritetai

    Startuoliams ir universiteto patalpose vietos būtų. Sutikite, kad vien tik pastato pastatymas idėjų nesukuria. Jos gali gimti ir garaže. Regiono reikšmės statusas. Juokas. Remontuokite senamiestį.

    Reply
  7. Va

    Va toks tb uosto detalus planas o ne anglis ir konteineriai 21amžiaus mieste

    Reply
  8. Mindaugas

    Kruizinių laivų terminalą statykit.

    Reply
  9. Nuomonė

    Manau, kad Klaipėdos regionas turi labiau svarbių projektų nei šis privataus kapitalo kvartalėlis. Vadinkime daiktus savo vardais. Tas projektas svarbus tik Klaipėdos Centro mikrorajono masteliu, bet tik ne viso regiono. Jokio ypatingumo jis neturi. O jei pažvelgsime į šių dienų situaciją, tai jokie gyvenamieji ar administraciniai pastatai arti uosto akvatorijos nesprendžia nei turizmo, nei apgyvendinimo, nei IT startuolių vystymo klausimų. Priešingai, oro ir triukšmo tarša ženkliai viršija normas, o susisiekimas komplikuotas, nes privažiavimas tik iš vienos pusės. Tas kvartalas tik paveikslėlyje gražiai atrodytų, bet gyventi ir dirbti ten būtų visiškai nepatogu ir nemalonu. Geriau būtų ten muzikinį teatrą suprojektavę, tipo kaip Sidnėjuje. Ir parkingui vietos būtų ir architektūrinis akcentas atsirastų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

„Memelio mieste“ - medinio burinio laivyno angaras

Klaipėdoje duris atveria unikali, nors ir laikina, edukacinė erdvė – Lietuvos medinio burinio laivyno angaras. Ji veiks „Memelio miesto“ dalyje, ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Nuomonės, Svarbu

Šiaurės rago skveras ir krantinė: tik klausimai

Sausio 25-ąją Klaipėdos miesto savivaldybėje įvyko Danės g. atkarpos nuo Pilies g. iki Šiaurinio rago ir kelio (gatvės) – pėsčiųjų ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kelio į Šiaurės ragą projektiniams pasiūlymams - ne patys maloniausi epitetai

Ketvirtadienio vakarą surengto viešo į Šiaurės ragą vedančios Danės gatvės atkarpos projektinių pasiūlymų pristatymo metu jo autoriai turėjo išgirsti nemažai ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This