Gyventojai jau gali įsigyti verslo liudijimus 2020 metams

Verslas

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog nuo antradienio gyventojai jau gali įsigyti verslo liudijimus 2020 metams. Tai patogiausia padaryti internetu, portale www.vmi.lt/manoVMI .

Nuo 2020 metų liepos 1 d. panaikinama galimybė su verslo liudijimu vykdyti pastatų ar statinių apdailos ir remonto veiklą. Martyno Vainoriaus nuotr.

Verslo liudijimus šiais metais iš viso įsigijo beveik 96 tūkst. gyventojų, iš jų apie 61 tūkst. (beveik 64 proc. visų įsigijusių verslo liudijimus) tai padarė būtent e. būdu.

Populiariausios veiklos su verslo liudijimu yra gyvenamosios paskirties patalpų nuoma (neteikiant apgyvendinimo paslaugų), prekyba ne maisto produktais, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veikla, specialieji statybos darbai, statybos apdailos ir valymo darbai. Daugiausia verslo liudijimų šiemet buvo išduodama didžiųjų šalies miestų savivaldybėse. Naujausiais duomenimis, Vilniaus mieste verslo liudijimą įsigijo apie 25 tūkst. asmenų, Kaune – beveik 11 tūkst., o Klaipėdoje – 6 tūkst. gyventojų.

VMI primena, kad gyventojas, norėdamas įsigyti verslo liudijimą e. būdu, turi prisijungti prie Mano VMI, užpildyti atitinkamą prašymą (pildoma vedlio principu) ir sumokėti apskaičiuotą fiksuoto dydžio pajamų mokestį bei valstybinio socialinio draudimo įmoką (kai verslo liudijimas išduodamas trumpesniam nei trijų mėnesių laikotarpiui). Valstybinio socialinio draudimo įmoką už veiklos vykdymą su verslo liudijimu galima savarankiškai apskaičiuoti su SODROS skaičiuokle.

VMI rekomenduoja fiksuoto dydžio pajamų mokestį mokėti per Mano VMI — verslo liudijimas bus išduotas greičiau nei mokant kitais būdais. Mano VMI puslapyje gyventojui taip pat pateikiama informacija apie įskaitytą mokesčių sumokėjimą bei verslo liudijimo numeris. Fiksuotus pajamų mokesčio dydžius nustato kiekviena savivaldybės taryba atskirai kiekvienai veiklos rūšiai pagal galimas pasirinkti veiklos vykdymo teritorijas.

Visų savivaldybių sprendimus dėl fiksuotų pajamų mokesčio dydžių ir lengvatų, taikomų įsigyjant verslo liudijimus 2020 metams, galima rasti čia.

VMI primena, kad tam, jog vykdyti veiklą būtų galima jau 2020 m. sausio pirmosiomis dienomis, verslo liudijimą gyventojai turėtų užsisakyti ir apskaičiuotus mokesčius sumokėti nelaukdami  paskutinės metų dienos — tuomet įmokos į VMI sąskaitą bus pervestos ir verslo liudijimas išduotas laiku.

Taip pat pažymima, kad nuo 2020 metų liepos 1 d. gyventojai, nuomojantys gyvenamosios paskirties patalpas, kiekvienam nuomojamam objektui turės įsigyti atskirą verslo liudijimą ir už jį sumokėti fiksuoto dydžio pajamų mokestį. Taip pat kitąmet, nuo liepos 1 d., panaikinama galimybė su verslo liudijimu vykdyti pastatų ar statinių apdailos ir remonto, automobilių remonto, vaikų priežiūros, vandentiekio, šildymo, oro kondicionavimo bei elektros sistemų, įtaisų įrengimo bei remonto veiklas.

„Verslo liudijimus šioms veikloms bus galima įsigyti iki 2020 m. birželio 30 d. Po šio termino, norėdami ir toliau teikti minėtas paslaugas, gyventojai galės įregistruoti individualią veiklą pagal pažymą arba rinktis kitą veiklos vykdymo formą“, – sako VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė–Šnirienė.

Šiuo metu gyventojų pajamų mokesčio dydis vykdantiems individualią veiklą pagal pažymą yra kintantis, priklauso nuo uždirbtų apmokestinamųjų pajamų. Kai apmokestinamosios pajamos neviršija 20 tūkst. eurų per metus, taikomas 5 proc. tarifas, o viršijus minėtą sumą tarifas didėja ir apskaičiuojamas pagal atitinkamas formules. Apmokestinamosioms pajamoms pasiekus 35 tūkst. eurų per metus taikomas nekintantis 15 proc. pajamų mokesčio tarifas.

Gyventojas, vykdantis individualią veiklą pagal pažymą, taip pat turi pildyti Pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą, o prekių ar paslaugų pirkėjams privalo išduoti vieną iš apskaitos dokumentų: sąskaitą faktūrą, PVM sąskaitą faktūrą arba kasos aparato kvitą.

VMI primena, kad individualią veiklą pagal pažymą ar įsigijus verslo liudijimus vykdantys gyventojai Pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą gali pildyti e.būdu – VMI sukurtu virtualiu buhalteriu i.APS .

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Neo Group” paguldė ant menčių Mokesčių inspekciją

2022-ųjų vasarį Europos patentų organizacijos patentą sukurtai cheminio antrinės PET pakuotės perdirbimo technologijai gavusiai Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančiai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Konsultacijos

VMI: įsibėgėja verslo liudijimų išdavimas 2024 metams

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad atvėrus galimybę įsigyti verslo liudijimus 2024 m., per pirmąją savaitę tuo pasirūpino ...
2023-12-20
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Penktadienis - paskutinė diena sumokėti NT mokestį

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija primena, kad iki gruodžio 15 d., penktadienio, nekilnojamojo turto (NT) savininkai turi deklaruoti ir sumokėti ...
2023-12-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This