Naujoje Klaipėdos galerijoje – Rusijos menininko debiutas Lietuvoje

Kultūra

Naujoji Klaipėdos galerija pirmą kartą Lietuvoje pristato žymaus Rusijos dailininko Anatolijaus Sergijenkos (Anatoliy Sergienko) personalinę parodą „Dviese“.

Anatolijus Sergijenka – tapytojas, grafikas, portreto, peizažo žanrų tapybos meistras, gyvenantis ir kuriantis Murmanske, Šiaurinėje Rusijoje. Parodoje eksponuojami menininko kūriniai iš esmės atspindi parodos pavadinimą „Dviese“. Paveiksluose, atliktuose skirtingais stiliais, tapybos bei grafikos technikomis, dominuoja žmonių figūros – persipynusios, tarsi meilės šokyje išreiškiančios savo jausmus.

„Tikriausiai visi meistrai savo paveiksluose kada nors išbandė abstraktaus meno subtilybes. Ir aš atlikau daugybę tokių darbų, tačiau visada likau ištikimas figūratyviniam menui. Menininkas turi keistis, kaip nuolatos keičiasi laikas. Jis neturi būti visą laiką vienodas, tačiau turi išlikti atpažįstamas. Nuoširdus, sąžiningas, labai profesionalus, drąsus menas visada bus
suvokiamas ir paklausus“, – savo pasirinkimus argumentuoja A. Sergijenka.

Daugelis dailininko darbų yra paremti Biblijos motyvais, menininkas nagrinėja filosofines ir mitologines temas, jas spręsdamas šiuolaikiniu stiliumi. A. Sergijenka turi savo mėgstamus personažus, siužetus, kuriems suteikia vis naujų atspalvių.

„Menininko kūryba – daugialypė, jis atviras netikėtiems eksperimentams ir naujų formų paieškoms. Galingas tapytojo temperamentas ir impulsyvumas atsispindi gausioje ryškių spalvų paletėje, jį ypač žavi degančios ir fluorescuojančios spalvos, paveiksluose tarsi šokančios energingą šokį”, – rašo parodos organizatoriai.

„Kiekvieną dieną piešiu realistiškai. Man piešti – būtinybė, kaip pianistui groti. Bet avangardiniuose darbuose turiu daugiau galimybių kūrybiškumui ir vaizduotei. Čia jau dirba ne rankos, o galva. Daugelis nesupranta šiuolaikinės tapybos, nes negali paaiškinti. Ir nereikia aiškinti. Tapyba turi būti jaučiama, – apie savo kūrybą kalba menininkas. – Aš nežinau, kas nutiks mano paveikslams, piešiniams, nežinau, kodėl aš tapau ir kuriu. Net jei būčiau patekęs į apleistą salą, kur nėra dirbtuvių ir parodų, vis tiek pieščiau su lazda smėlyje. Reikia skubėti išlieti savo energiją ir mintis paveiksluose, kurie liks amžiams“, – sako menininkas.

Anatolijus Sergijenka gimė 1946 metais Zaporožėje, Ukrainoje. 1966 m. baigė Dnepropetrovsko dailės institutą, Tapybos fakultetą. Nuo 1972 m. gyvena Severomorsko mieste, Murmansko srityje. Nusipelnęs Rusijos Federacijos dailininkas, Rusijos dailininkų sąjungos narys. Šiuo metu – Maskvos finansų ir humanitarinių mokslų akademijos Murmansko filialo Dizaino katedros docentas.

Menininko darbų yra muziejuose ir privačiose kolekcijose Baltarusijoje, Didžiojoje Britanijoje, Graikijoje, Gruzijoje, Danijoje, Kanadoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Rusijoje, JAV, Ukrainoje, Suomijoje, Švedijoje.

Jo darbų paroda veiks iki sausio 23 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Mums rašo

Šarūnas Šarkauskas: kelyje ir judėjime 

Noriu pakviesti jus į Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galeriją, kur tapytojas Šarūnas Šarkauskas eksponuoja paveikslų ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kultūra

Melnragės paplūdimyje - paroda-instaliacija

Balandžio 12 d., penktadienį, 17.17 val. pirmosios Melnragės paplūdimyje, netoli Šiaurinio molo, atidaroma fotografės Arūnės Baronaitės fotografijų paroda–instaliacija „POLIMERAS“. Meninio ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This