Dėl piliavietėje numatomų statybų – politikų mūšis

Miestas, Svarbu

Verslininkų noras miesto centre, sklype, kuriame stovi garsusis elingas, statyti daugiabučius gyvenamuosius namus ir komercinės paskirties pastatus sulaukė ir itin daug kritikos. Tačiau atsirado ir raginančiųjų netrukdyti miesto plėtrai.

Ketvirtadienį miesto taryboje buvo svarstomas bendrovės „Puiki investicija“ prašymas leisti bankui įkeisti žemės nuomos teisę.

„Puiki investicija“ šiemet spalį iš bendrovės „Kruizinių laivų terminalas“ (buvęs „Klaipėdos laivų remontas“) įsigijo dalį pastatų, esančių Priešpilio g. 9 sklype: du gamybinius pastatus, administracinį pastatą, vandens uostą-slipą, vandens uostą-metalinį elingą.

Jai pagal pastatų pirkimo-pardavimo sutartį perėjo ir nuomos teisės į dalį valstybinės žemės sklypo – į 2,0374 ha. Ją nuo 2016 metų iš Klaipėdos savivaldybės 99 metams buvo išsinuomojusi „Klaipėdos laivų remontas“. Skaičiuojama, kad šio sklypo vertė yra 2,8 mln. eurų.

Tačiau valstybinę žemė patikėjimo teise valdo Klaipėdos savivaldybė, todėl tik miesto taryba gali suteikti leidimą jos nuomos teisę įkeisti bankui. Tokį prašymą ir pateikė „Puiki investicija“.

Teritorijos tarp Pilies g., akcinės bendrovės „Baltijos“ laivų statyklos, uosto akvatorijos ir Danės upės detaliajame plane numatyta žemės sklype, esančiame Priešpilio g. 9, statyti daugiabučius gyvenamuosius namus, komercinės paskirties objektus.

Prašyme duoti sutikimą įkeisti žemės nuomos teisę bankui „Puiki investicija“ nedetalizavo planų, ji tik nurodė, kad nori įgyvendinti detaliojo plano sprendinius.

„Ar tikrai miesto taryba turėtų leisti bendrovei įkeisti valstybinės žemės, esančios pačiame miesto centre, nuomos teisę, kai tos įmonės pajamos yra vos 5-10 tūkst. eurų per metus. Ar čia tikrai nematome jokios rizikos?“ – miesto taryboje klausė jos narė Nina Puteikienė.

Klaipėdos savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė paaiškino, jog bendrovė bankui yra pateikusi prašymą suteikti 3 mln. eurų paskolą, ji įkeičia 40 butų Vilniuje. „Bankas turi teisę reikalauti įkeisti žemės nuomos teisę, o šią teritoriją patikėjimo teise valdo savivaldybė, todėl tik miesto taryba gali duoti leidimą. Pati įmonė turi dukterinių įmonių, bankas turi patikrinti jos pajėgumus grąžinti paskolą“, – rizikos neįžvelgė R. Gružienė.

„Mere, ar tikrai esate už tai, kad pačioje miesto širdyje, kur švartuojasi NATO laivai, kur plazda valstybinė vėliava, atsirastų daugiabučiai namai su vidiniais kiemais, kur plaikstysis džiovinami vystyklai? Ar ne per didelė prabanga leisti tokią vietą užstatyti gyvenamaisiais namais, juk tai miesto širdis, piliavietė?“ – nenurimo N. Puteikienė.

R. Gružienė aiškino, kad teritorijos detalusis planas buvo patvirtintas 2013 metais. Ne kartą vyko viešas jo svarstymas, visa procedūra truko penkerius metus. Anot R. Gružienės, detaliajame plane numatyta, kad turi būti dar viena viešo svarstymo procedūra, nes statybų objektai turi būti parinkti viešo konkurso būdu.

„Kviečiu visus pamąstyti, ką mygtuko paspaudimu nuspręsime. Ta vieta mums labai svarbi, tai Klaipėdos gimimo vieta, o dabar lengvai ją leidžiame užstatyti, net nežinodami, ką statys. Kiek mačiau, bus dvi eilės gyvenamųjų namų, elingo ateitis visiškai neaiški. Kalbame ne apie ekonominius sprendimus, o apie atsakomybę kokį miestą paliksime ateities kartoms.Tegul tie verslininkai mums detaliai pristato, kas ten bus, sulaukime bendruomenės, ekspertų, architektų pritarimo ir tada svarstykime dėl žemės nuomos teisės įkeitimo. Tikrai siūlau nepalaikyti tokio sprendimo projekto“, – visus politikus ragino N. Putekienė.

Jai pritarė ir miesto tarybos narė Judita Simonavičiūtė. „Ir vis dėlto – kas ten bus? Jei bankas prašo įkeisti, reiškia, ten yra vertybė. Savivaldybė turi žinoti, kas ten vystytis. Ateityje tikrai norėčiau, kad būtų išsamesnis pristatymas, koks bus projektas, o ne tik prašymas dėl įkeitimo. Mes tikrai dabar žiūrime aplaidžiai“, – kalbėjo J. Simonavičiūtė.

Tokios politikių kalbos nepaliko abejingos miesto tarybos narės Alinos Velykienės: „Gal jūs iš Marso? Visas verslas laukia miesto bendrojo plano, o šiuo atveju detalusis patvirtintas dar 2013 metais. Tada reikėjo dalyvauti ir reikšti savo nuomonę, o ne dabar sakyti – atneškite, verslininkai, projektą, o mes nuspręsime, ar galėsite tai daryti. Kitų miestų kontekste jau ir taip šiandien mes labai liūdnai atrodome su miesto plėtra, o dabar dar norime kurti kliūtis“, – verslininkų norus vystyti teritoriją gynė A. Velykienė.

Nepritarti bendrovės prašymui panoro tik keturi miesto tarybos nariai, penki susilaikė, o 16 balsavo už.

„Įsivaizduoju, jei bus sulaukta pasiūlymų privatizuoti Atgimimo aikštę, tai šita salė tam pritars, nes miestas ir jo taryba neturi galių, proto ir nuovokos, kaip miestas turi vystytis, o mato tik vieną – išsigelbėjimą versle“, – po balsavimo replikavo N. Puteikienė.

21 Comments

  1. DM

    Matijosaiti ar Malinauska i Klaipeda reikia pakeltu i kita lygi nes dabar vieni idiotai neiko negali padaryti, nei atgimimo aikste sutvarkyti nei danes skvero nei pili atstatyti nei baznycia nei uzdroztu kazkokiu vietu kaip si nuo sandeliu isvalyti ir apstatyti tvarkingai nesuzalojant senamiescio architekturos.Ar kazkas prades vystitis Klaipedoje kazkas apciuopemo kad jaustusi senamiesti gyvybe !!!!!

    Reply
  2. Domas

    Puteikiene eik tu i kolchoza dirbti, nemaisyk miestui vystitis nes visi jau baigia i rajona isikelti.

    Reply
  3. LAIVAS AUKŠTAIITIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas rašo komentarus tinklaraštyje ir nežino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį…..

    Reply
  4. Puteikienės rypavimai

    …yra apie nieką. Yra patvirtintas ir galiojantis detalusis planas. Ten yra nustatyta, kas tame sklype yra leistina, o kas ne. Tie Ninos „susirūpinimai” apie tai, „kas čia bus” yra tušti.

    Reply
  5. varguoliai amžiuje

    Na, Velykienę žinom, o kur kita opozijos dalis? Kur jie visi? Atsiliepkite. Nematom , negirdim, visi paklūsta džiazo patronui , Taryboje vos ne metai tupi kaip toje patarlėje: už žolę mažesni, už- vandenį tylesni…

    Reply
  6. zb

    ZB ! „Puiki investicija” ant durnelių miesto !

    Reply
  7. skauda

    Ar Velykienę rūpūžė jau visai užsmaugti baigia ? Viskas px- bili laiminga ( fb). Citata : ” Kažkokiai įmonei su 5000eur metiniu balansu atiduodama pati BRANGIAUSIA TERITORIJA LIETUVOJE bankui įkeisti…”
    Ikeičia 40 butų Vilniuje ir už tai griebia vieną geriausių vietų miesto centre ,prie kranto sunaikinant senajį istorinį ( gal net vienintelį) Elingą ,Lindenau cechus ir t.t… , ir t.t… Kas tie 16 „už balsavusiu”. Pavardinkit , tuos suinteresuotus snukelius pamatyti norisi.

    Reply
  8. pastebėjimai iš senamiesčio

    Klaipėda užgeso. Merdi. Baigiame išsivaikščioti. Visas verslas baigia išsikelti. Apydidelis kaimas tapome. Graudu…. Niekas nevyksta. Stoja statybos. LEZ baigia užsibaigti….
    Na ir kas bus toliau? Laikas atsibusti vadovybei! Malinausko trūksta!

    Reply
    • ezys

      kuo jus cia remiate savo teigini apie LEZ? ar cia turejote omenyje, kad greitai LEZ’e uzsibaigs laisvi plotai imonems? 🙂

  9. Klaipėdietis

    Puteikiene lieja graudzias kslbas apie teritorijos svarba, apie tai kaip verslas gali viska sugadinti. Puteikiene, stagnatore, arsioji moteryte vardu „Progresui-ne”, paziurek kiek metu si teritorija merdi, be dangu, be prieziuros. Zygiuok aukstakulniais moliu, svilpiant vejams, grozekis apleistu elingu.
    Kas igalus sutvarkyti teritorija, tai verslas, ne politikieriai. Uzteko mums stagnatoriaus Puteikio, leiskite zmonems dirbti. As nesakau, kad nereikia prieziuros, bet tam turime projektu derinimo.proceduras.
    Gi ne Grubliauskas, ne Puteikiene tvarkys sia teritorija. Parekaus apie svarba, o po penkmecio bris i dziazo festivali lauzyto betono danga, pelkemis ir moliu.
    Netrukdykit dirbantiems dirbti.

    Reply
    • ezys

      O juokingiausia, kad Puteikis dirbo toje pat teritorijoje veikusios imones direktoriumi, ir tada tai viska buvo tiesiog nuostabu 🙂 sandeliai, garazai, lauzynai ir teritorija uzdara miestieciams. Progresas sioje teritorijoje per paskutinius 10 metu yra daugiau nei akivaizdus.

    • klausimas eziui

      o kaip Jums atrodo, jei „Puiki investicija” iš „Kruizinių laivų terminalas” įsigijo pastatus, tai ar negali iš „Puiki investicija” pastatus įsigyti kokia nors kinų, baltarusų ir t.t. kompanija? Juk tai bus puiki investicija?

  10. Fantastika

    Simonavičiūtė posėdyje suabejoja, jei jau bankas prašo tai gal teritorija ir vertinga, tada gal vertėtų ir pasvarstyti? Ateityje! Be banko mūsų šaunieji tarybos nariai supračio jokio apie miesto vertybes nebeturi? Apie didžios statybų specialistės Velykienės energingus kliedesius kuo greičiau statyti ( aišku bus jai ką registruoti) net neverta ir rašyti. vaizdo įrašas: http://195.182.76.4:8083/eklaipeda-video-transliavimas-web/archive/ba050f401d7e11ea8daef80b8188d6f4. Kažkokiai įmonei su 5000eur metiniu balansu atiduodama pati BRANGIAUSIA TERITORIJA LIETUVOJE bankui įkeisti, nes anot mero , geras pavadinimas – Puiki investicija -viską apie save pasakantis, užkoduota. Jie ten turi daug dukterinių įmonių – bet tai kaip tik šuliariavimo, o ne patikimumo požymis. Mūsų tarybai tikrai laikas gydytis. Ir labai rimtai. Pavarė hebrytė dvi eiles šalia kranto, 4-is daugiabučius ir visiems ramu. Kas bus su istoriniu Elingu, kas bus su Lindenau cechais. Bus labai gražu , ragina Velykienė – kranų pastatys. Yra tik du įtarimai – arba jiems ten tiek užmoka, kad viską greit prastumtu. Arba jau tokie žąsinai, kad toliau nėra kur. Apie savo algų didinimus diskutavo žymiai ilgiau, vadinasi ne tokie jau žąsinai. Tada..

    Reply
    • Pamastymui

      Pritariu ir atsakingai pareiškiu, tarybos nariams niekas nemoka. O kam mokėti jei jie žąsinai, kad toliau nėra kur.

  11. Nu jo

    Trisdešimt asmenų taryboje ima ir nusprendžia pvz statyti aerodromą Atgimimo aikštėje iškertant visus medžius su požeminiais garažais muzikiniui teatrui… Ir viskas, ir vadinasi aerodromas bus!… ???
    Viršūnė, žemiau nei viduramžiais…

    Reply
    • Anonimas

      Gal nevaikštai į muzikinį teatrą… Kur mašiną žadi savo parkuoti, kai rekonstruos teatrą?

    • ezys

      nebus, negali tarybos sprendimai priestarauti istatymams ir taisyklem, tad atsipalaiduokit 😉

    • Anonimui

      Sunku 200 metrų pomidorus pakrutinti?

    • Asta

      Tam yra rengiami Bendrasis miesto planas, detalieji planai. Jais ir turi vadovautis galvodami kas tuose sklypuose galės būti.

  12. Afrikos respublika...

    Kokią turi teisę spręsti kažkokia miesto taryba? Už visus klaipėdiečius? Juk jos nerinko visi klaipėdiečiai. Tik 15 proc. O jeigu net nemoka dirbti tegul valina von.

    Reply
    • Anonimas

      tai nustato LR konstitucija ir tavo rinkėjau pasirinkimas balsuojant, afrikieti/e

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This