Klaipėdos savivaldybės vadovams – didesnės algos

Politika, Svarbu

Virginija Spurytė, Martynas Vainorius
2019-12-19

Komentarų: 7

Klaipėdos savivaldybės administracijos vadovai nuo kitų metų gaus pačias didžiausias algas, kokias tik leidžia teisės aktai. Tokius sprendimus ketvirtadienį priėmė miesto Taryba.

A. Dirgėlienė, G. Neniškis. A. Dobranskis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Diskusijos jau ir komitete

Savivaldybės administracijos direktoriui Gintarui Neniškiui siūlyta nustatyti maksimalų pareiginės algos koeficientą – 18,5. Dabar jis yra 17,35. Koeficientas dauginamas iš pareiginės algos dydžio, kuris dabar yra 173 eurai, o nuo kitų metų pakils iki 176 eurų.

„Dėl visų šių pokyčių direktoriaus alga per mėnesį bus 100-120 eurų didesnė“, – trečiadienį vykusio miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu sakė Savivaldybės administracijos Personalo skyriaus vedėja Inga Gelžinytė-Litinskienė.

Toks savivaldybės vadovo algos didinimas trečiadienį buvo svarstomas Finansų ir ekonomikos komitete. Jo narys Rimantas Taraškevičus pastebėjo, kad taip atlyginimą, matyt, bandoma grąžinti į prieškrizinį lygį.

Komiteto narys, praėjusią kadenciją Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriumi dirbęs Saulius Budinas norėjo išgirsti išsamius atlyginimo didinimo motyvus.

„Nereikia nė aiškinti, kokia atsakomybė tenka savivaldybės vadovams, kokios jų darbų apimtys. Atlyginimas pakeliamas iki maksimumo, tokį buvo galima nustatyti, kai direktorius pradėjo eiti pareigas, tad sunku pasakyti, kodėl tai nebuvo padaryta“, – kalbėjo I. Gelžinytė-Litinskienė.

„Pats dirbau tose pareigose ir žinau, kad mano alga buvo du kartus mažesnė nei dabar nustatome, tad argumentas dėl darbo apimčių nėra įtikinantis. Mano alga buvo 2400 eurų ant popieriaus. Negaila didinti darbo užmokesčio, kai įvertinta, už ką didiname. Bent jau galėtume sulaukti direktoriaus metinės ataskaitos, kad aiškiai žinotume, ką jis nuveikė. Be to, direktoriui alga kyla automatiškai, bes didėja bazinės algos koeficientas, o mes dar ir patys ją padidiname, net nesulaukę rezultatų. Einame į maksimumą, tai prapuola motyvacija, nebėra motyvacinės sistemos. Pagal gerosios vadybos praktiką visi tie dalykai atrodo iškreiptai. Žinome ir tai, kad kitais metais miesto biudžetas bus labai įtemptas, o mes dar ir algas keliame“, – piktinosi S. Budinas.

Jam prieštaravo komiteto pirmininko pavaduotojas Vytis Radvila.

„Savivaldybės administracijoje šiuo metu dirba apie 480 žmonių, o direktoriaus pareiginis atlyginimas į rankas yra apie 1700 eurų. Niekada už tokią algą negalėsime pasamdyti gero vadybininko. Mūsų siekis yra samdyti gerą direktorių už gerą algą, kad geri savivaldybės specialistai gerai uždirbtų. Manau, kad net ir padidintas atlyginimas yra per mažas“, – teigė V. Radvila.

S. Budinui replikavo ir komiteto pirmininkas Aidas Kaveckis.

„Direktoriui dabar didelis darbo krūvis tenka dėl buvusios S. Budino kadencijos veiklos. Todėl tikrai adekvatu yra didinti algą“, – teigė A. Kaveckis.

Dauguma Finansų ir ekonomikos komiteto narų pritarė, jog atlyginimas Klaipėdos savivaldybės direktoriui būtų pakeltas. Jie taip pritarė, jog padidėtų ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojų Andriaus Dobranskio ir Astos Dirgėlienės algos. Jų pareiginės algos koeficientą siūloma padidinti nuo 14,25 iki 15,4.

Be to, ir direktoriui, ir jo pavaduotojams siūloma nustatyti priedą prie pareiginės algos. Dėl jo dydžio turės apsispręsti miesto taryba. Maksimalus priedas gali būti 40 proc. pareiginės algos dydžio, toks jis savivaldybės vadovams buvo nustatytas nuo jų kadencijos pradžios.

Nauja tik tai, kad anksčiau šis priedas buvo nustatomas už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą. Miesto taryba jo dydį tvirtindavo kas metus.

Dabar siūloma priedą skirti už darbą su ES projektais ir jį nustatyti tokiam terminui, kiek tie projektai tęsis, o tai reiškia, kad iki kadencijos pabaigos.

„Vėl kažkokie žaidimai. Praėjusiame miesto tarybos posėdyje buvo patvirtinta nauja savivaldybės administracijos struktūra, įvesta vyr. patarėjų pareigybė, aiškinta, kad jie dirbs su projektais, bus asmeniškai už juos atsakingi. Dabar aiškinama, kad su projektais dirbs administracijos vadovai. Kam tokie žaidimai?“ – klausė S. Budinas.

Klaipėdos savivaldybės viešai skelbiamais duomenis, šių metų trečiąjį ketvirtį Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus priskaičiuotas darbo užmokestis buvo 4362 eurai per mėnesį, o jo pavaduotojų – 3131 Eur.

Savivaldybės vadovų ir pareiginės algos didinimui, ir maksimalių priedų skyrimui, kasmet papildomai reikės kiek daugiau nei 10 tūkst. eurų.

Padiskutavo ir Taryboje

Klausimą svarstant miesto Taryboje liberalas Edmundas Kvederis teigė, jog dėl tokio sprendimo politikai prieš visuomenę atrodys keistokai, nes algos didinamos tik kelis mėnesius dirbantiems tarnautojams.

Jo kolegė Lina Skrupskelienė priminė, kad praėjusį mėnesį  svarstant administracijos reformą aiškinamajame rašte apie administracijos direktorių ir pavaduotojų algų didinimą nebuvo rašoma. Anot jos, tai verčia prisiminti vieną dainą, kurios tekste yra žodžiai „aš tikėjau tavimi, o tu esi melagis”.

Kita opozicijos atstovė Nina Puteikienė siūlė geriau „atsigręžti į tuos, kurie mieste tikai stokoja ir jiems trūksta dėmesio”.

S. Budinas savo ruožtu teigė, kad šių tarnautojų alga turi būti adekvati, tik metodas ir būdas esą turi būti kiti. Jo nuomone, pirmiausia reikia metų ataskaitos su planų vykdymais.

„Einame į sprendimą avansu. Nevertiname visiškai įstaigos darbo rezultatų”, – sakė jis.

Buvusi administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė palinkėjo dabartiniams administracijos direktoriaus pavaduotojams mažiau rūkyti ir tuo metu dirbti. Pačio direktoriaus alga, jos nuomone, turi galbūt prilygti ir premjerui, nes krūvis yra didelis, o pavaduotojams esą per anksti didinti algas.

Po šių diskusijų dauguma politikų visgi pritarė visiems sprendimų projektams be pakeitimų.

Pasak I. Gelžinytės-Litinskienės, lyginant su ankstesnės kadencijos vadovų alga dabar ji bus didesnė iki 200 eurų.

7 Comments

  1. Anonimas

    Demokratinėje santvarkoje, jog valdžia tarnautų žmonėms o ne sau, reikia burtis eiti reikalauti gerovės. Štai dėl smarvės Klaipėdoje susibūrė aktyvistai ir pavyko pajudinti klaną.

    Reply
  2. Valdžiagyviams

    Pasprinkit!

    Reply
  3. Neli

    Va todel as ir emigruosiu. Slykstu skaityti ir suprasti. Ir suvokti kad esi sraigtelis ir nieko negali pakeisti…

    Reply
  4. LAIVAS ŽEMAITIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas rašo komentarus tinklaraštyje ir nežino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,

    rekomenduojame nuvykti į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį…..

    Reply
  5. Dovilė

    Šlykštu net skaityti. Gal jie dvigubai- trigubai protingesni už profesorių ar kokį chirurgą? Jų algos turėtų priklausyti nuo vidutinės algos, o ne nuo velniai žino ko. Kaip jiems ne gėda?

    Reply
  6. Tomas

    Nieko sau algos, gerai gyvenam

    Reply
  7. Nusivylęs

    Neniškis pasirodo įžūliausias ir gobšiausias iš visų administracijos direktorių. O atrodė toks padorus žmogus.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This