Verslumo ir finansinio raštingumo pamokos – nuo mažų dienų

Švietimas

Gargždų „Minijos“ progimnazijoje jau kitais mokslo metais startuos tarpdalykinė pradinių klasių mokinių ugdymo programa „Mano bendruomenė“, kuri apims ir finansinio raštingumo ugdymo temas.

Organizacijos „Lietuvos Junior Achievement“ parengtą programą finansuoja Gargžduose įsikūrusi bendrovė „Mars Lietuva“.

Darbui su moksleiviais pagal programą „Mano bendruomenė“ bus apmokyti 20 „Minijos“ progimnazijos mokytojų.

Programos pagrindiniai tikslai – ugdyti finansinį raštingumą jau pradinėse klasėse, supažindinti moksleivius su verslo, ekonomikos ir socialinių mokslų pagrindais, taip pat gerinant skaitymo, rašymo ir skaičiavimo įgūdžius.

Gvildendami tokias temas kaip darbas ir profesija, gamyba ir naujovės, darbo užmokestis ir mokesčiai, verslas ir sprendimų priėmimas, mažieji moksleiviai susiformuoja bendrą sampratą apie tai, kaip veikia visa bendruomenė aplink mokinius.

„Bendruomeniškumo skatinimas, atsakomybės prisiėmimas už bendruomenės gerovę – „Mars Lietuva“ kultūros dalis. Artimai bendradarbiaujame su mokyklomis, moksleiviai – dažni svečiai mūsų įmonėje. „Minijos“ progimnazijoje ruošiama diegti programa aidu atkartoja „Mars Lietuva“ svarbius dalykus. Todėl džiaugiamės, galėdami prisidėti prie mažųjų mokyklinukų bendruomeniškumo ir verslumo ugdymo“, – pranešime spaudai cituojamas „Mars Lietuva“ generalinė direktorė Aušra Žemaitienė.

Finansinis raštingumas Gargždų „Minijos“ progimnazijoje šiemet jau dėstomas 5 klasių mokiniams. Bendrovei „Mars Lietuva“ finansavus mokymo priemonių įsigijimą bei mokytojų kvalifikacijos kėlimo išlaidas, programa bus išplėsta ir finansinio raštingumo disciplina pasieks pradines klases. Finansinio raštingumo pamokose diegiami saikingo vartojimo ir atsakingo skolinimosi principai, lavinami tinkamo lėšų planavimo ir paskirstymo įgūdžiai.

„Viena iš šiuolaikiniame gyvenime itin svarbių kompetencijų – finansinis raštingumas. Deja, ir mokytojai, ir tėvai pastebi, kad jaunoji karta ne visada moka atsakingai elgtis su pinigais. Baigus mokyklą netikėtu iššūkiu tampa gebėjimas savarankiškai tvarkyti asmeninius finansus. Būtent todėl norime nuosekliai ir kokybiškai įgyvendinti finansinio raštingumo ugdymo programą. Tikimės, kad įgytos žinios padės išvengti blogų finansinių sprendimų, paskatins nebijoti kurti savo verslo, o galbūt ir padės atrasti sėkmingą karjeros kelią“, – sakė Gargždų „Minijos“ progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Lina Zubauskienė.

„Verslumo ir finansinio raštingumo pamokos pradinėse klasėse Lietuvoje dar nėra itin dažnas reiškinys, dažniau tokių žinių moksleiviai įgyja būdami jau vyresni. Tačiau kai jaunesnio amžiaus moksleiviui paaiškiname, kaip veikia bendruomenė, koks vaidmuo tenka valstybei ir verslui, supažindiname su pinigų kelione rinkoje, įvairioms profesijoms būtinais įgūdžiais, mokesčių reikšme – tuomet gerokai išauga tikimybė, kad paaugęs vaikas lengviau priims savo paties ateičiai svarbius sprendimus“, – sako VšĮ „Lietuvos Junior Achievement“ direktorė Andželika Rusteikienė.

Pradinėms klasėms skirta programa „Mano bendruomenė“ jau yra įgyvendinama daugiau nei 20 Lietuvos mokyklų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

„Mars Lietuva“ investicijos pernai siekė beveik 19 mln. eurų: kyla naujas gamybinis pastatas

Maistą gyvūnams augintiniams gamykloje Gargžduose gaminanti bendrovė „Mars Lietuva“ pernai Lietuvoje investavo 18,6 mln. eurų. 2023 m. didžioji dalis investicijų ...
2024-01-09
Skaityti daugiau

Verslas

„Mars Lietuva“ tvarios plėtros programa: taupomi energetiniai ir finansiniai ištekliai

Europos energetikos rinkoje vyraujant tiekimo bei kainų nestabilumui, ilgalaikes investicijas į tvarią plėtrą vykdžiusios bendrovės skaičiuoja šių investicijų grąžą. Gargžduose ...
2022-11-14
Skaityti daugiau

Regionas

Gargždai kviečia į augintinių eiseną

Jau šį šeštadienį, spalio 1 d., Gargžduose vyks tradicinė Pasaulinės gyvūnų dienos šventė. Jos dalyviai kviečiami į eiseną „Tūkstantkojis“, kurios ...
2022-09-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This