Jaunasis smuiko virtuozas koncertuos Klaipėdoje

Kultūra

Penktadienį, gruodžio 27 d., 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje festivalyje „Salve musica“ programoje „Virtuozo treliai“ Lietuvos kamerinis orkestras, vadovaujamas Sergejaus Krylovo, pasirodys kartu su smuiko virtuozu Romanu Kimu. Pastarasis laikomas vienu kontraversiškiausių mūsų dienų smuikininku.

Solistas su Lietuvos kameriniu orkestru atliks kelis žymių baroko epochos kompozitorių, atlikėjų – virtuozų kūrinius: Giuseppe Tartini sonatą „Velnio treliai“, Niccolò Paganini „Cantabile“ ir Johanno Sebastiano Bacho Koncertą smuikui ir orkestrui d-moll (originaliai sukurtas klavyrui). Orkestras taip pat interpretuos garsaus klasicizmo epochos kompozitoriaus ir violončelininko Luigi Boccherini simfoniją  B-dur.

Kelne (Vokietija) gyvenantis totorių, baltarusių ir korėjiečių kilmės jaunasis smuiko virtuozas yra atpažįstamas visame pasaulyje dėl pusę veido dengiančių prizminių akinių, o jo griežimas sulaukia didžiausių liaupsių net iš rimčiausių nūdienos smuiko autoritetų. Per savo trumpą karjerą R. Kimas sugebėjo išplėsti savo instrumento galimybes taip, kad jos atlieptų sau pačiam keliamus ekstremalius techninius uždavinius. Sekdamas Niccolò Paganini pėdomis, jis sugeba pagriežti Bacho „Ariją“ atlikdamas visas kūrinio instrumentines partijas. Šio kūrinio atlikimas išgarsino jį platformoje „YouTube“ dar iki jam pradedant gastroliuoti po pasaulį.

Kritikai negaili solistui pagyrų dėl jo skambesyje slypinčio sprogstamos energijos užtaiso, neįtikėtino virtuoziškumo, nepriekaištingos technikos ir garso grožio. Jis nuolatos ieško naujų technikų, kurias galėtų pasitelkti savo kūrybiniams sumanymams. Smuikininkas išrado ir pradėjo griežti naujo tipo stygomis, kurias naudoja vos keli smuikininkai visame pasaulyje. Šiuo metu eksperimentuoja su minėtais prizminiais akiniais, dėvėdamas juos savo pasirodymų metu.

Griežti smuiku R. Kimas pradėjo būdamas 5-erių metų, o jau 7-erių pelnė pirmuosius apdovanojimus nacionaliniuose konkursuose. Būdamas 16-os metų R. Kimas pradėjo studijuoti Kelno aukštojoje muzikos mokykloje. Netrukus smuikininkas pelnė pirmąją premiją tarptautiniame konkurse „Valsesia Musica“, o iškovojęs pirmą vietą Tarptautiniame Kelno muzikos konkurse debiutavo su garsiuoju Vakarų Vokietijos radijo orkestru.

R. Kimas rengia pasirodymus Vokietijoje, Ispanijoje, Izraelyje, Italijoje, Rusijoje ir Pietų Korėjoje. Smuikininkas ne tik aktyviai koncertuoja, bet ir pats kuria originalią muziką bei įspūdingas įvairių kūrinių aranžuotes smuikui solo. Viena sėkmingiausių jo pastarųjų metų kompozicijų – parafrazė „I Brindisi“ (Giuseppe Verdi operos „Traviata“ temomis), kuri skambės ir šiame koncerte.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Koncertų salėje - „Trykštanti versmė“

Tik kartą per metus, o tiksliau – paskutinėmis jų dienomis, festivalio „Salve Musica” metu – klaipėdiečiai turi progą išgirsti smuiko ...
2018-12-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This