Naujas prekybos centras: bendruomenė labai pikta?

Miestas, Svarbu

Bendrovės „Raseinių plėtra“ ketinimai Vingio g. 31 esančiame 1,1 ha ploto sklype pastatyti prekybos ir paslaugų centrą kartu su automatine automobilių plovykla greta gyvenančių klaipėdiečių nežavi.

Į pirmadienio vakarą surengtą viešą projektinių sprendinių pristatymą atėję keli vyrai dėstė suprantantys, kad statybų tikriausiai nesustabdys, tačiau perspėjo, kad jei verslininkai maksimaliai nesumažins neigiamo poveikio, nepagerins aplinkinės infrastruktūros, bendruomenė gali imtis įvairių veiksmų, nes jau ir dabar esą yra labai pikta.

Į pristatymą atėjęs Budelkiemio g. seniūnaitis Jonas Bartkevičius įteikė ne tik pluoštą gyventojų raštu surašytų įvairių pastabų ir pasiūlymų, bet ir kopiją lapkričio 8 d. vicemerui Arūnui Barbšiui parašyto ir beveik penkių dešimčių gyventojų pasirašyto prašymo neprivatizuoti šio sklypo ir naudoti jį bendruomenės reikmėms – poilsio ir laisvalaikio zonoms, senjorų ir vaikų laisvalaikio užtikrinimui. Tačiau akivaizdu, kad toks prašymas jau buvo pavėluotas, nes „Raseinių plėtra“ šį sklypą valdo nuo spalio pradžios.

Sprendinius pristačiusi architektė Agnė Ilginytė teigė, kad iki pirmadienio vakaro nebuvo sulaukta nė vieno skambučio, nebuvo gauta ir nė vieno pasiūlymo. Į gautuosius turės būti atsakyta per tris darbo dienas.

Seniūnaitis J. Bartkevičius dėstė, kad gyventojai ypatingai priešinasi plovyklai.

„Cheminis užterštumas, eina putos, piliečiai griežtai prieš, galiu krūva parašų surinkti. Čia visiškas nonsensas. Teršia iš oro Dumpiai, o dabar dar ir žemės plovykla. Kodėl pristatymą organizuojate gruodžio 30 dieną, kai visi jau švenčia? Gėda. Kodėl informacinės lentelės prie „Rimi” nepastatėte, kur praeina tūkstančiai, o pastatėte kažkokiam kampe? Vien jau dėl to pirmas įspūdis blogas. Bendruomenė yra nusiteikusi labai piktai”, – kalbėjo seniūnaitis.

Jis tikino, kad dėl tokio objekto gyventojams bus didžiuliai nuostoliai komforto prasme ir klausė, ar tai bus kaip nors kompensuojama bei kaip pavyzdį pateikė netoli parduotuvę pastačiusią „Lidl Lietuva”, kuri kaimynams padovanojo vaikų žaidimo aikštelę.

„Gal čia drenažo sistema, pavyzdžiui, bus sutvarkyta? Mes irgi tikėsimės. Jei su bendruomene nebus kontaktų, mes imsimės savo priemonių”, – perspėjo J. Bartkevičius.

Į pristatymą atėjęs miesto Tarybos narys konservatorius Kazys Bagdonas siūlė apsvarstyti galimybę perkelti plovyklą prie gatvės, nes tai galbūt taip nepiktintų žmonių.

A. Ilginytė sakė, jog toks variantas gali būti apsvarstytas, nors akcentavo, jog projektiniai pasiūlymai parengti „atsižvelgiant į tam tikrus projektavimo kriterijus”, kad reprezentuoti turi pagrindinis statinys, o plovykla tam esą yra per maža.

Kiti klaipėdiečiai akcentavo, kad jau dabar kelias, jungiantis Vingio ir Kuncų gatves, yra didelė problema, nes čia eismas darosi itin intensyvus, kai užsikemša Mogiliovo gatvė, o atsiradus prekybos centrui esą iš viso nebus įmanoma įvažiuoti į kiemus. Dėl to jie siūlė platinti šį kelią.

Architektė teigė, kad kol kas projektuotojai sprendinius gali rodyti tik užsakovo sklypo ribose, tačiau jei savivaldybė tai įtrauks į sąlygas, šis kelias gali būti platinamas, įrengiamas ir šaligatvis, kaip buvo išsakytas ir dar vienas pageidavimas.

Vienas iš atėjusiųjų vyrų akcentavo, kad žmonės turės kentėti dėl padidėjusio triukšmo ir standartinės tik vilkiko aukščio triukšmo izoliavimo sienelės čia esą nepadės, nes namai stovi visai šalia ir triukšmas sklis į viršų.

A. Ilginytė tikino, kad sprendiniai bus nustatyti atliekant poveikio aplinkai vertinimo atranką, o ir Visuomenės sveikatos centro specialistai Klaipėdoje tokiais atvejais esą rimtai pakrato projektuotojus.

Klaipėdiečiai taip pat pageidavo, kad prekybos centro aikštelė nakčiai nebūtų užveriama užkardais ir žmonėms čia būtų sudaroma galimybė palikti savo mašinas. Buvo išsakytas pageidavimas ir normaliai sutvarkyti lietaus nuotekų tinklus, nes dabar esą tvinsta aplinkiniai kiemai.

„Jei savivaldybė mąstytų, iš viso neleistų statyti čia prekybos centro. Kiek prekybos centrų merdėja –  „Grandus”, „Arena”, BIG tik visai neseniai atsigavo. Senstanti visuomenė, o dabar prie kiekvieno namo prekybos centrą nori pastatyti”, – galiausiai pareiškė vienas iš vyriškių.

„Dabar vaizdas po langus nors ir į apžėlusią pelkę, krūmus, o po statybų matysime sieną, rampą, stogą kas iš aukščiau. Tai mažina mūsų nekilnojamojo turto vertę”, – teigė kitas.

INFORMACIJA

„Raseinių plėtra“ planuoja statyti 5 100 kv. m ploto netaisyklingos formos prekybos paskirties pastatą. Sklypo ribose projektuojamos 127 automobilių statymo vietos pastato lankytojams. Taip pat suplanuota 270 kv. m ploto automobilių plovyklos aikštelė, joje numatoma išdėstyti plovimą įrangą, kuria vienu metu galės naudotis 7 automobiliai. Planuojami du įvažiavimo keliai į sklypą – vienas iš Vingio gatvės, pietvakarinėje sklypo dalyje, antras – iš pravažiavimo kelio šiaurės vakarinėje sklypo dalyje.

„Jei procedūriškai viskas vyks tvarkingai, ir projektą susiderinsime operatyviai, tikslas yra pavasario pabaigoje pradėti statybas. Svarbiausias etapas yra dabar prisistatyti visuomenei, parodyti savo ketinimus sutvarkyti šį apleistą kampą. Labai didelio grožio ir saugumo jis neprideda. Tikimės, kad visuomenės palaikymas bus, nes bus naujas gražus objektas. Teritoriją tvarkyti gal pradėsime ir anksčiau – apsitverti, nusausinti dabar visokių šiukšlių primėtytą tvenkinį”, – prieš porą savaičių „Atvirai Klaipėdai” sakė UAB „Raseinių plėtra“ vadovas Darius Baliukevičius.

Pasak jo, tai bus universali prekybos vieta, kurioje įsikurs apie 20 nuomininkų – ir maisto, ir kitokių prekių pardavėjai, įvairių paslaugų teikėjai. Investicija su žemės sklypo įsigijimu, anot D. Baliukevičiaus, į šį projektą sudarys apie 6 mln. eurų.

8 Comments

  1. Mantas

    Jo as nieko pries, tik baisiai pasipiktinau, kad tokiam kaip ir prekybos centre ne vieno bankomato, tai as jau geriau renkuosi tada norfa, kazkokia nesamone zodziu…

    Reply
  2. Zenonas

    Ko jus varguoliai verkiat, panaikino ta smirdanti pruda kuriame lavonai ir siuksles dugne gulejo. Nepavydekit ir tylekit pastatys gera parde o tai ta Rimi sudu kruva ten nieko nepasirinksi ir 1 kasininke kozna diena dirba.

    Reply
  3. LAIVAS KURŠIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas rašo komentarus tinklaraštyje ir nežino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį.

    Reply
  4. Aura

    Tikrai keistas noras pagyvinti tą baisų betoną dar vienu betonu. Manau, kad dabar mes, būdami kelyje į dugną, turime išgyventi išbandymą prekybos centrais, kad pagaliau pasakytume, kad mes trokštame parkų ,žalių erdvių, kurie valdžios manymu neneša naudos- toks jų mąstymas. Kiek puikių visuomeninės paskirties plotų pavirto į prekybos centrus, nes parkai neapsimoka, jie atseit neneša naudos, geriau tegu žmonės blaškosi po tuos prekybcentrius , bet ar kas klausė miestiečių ko jie nori, ar tiesiog valdžios taip veikia, pasinaudodamos tuo prakeiktu užguitų žmonių nuolankumu.

    Reply
  5. Anonimas

    aš prieš, sensta miestas, mum nereikia, norim nugyventi ramiai miestelyje,

    Reply
    • Pensija

      “Ramiai numirti” norėjote pasakyti?

  6. Koks ten vardas....

    Bendruomenė…
    Sėdi apsišikę tuose sovietiniuose mūruose. Tik spygliuotos vielos trūksta. Nors kiek pagyvintų tą baisų betoną aplink, nors kiek judesio atsirastų, tai ne! Mums nereikia! Mums patinka betono džiunglės! Čia kaip prišiktom kelnėm vaikščiot ir piktintis, kad praeiviai pirštais bado.

    Reply
    • Debiliukui

      Tokio debiliško komentaro seniai beskaičiusi. Nei logikos, nei pagarbos žmonėms. Apie prišiktas kelnes ir praeivių badimąsi pirštais, matyt, iš patirties žinai, ar ne, Koks ten vardas? …Jug ir prašėme, kad paliktų žalią plotą. O jūdesio, idiote, ten ir taip užtenka – 5 prekybos centrai aplink pastatyti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Prašymas dėl vietų automobiliams – vienu paspaudimu

Pateikti prašymą dėl papildomos aikštelės automobiliams įrengimo klaipėdiečiams bus patogiau. Savivaldybė skelbia, jog jos interneto svetainėje sukurta nauja elektroninė paslauga ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Kieme - negyvas vyras

Klaipėdos policija pranešė, kad ketvirtadienį, apie 10.27 val., Vingio gatvės gyvenamųjų namų kieme rastas mirusio 64-erių vyro kūnas be išorinių ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This