Sukurtas žemėlapis-vedlys „Klaipėdos freskos: virtuali interaktyvi kelionė“

Kultūra

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka besibaigiant 2019-iesiems pristatė projekto „Monumentalioji tapyba architektūros labirintuose – praeitis, dabartis“ rezultatą – dokumentinį filmą ir interaktyvų Klaipėdos freskų ir gatvės meno bei šiuolaikinės sieninės tapybos kūrinių žemėlapį, nuo šiol prieinamą kiekvienam svetainėje www.biblioteka.lt/freskos.

„Šiuolaikinė lietuviška architektūra, su trenksmu įsiveržusi į didžiuosius Lietuvos miestus, neaplenkė ir mūsų uostamiesčio. XX a. antroje pusėje įsivyravus moderniam stiliui, architektai pradėjo naudoti naujas statybines medžiagas – gelžbetonį, stiklą, kas labai „padėjo“ eliminuoti monumentaliąją tapybą ir kitas taikomosios dailės šakas, tiesiogiai priklausomas nuo architektūros, iš visuomeninių pastatų interjerų. Menams naujuose pastatuose tiesiog neliko vietos. Klaipėdoje, po nepriklausomybės įsibėgėjus privatizacijos vajui, sunaikintas ne vienas puikus vitražas, nepastebimai dingo uostamiesčio vaistines puošusios freskos, neišliko viena pirmųjų mūsų miesto freskų – šviesios atminties tapytojo Vydo Pinkevičiaus ir Juozo Vosyliaus bendras darbas vaikų kavinėje „Du gaideliai“ (Mažvydo alėjoje). Su laiku ir su architektūros madomis, matyt, nepakovosi, juolab kad nebuvo ir iki šiol nėra jokių teisinių  aktų, garantuojančių iki nepriklausomybės sukurtų monumentaliosios tapybos ir taikomosios dailės kūrinių apsaugą. Beveik neišliko archyvinės medžiagos – kas galėjo pagalvoti, kad į saugotinų vertybių sąrašus neįtraukti profesionalių menininkų sukurti kūriniai gali būti sunaikinti…”, – rašoma bibliotekos pranešime.

Todėl, kol dar yra ką saugoti, dokumentuoti ir archyvuoti, Klaipėdos m. savivaldybės I. Kanto viešosios bibliotekos Meno skyrius ėmėsi klasikinių freskų ir šiuolaikinės sieninės tapybos skaitmeninimo projekto „Monumentalioji tapyba architektūros labirintuose: praeitis, dabartis“.

Projekto metu sukurti du skaitmeniniai informacijos šaltiniai: valandos trukmės režisieriaus Algimanto Jarukaičio ir Meno skyriaus vedėjos Birutės Skaisgirienės dviejų dalių dokumentinis – edukacinis filmas (I dalis ir II dalis) bei virtualus žemėlapis – vedlys „Klaipėdos freskos: virtuali interaktyvi kelionė“ (aut. Virginijus Bakas).

Dokumentinis filmas ir interaktyvus žemėlapis supažindina su Klaipėdos monumentaliosios tapybos kūrėjais Angelina Banyte ir Juozu Vosyliumi, reprezentuoja uostamiesčio klasikinę freską bei šiuolaikinę sieninę tapybą

„Kol vykdėme projektą Klaipėdoje buvo sunaikinti du šiuolaikinės sieninės tapybos darbai – Tado Vincaičio-Plūgo sieninė tapyba „Seserys“( 2017 m) ir italų menininko Rama Tellas 2017 m. sukurtas darbas „Gelmės“, tačiau nuotraukos ir kita informacija apie šiuos darbus ir jų kūrėjus išliks bibliotekos sukurtoje Klaipėdos freskų svetainėje. Interaktyvus monumentaliosios tapybos žemėlapis turi dar vieną funkciją – jis puikiai papildo uostamiesčio kultūrinio turizmo maršrutų sąrašą. Tikimės, kad žemėlapis – vedlys suintriguos klaipėdiečius ir miesto svečius leistis į freskų, sgrafitų, grafičių ir kitų gatvės meno objektų paieškas Klaipėdos architektūros labirintuose. Žemėlapyje siūlomi trys įdomūs maršrutai, kuriuos jau išbandėme ir patikrinome kartu su architektu Vladu Balsiu, bet kiekvienas gali susidaryti savo maršrutą ir keliauti savaip. Žemėlapyje sužymėtos visos klasikinės freskos ir šiuolaikinė sieninė tapyba (viso suskaitmeninti 29 objektai), pateikta informacija apie jų kūrėjus, tikslus objekto adresas ir kontaktinė informacija, jei jį galima aplankyti tik iš anksto susitarus. Dalį lankytinų objektų ženklins QR kodai. Šis virtualus žemėlapis gali būti puiki pramoga kiekvienam klaipėdiečiui ir miesto svečiams, norintiems susipažinti su savo miesto daile”, – rašoma pranešime.

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Vyks jau paskutinis konkurse „Klaipėdos knyga 2023“ dalyvaujančio leidinio pristatymas

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos rengiamas konkursas „Klaipėdos knyga 2023“ kviečia įpaskutinį leidinio pristatymą. Balandžio 23 d., 18 ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys knygą, atgaivinančią tarpukario Klaipėdos kasdienybę 

Trečiadienį, balandžio 17-ąją, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kultūra

300-ąjį Imanuelio Kanto gimtadienį paminės įvairiais renginiais

Balandžio 22-ąją Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka švęs išskirtinę progą – lygiai prieš 300 metų, 1724 metų balandžio ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This