Šilčiausios ir šalčiausios naujųjų metų dienos

Orai

Ir praėjęs gruodis, ir pirmoji šių metų diena nė kiek nepriminė žiemiškų orų.

Remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) daugiamečiais duomenimis, Lietuvoje labai šiltų šio laikotarpio dienų būta ir 1978, 1995, 2006 metais, kai aukščiausia oro temperatūra šoktelėjo iki 6-10 laipsnių šilumos.

Šilčiausia gruodžio 31-osios diena buvo 2006 metais prie jūros – Klaipėdoje ir Nidoje – termometrai rodė 7, 6 laipsnius.

2018 m. vasaris Klaipėdoje. Palmiros Mart nuotr.

„Naujųjų metų pirmoji diena šiluma išsiskyrė 1984, 2007 metais, tačiau visus rekordus viršijo 2018-ieji. Tuomet Kybartuose išmatuota 8,8 laipsnių šiluma ir tai yra absoliutus tos dienos aukščiausios oro temperatūros rekordas. Beje, jis gerokai atsilieka nuo viso sausio mėnesio užfiksuoto maksimumo, kuris siekia 12,6 laipsnius ir buvo pasiektas prieš 12 metų sausio 10 d. Lazdijuose“, – LHMT tinklapyje cituojama Tyrimų ir plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė.

Pasak jos, apie šiltą metų pabaigą dažniausiai informacijos randame pastaraisiais keliais dešimtmečiais, o apie stingdančius naujametinės nakties šalčius tenka keliauti gerokai toliau į praeitį. Net minus 32,6 laipsnių speigas spaudė 1970 m. Varėnoje. Šaltas (-26…-29 °C) Naujųjų sutikimas Lietuvoje buvo ir 1979, ir 1997 metais.  Beje, sunkiai įsivaizduojamas didžiausias sausio šaltis – minus 40,5 °C, fiksuotas Varėnoje 1940 m.

Sniego pusnimis metų pabaiga išsiskyrė 2001-aisiais, o ypač  2010-aisiais, kurie įėjo į meteorologinių duomenų istoriją.

Tų metų pabaigoje pajūryje bei Žemaitijoje vidutinis sniego dangos storis siekė net 56 cm (storiausias nuo 1961 m.) ir daug kur 10-20-čia cm, pietvakariniuose rajonuose net 21-38-iais cm buvo viršyti iki tol išmatuoti aukščiausi vidutiniai daugiamečiai sniego storio rekordai. Be to, 2009/2010 m. žiema pasitaikė beveik be atodrėkių, ir, priešingai, 2007/2008 m. žiemą nuolatinė sniego danga visai nesusidarė.

„Orų kontrastai dideli ir panašu, kad tokia tendencija išliks ir artimiausiomis paromis. Ryškiau orai keisis naujametę naktį: iki vidurnakčio dar bus ganėtinai šilta, nebent stiprokas šiaurės vakarų vėjas prislopins šilumos pojūtį. Pavieniuose šiaurės rytiniuose rajonuose dar galimi nedideli krituliai, tačiau antroje nakties pusėje debesys retės ir  temperatūra sparčiai kris. Paryčiais dėl vėjo bus žvarbu, o dėl sustingusio į ledą šlapio paviršius bus slidu – patartina ne tik šiltai apsirengti, bet ir atidžiau žiūrėti po kojomis ir būti atidesniems kelyje“, – perspėjo I. Marcinonienė.

Ketvirtadienį Lietuvą iš pietvakarių pasieks vėl šiltesnio oro banga. Ramią pragiedrėjusią naktį dar vietomis šiauriniuose regionuose galima silpnai neigiama temperatūra, kitur ji pakils virš nulio, o dieną oras sušils iki 3–5, šalies pietvakariuose ir prie jūros – net iki 7 laipsnių šilumos.

Artėjant savaitgaliui, pamažu stiprės Atlanto ciklonas: pirmiausia jis nedidelių kritulių (labiau tikėtinas lietus) atneš penktadienio popietę į Žemaitiją ir pajūrį. Terminiai paros kontrastai sumažės, tačiau iki pavojingų reikšmių sustiprės pietvakarių vėjas, kuris kaip reikiant įsišėls savaitės pabaigoje. Pajūry ir dieną, ir naktį vyraus teigiama 3-6 laipsnių temperatūra.

Tad kol kas žiemos dar teks palaukti…

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This