„Už mūsų žemę numylėtą, už gražų vardą paveldėtą“

Mums rašo

Dana Lukauskienė
2020-01-05

Komentarų: 0

Sausio 5-ąją minima Vytauto vardo diena. Šią progą minėjo ir Klaipėdos Vytautų klubas.

Jo pirmininkas Vytautas Alenskas džiaugėsi gausiu bendravardžių būriu, susirinkusių į Vytautines, o kartu ir pirmąjį Klaipėdos Vytautų klubo susibūrimą 2020-aisiais.

„Labas, aš esu Vytautas, o aš taip pat, – malonu susipažinti”. Vos įžengus į Klaipėdos universiteto Menų fakulteto vestibiulį, girdėjosi, kaip susipažįsta Vytautai. Čia, savo vardinių švęsti rinkosi gausis Vytautų būrys.

Išskleidus unikalią Vytautų klubo vėliavą, prasidėjo prasmingas vardo dienos minėjimas.

„Kunigaikštis Vytautas yra visą gyvenimą mūsų širdyse“, – kalbėjo Klaipėdos Vytautų klubo pirmininkas, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto docentas Vytautas Alenskas, kuris pakvietė eilėmis pradėti prasmingą vardadienio šventę.

Jam talkino – gražiai šventei ruošė vaišių stalą, bendravo su Vytautais, jo sutuoktinė, mokytoja Stasė Alenskienė. Klaipėdietė ne tik gyvena su nusipelniusiu Klaipėdai Vytautu, bet ir dirba Vytauto Didžiojo gimnazijoje. Visuomeninė veikla, Lietuvos istorija, jos aktualizavimas, mokytojai ne tik svarbus pedagoginio darbo uždavinys, o visas gyvenimo būdas.

Vytautai prisiminė neįtikėtiną Vytautų klubo vėliavos atsiradimo istoriją, kuomet anapilin iškeliavęs šio klubo prezidentas, kompozitorius Vytautas Blūšius ją gavo kaip labai vertingą dovaną, iš Klaipėdos universiteto Menų fakulteto dailės ir scenografijos dėstytojos Sofijos Kanaverskytės rankų. Iš spaudos sužinojusi, kad kuriamas Vytautų klubas, dailininkė, prieš du dešimtmečius, savo iniciatyva sukūrė ir įteikė Vytautams unikalų autorinį kūrinį – Vytautų klubo vėliavą, kuri dabar yra šio klubo pasididžiavimas.

Klaipėdietis visuomenininkas Vytautas Navakauskas savo eilėmis ragino gausų būrį Vytautų pasidžiaugti numylėta žeme ir paveldėtu gražiu vardu. Jis priminė visiems Klaipėdos krašto Vytautams tuos laikus, kuomet gyvenimas vykdavo pilyse, į jas rinkdavosi kunigaikščiai, didikai ir miestų svečiai. Už kilminguosius dievų globos melsdavo vaidilos, Kęstučio ir Birutės akyse degė meilė, o jų sūnus Vytautas stengėsi savo darbais pelnyti valdovo šlovę.

Eiles skaitė ir jo sutuoktinė Aleksandra Navakauskienė. Pora, sukaupusi nemažą gyvenimišką patirtį, teigia, kad lietuvių liaudies dainos, šalies istorija, turėtų būti kiekvieno lietuvio lūpose.

Vardo dieną švęsti susirinkę Vytautai neapsiėjo be dainos – „Lietuva brangi“ skambėjo nuoširdžiai, natūraliai ir iš širdies.

Vytautas Navakauskas stebėjosi, kad mes nebevertiname to, kas turėtų būti brangu kiekvieno lietuvio sielai: koncertuose, televizijos ekranuose skamba muzika užsienio kalba, renginiuose netgi tautišką giesmę atlieka ne gyvi žmonės, o technika. Tad vienas Vytautų klubo uždavinių – saugoti pamatines tautos vertybes: lietuvišką žodį, muziką, dainas.

Išklausius gyvų pilietiškumo pamokų, tylos minute buvo pagerbti anapilin iškeliavę Vytautai, pristatyti nauji klubo nariai. Bene vyriausiajam Vytautų klubo naujokui Romanui Teodorui Lasauskui, kuris į Vytautų gretas stojo savo brolio Vytauto atminimui pagerbti, ši narystė sukėlė prisiminimus ir gausybę emocijų. Jis džiaugėsi, galėdamas tapti klubo nariu, šluostė džiaugsmo ašaras, pasakojo apie anapilin iškeliavusį savo brolį Vytautą.

Vytautų gretas papildė į Lietuvą iš tolimosios Brazilijos grįžęs Vytautas Bacevičius, kuris nusprendė gyventi arčiau savo vaikų, o Lietuvoje jam džiugu girdėti gimtąją kalbą, matyti jos žmones, vaikščioti gimtinės gatvėmis. Į veiklą įsiliejo ir klaipėdietis Vytautas Puidokas.

Vytautai dalijosi savo patirtimi, degustavo unikalius savo pačių rankomis sukurtus receptus. Vytautai atviravo, kad žiemą išlaikyti gerą sveikatą garbiame amžiuje labai padeda spanguolių, imbiero bei česnako mišinys, kuris yra lyg vitaminų bomba.

Klubo nariai aptarė praėjusius metus, svarstė ateities planus, kurių aktyvūs visuomenininkai neįsivaizduoja be valstybinių švenčių minėjimo. Būti klubo nariu yra didžiulė garbė, o kartu ir nuolatinės istorijos, pilietiškumo paieškos, kurių pasimokyti galima iš gyvųjų istorijos liudytojų, nūdienos Vytautų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Rietavas – Pietų Baltijos regiono inovacijų ašis

Istoriškai, dar Oginskių laikais Rietavas buvo mokslo, technologijų ir inovacijų širdimi. Čia vyko ir tarptautinis renginys – dviejų dalių seminaras ...
2020-10-15
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vytautai pagerbė išėjusiuosius

Gausus Klaipėdos Vytautų klubo narių būrys lankė ir atminimo žvakele pagerbė išėjusiuosius Vytautus – tuos, kurie ilsisi Lėbartų kapinėse. Pagerbti Anapilin iškeliavusius ...
2019-10-29
Skaityti daugiau

Kultūra

„Marginių“ salone – Užgavėnių kaukių paroda

Džiugiai ir su smagiu humoro prieskoniu Klaipėdos „Marginių“ salone buvo atidaryta drožėjo Stanislovo Meškausko Užgavėnių kaukių paroda. Į Klaipėdą atidaryti kaukių ...
2019-03-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This