„Grigeo Klaipėda“: „Visiško valymo įrenginių apėjimo nebuvo”

Miestas, Svarbu

Palmira Mart, Martynas Vainorius
2020-01-09

Komentarų: 12

Po ketvirtadienį pas Klaipėdos merą vykusio pasitarimo „Grigeo Klaipėda“ vadovas Tomas Eikinas tikino, kad kai tik sudaryta komisija turės faktais pagrįstą informaciją, ja ir bus dalinamasi.

O Vilniuje surengtos spaudos konferencijos metu AB „Grigeo” prezidentas Gintautas Pangonis sakė, jog už situaciją, kai į Kuršių marias nenustatytą laiką buvo leidžiamos „Grigeo Klaipėda” neišvalytos nuotekos, jis pats asmeniškai, kaip didžiausias įmonių grupės akcininkas, prisiima moralinę atsakomybę. G. Pangonis pažadėjo, jog Kuršių marių ekologinėms problemoms spręsti bus įsteigtas specialus fondas, kurį, jo teigimu, finansuos „Grigeo Klaipėda” iš savo įmonės lėšų.

„Grigeo Klaipėda” nuotekų valymo įrenginiai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot T. Eikino, trečiadienį jau išaiškinta, kad visiško pirminio nuotekų valymo apėjimo nėra. Pasak direktoriaus, visos nuotekos keliauja į pirminį, mechaninį valymą, kur nusodinamas dumblas, skendančios medžiagos.

„Pirminis valymas veikia efektyviai ir visada veikė. Kitas etapas yra biologiniai įrenginiai ir tyrimas dabar vyksta”, – teigė T. Eikinas, pabrėžęs, kad negali atsakyti, kokia nuotekų dalis galėjo būti išleidžiama į marias tinkamai neišvalius.

Anot jo, dabar bendradarbiaujama su teisėsauga, yra paimti dokumentai, nėra ilgamečių įmonės vadovų, tad teikiant informaciją „viskas užtruks”.

„Grigeo“ prezidentas ir didžiausias savininkas G. Pangonis irgi tikino, kad „šimtu procentų nevalytos nuotekos nepateko į marias”. Jis teigė, kad padarys viską, jog ištaisytų situaciją, o meras sakė ir toliau besimaudysiantis Baltijos jūroje.

„Tai nedovanotina, to mes netoleruojame”, – apie trečią dieną besitęsiantį skandalą žurnalistams sakė G. Pangonis, pažadėjęs, kad „žala bus atlyginta kaip įmanoma greičiau, veiksmingai bendradarbiaujant su teisėsauga”.

Jo teigimu, situacija Klaipėdos įmonėje iki tol jam žinoma nebuvo, tuo jis pateisino pirmąjį savo viešą pasakymą, jog esą nuotekos į marias pateko dėl įvykusios avarijos.

Kartu jis sakė, jog sudaryta vidinio tyrimo komisija išsiaiškino, kad papildomai įrengto vamzdžio, kuris apeitų valymo įrenginius, „Grigeo Klaipėda” nėra. Esą tai yra avarinio nuleidimo vamzdis, į kurį patenka mechaniškai išvalytos nuotekos ir būtent per jį dalis mechaniškai išvalytų nuotekų patekdavo į marias.

„Kažkokio specialaus vamzdžio ar specialaus mygtuko nebuvo ir nėra, yra sklendė, kurią užsukdavo ar atsukdavo operatorius”, – kokiu būdu dalis neišvalytų nuotekų pasiekdavo marias, žurnalistams aiškino „Grigeo” prezidentas, prisipažinęs kol kas nežinąs, kiek ilgai šis procesas galėjo tęstis  – esą kol kas tai tebesiaiškinama. Jo nuomone, svarbu ir tai, kad nuotekos į marias patekdavo ne tiesiai, ne mieste, o per Dumpiuose esantį „Klaipėdos vandens” kanalą.

G. Pangonis kartu informavo, jog trečiadienį jam lankantis Klaipėdoje, nuo pareigų buvo nušalinti penki įmonės darbuotojai, tiesiogiai atsakingi už technologinius procesus, tačiau jų neįvardijo, pridūręs, jog tarp jų dabartinio „Grigeo Klaipėda” direktoriaus nėra, mat jis dirba neseniai. Tačiau jei tyrimo metu paaiškėtų, jog skandalinga situacija buvo žinoma naujajam direktoriui, tada, pasak G. Pangonio, „bus imtasi atskirai papildomų veiksmų.”

„Grigeo” prezidentas pripažino, jog šis skandalas visai 8-nių įmonių grupei atsilieps finansiškai, nors kartu teigė, jog dėl to eiliniai įmonės „Grigeo Klaipėda”darbuotojai nukentėti neturėtų. Jie, pasak G. Pangonio, „nieko nežinojo ir buvo šokiruoti”. Jis taip pat vylėsi, jog artimiausiu metu atsinaujins ir prekyba „Grigeo” akcijomis.

G. Pangonis taip pat pranešė, jog  nuspręsta sukurti fondą Kuršių marioms tvarkyti, kurio lėšomis bus finansuojami nepriklausomi ekspertai, tyrimai Kuršių marių vandenų būklei nustatyti bei kitos ekologinės iniciatyvos. Fondą valdys su „Grigeo” nesusiję asmenys, jį finansuos „Grigeo Klaipėda“.

Tuo metu Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas tikina, kad kol situacija nebus visiškai aiški, įmonės nuotekos turėtų būti valomos „Klaipėdos vandens” nuotekų valykloje. Jo nuomone, „Grigeo“ turėtų finansuoti geodezinius darbus, kurie labai tiksliai parodytų visas nuotekų trasas.

Paklaustas, ar irgi boikotuos „Grigeo“ produkciją, meras teigė iki šiol nelabai besidairęs, „kurios etiketės popierius perkamas”, bet dabar turbūt parduotuvėje atkreips dėmesį į tai.

Aplinkos apsaugos departamentas ketvirtadienį pranešė, kad pradėjo „Grigeo Klaipėdos“ neplaninį patikrinimą, specialistai į įmonę važiuos penktadienį.

Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos vadovas Romualdas Dužinas sakė, kad pernai „Grigeo Klaipėdos“ nuotekų mėginių tyrimai buvo atliekami šešis kartus.

„Nė vienas jų neparodė, kad yra kažkas tokio nelegalaus“, – teigė R. Dužinas.

Jis patvirtino, kad prieš imant mėginius tiek planinio, tiek neplaninio patikrinimo atveju, įmonė būna iš anksto įspėjama.

„Jeigu yra planinis patikrinimas, tai reiškia, turime prieš dešimt dienų pranešti. Jeigu yra neplaninis patikrinimas, mes vis tiek su įgaliojimu važiuojame į įmonę turėdami sprendimą, pasirašytą valdybos viršininko, apie tai, kad bus imami mėginiai“, – teigė R. Dužinas, patikinęs, kad jo sąžinė tikrai yra rami.

12 Comments

  1. +

    Na gražu per ašaras . Koks susirūpinimas ir grobio dalybos , kaip hienų puota Sirengečio draustinyje . Net pats Gentvilas pas savo rinkėjus atvyksta plunksnas pakedenti …… Vimdo ne Grigeo , o politikų vaidmainystės ….. Kai reikia pinigėlių , tai laižosi net velniui .

    Reply
  2. LAIVAS AUKŠTAITIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus ir jau žino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame dar nuvykti į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį.

    Reply
  3. VISIKO APEJIMO NEBUVO. 5 PROCENTUS NUOTEKU TEKO PER BENDRININKUS -KLP VANDENYS PRAVARYT

    Reply
  4. klaipėdietė

    Pasimatytų kaip NIEKAS ,, NIEKO nežinojo”,jei teisėsaugininkai patikrintų poligrafu !? Greičiausiai meras dar ir DIDŽIAUSIU kovotoju su tarša ir smarve mieste taps ?! Sunku jam bus miestiečiams ir Lietuvos žmonėms įrodyti ,kad NIEKO nežinojo !

    Reply
  5. Pranas

    Meras maudytųsi ir srutose jei tik gautų paramą džiazo festivaliui …

    Reply
  6. ekspertas

    ŽMONĖS BŪKIT PILIETIŠKI IR NEBEPIRKIT „GRIGEO” PRODUKCIJOS!!! TOKIA PARAZITUOJANTI ĮMONĖ NEBETURI EGZISTUOTI LIETUVOJE!!!

    Reply
    • Remigijus

      Tai taip išeina turiu namie dabar nusikirsti radijatorių nes vienas iš produktų Grigeo pagaminamų yra šiluma kuri patiekiama į Klaipėdos, Vilniaus šilumos tinklus, išmesti 2/3 savo baldų nes jie yra pagaminti iš medienos plokščių pagamintų Grigeo (beje IKEA baldų gamintojas jas taip pat naudoja savo baldų gamybai), atsisakyti daugumos Lietuvoje gaminamų maisto produktų nes jų pakuotės yra pagamintos Grigeo arba tos pakuotės sufasuotos kartoninėse dėžėse kurios pagamintos Grigeo. P.S. Tualetinio Grite popieriaus taip ar taip nenaudoju.

  7. Kažko nesuprantu

    – Pangonis sakė jog nuotekas operatoriai išleisdavo per avarinį Grigeo nuotekų valymo įrenginių vamzdį. Tačiau avarinis nuotekų vamzdis privalo būti užplombuotas. Tai privalo atlikti gamtosaugininkai, Klaipėdoje, matomai inspekcija. Įvykus avarijai tinkluose Klaipėdos kartono darbuotojai privalo pranešti apie tai juos prižiūrinčiai gamtosauginei organizacijai, kuri po avarijos likvidavimo vėl tą vamzdį užplombuoja. Tai elementaru. O čia daugybę metų avarinis nuotekų išleidimo vamzdis , kaip supratau, iš viso neplombuotas. Darbuotojai ir kartone kvalifikuoti, gamtosauginėje organizacijoje irgi profesionalai, visi žino avarinio vamzdyno eksploatavimo tvarką, taisykles… Ir daugybę metų jis neplombuotas. Bent jau man dirbant panašų darbą, tiesa labai seniai, buvo privaloma tokią tvarką suderinti su prižiūrinčia organizacija.

    Reply
  8. Anonimas

    Vaje, vaje koks meras susirupines, kad lesiklele uzsidare!!!!

    Reply
  9. V.K.

    „Jo teigimu, nuotekos į marias patekdavo ne teisiai, o per „Klaipėdos vandens” kanalą Dumpiuose, per kurį ir pasiekdavo marias”. OHO. Tai kodėl „Klaipėdos vandenys” to nematė?

    Reply
    • Esmė

      „Nuotekos į marias patekdavo ne teisiai, o per „Klaipėdos vandens” kanalą Dumpiuose”. Tai reiškia, kad civilis ieškinys dėl žąlos gamtai bus pareikštas ne tiesiai „Grigeo”, o „Klaipėdos vandenims”, o jie jau galės kažkokią dalį išsieškoti iš „Grigeo”.

  10. Parašysiu grubiai

    Žinote man dabar jau nusispjauti ….nebetikiu nei vienu žodžiu ….visų asmenų ….

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This