Buriuotoja Viktorija Andrulytė: buriavimas yra patirties sportas

Sportas

Agnė Bukartaitė
2020-01-10

Komentarų: 0

Sportuoti su stipriausiais, turėti mažesnius ir didelius tikslus ir visada stengtis įrodyti netikintiems, kad gali, prisiminusi savo kelią į profesionalų sportą, ragina geriausia 2019 m. Lietuvos buriuotoja Viktorija Andrulytė.

Likus kiek daugiau nei pusmečiui iki Tokijo vasaros olimpinių žaidynių įkvėpti ryžto ji atvyko į Klaipėdą, kur susitiko su buriavimo mokyklos „Žiemys” sportininkais.

Agnės Bukartaitės nuotr.

Jaukiai po fizinės treniruotės sukritę į sėdmaišius klaipėdiečiai klausėsi buriavimo istorijų, linksmų ir pavojingų nuotykių, o mažesnieji ypač drąsiai klausinėjo sporto paslapčių ir buriavimo subtilybių.

„Prie televizoriaus ar planšetės venduoti neišmoksi, o laimi tas, kuris daro mažiausiai klaidų”, – ir juokais ir rimtai aiškino patyrusi buriuotoja, siūlydama išnaudoti visas galimybes ant vandens.

Viktorija buriuoti pradėjo vėlai, būdama dešimties ir nepaisant nedidelio ūgio ir svorio, savybės, kurios neretai buvo vadinamos trūkumais, ji tapo 2020 metų Lietuvos olimpine viltimi.

Dvidešimt septynerių metų sportininkei teko sulaužyti ne vieną laivą, stiebą, švertą, rasti jėgų aplenkti kartais ir stipresnę varžovę, kovoti su nepalankiomis gamtos stichijomis ir pralaimėti. Tačiau, anot buriuotojos, visada, net ir buriavimo loterijoje laimi stipriausias ir stabiliausias sportininkas.

Pradžioje treniruotės trukdavo 5-6 valandas per dieną, dabar jų laikas trumpėja. Visgi buriavimas, anot Viktorijos, yra patirties sportas. Kuo daugiau alinančių treniruočių, kuo daugiau varžybinės patirties, kuo daugiau įvairių distancijų, tuo geresni rezultatai. Reikia kaupti patirtį ir mokėti ja pasinaudoti varžybų metu, tikino ji.

„Kaupkite patirtį, keliaukite ten, kur yra bangos, kur neįprastos oro sąlygos, užsibrėžkite realius tikslus, džiaukitės tuo, kas pavyko ir analizuokite nepavykusius plaukimus, būkite stiprūs fiziškai”, – ragino ji jaunuosius „Žiemio” sportininkus.

Agnės Bukartaitės nuotr.

Pasak V. Andrulytės, buriavimas yra fizinės ir emocinės ištvermės sportas, tačiau kartu jis leidžia susirasti draugų visame pasaulyje, daug keliauti, mokytis kalbų.

Paklausta, kaip jai pavyko intensyviai sportuojant neapleisti mokslų, baigti kineziterapijos bakalaurą ir įstoti į magistro studijas Lietuvos sporto universitete, sportininke sakė, jog svarbiausia geri pagrindai mokykloje. Metinis pažymių vidurkis dešimtoje klasėje siekęs 9,8 balo pradėjus intensyviai sportuoti ir keliauti dvyliktoje klasėje nukrito iki 9,3 balo, tad daug mokytis varžybų metu netekdavo, viską „atidirbdavo” grįžusi namo.

„Klausykite trenerio net tada, kai atrodo, jog jis šneka nesąmones, atėjus laikui patys nuspręsite, ar tais patarimais verta pasinaudoti konkrečioje situacijoje, nes svarbiausia turėti gerus įgūdžius, kad vėliau nereikėtų išmušinėti blogų įpročių. Beje, žaiskite stalo, lauko tenisą, žaidimus, kurie ne tik leis pailsėti nuo buriavimo, bet gerins jūsų reakciją ir koordinaciją”, – jauniesiems buriuotojams patarė sportininkė.

Buriuotojams, anot sportininkės, verta ne tik užsirašyti ir gerinti fizinius savo pasiekimus, bet ir sukauptą asmeninę patirtį skirtinguose vandens telkiniuose. Žinodami specifines sąlygas – sroves, vyraujančius vėjus, apylinkių reljefą – būsite daug pranašesni už kitus, sakė ji.

„Atplaukite į startą kuo anksčiau, prasiplaukite, patikrinkite vėją, dreifą, dirbkite ant taisyklių ribos, o distancijoje „neužsižaiskite” su vienu priešininku”, – priminė Viktorija ne kartą iš trenerių girdėtus žodžius klaipėdiečiams.

Agnės Bukartaitės nuotr.

Ant lagaminų didžiąją gyvenimo dalį leidžianti buriuotoja jau antradienį su treneriu Linu Eidukevičiumi išskrenda į JAV, kur tęs pasiruošimą svarbiausiems šių metų startams. Gero skrydžio ir palankių vėjų jai linkėjo klaipėdiečiai, kol kas dar besiskinantys kelią į buriavimo meistriškumo elitą.

Praėjusieji metai Klaipėdos krašto buriavimo mokyklai buvo itin sėkmingi. „Optimist” jachtų klasėje mokyklos „Žiemys” sportininkas Vilius Vasiulis (12 m.) tapo Lietuvos rinktinės, kurią sudaro tik 7 sportininkai iš visos šalies, nariu. Jis atstovavo Lietuvai Europos čempionate. Lietuvos reitingų lentelėje Vilius iškovojo garbingą 1 vietą. „Laser 4,7″ Lietuvos rinktinės nariai – Nojus Bestauskas, Jonas Macevičius ir Paulius Petrošius – šią vasarą dalyvavo Europos čempionate Hyeres, Prancūzijoje. Lietuvos „Laser Radial” klasėje suaugusiųjų rinktinėje ir U-19 rinktinėje užtikrintai lyderiauja „Žiemio” sportininkas Patrikas Tamašauskas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Veidai

Kapitonas Žygintas Gineitis: „Jūra keičia viską“ 

Klaipėdos m. savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Melnragės padalinyje kartą per mėnesį vyksta Švyturių metams dedikuoto renginių ciklo „Žmonės – ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Kultūra

Muzikinio teatro surengtoje konferencijoje - daug įdomių istorijos ir nūdienos detalių

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos konferencijų salėje surengė konferenciją „Muzika ir teatras Klaipėdoje: istorinės atodangos ...
2023-12-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This