Universiteto mokslininkai siūlo pagalbą kovoje su tarša

Švietimas

Sausio 7 d. paaiškėjus ekologinei situacijai dėl į Kuršių marias leistų nevalytų nuotekų, Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkai, suprasdami šios problemos mąstą bei svarbą Klaipėdos miestui ir gamtai, yra pasirengę padėti tiriant taršos poveikį ir ieškant jo sprendimo būdų, teigiama KU išplatintame pranešime spaudai.

Pasak KU Jūros tyrimų instituto (JTI) direktorės dr. Zitos Rasuolės Gasiūnaitės, universiteto mokslininkai savo kompetencija ir infrastruktūra pasiruošę prisidėti prie taršos tyrimų Kuršių mariose ir Baltijos jūros priekrantėje, taršos poveikio įvairiems ekosistemos komponentams išaiškinimo ir sprendimų paieškos. Techninės laboratorijų galimybės leidžia nustatyti labai platų spektrą teršiančių medžiagų, o bendradarbiaudami su kolegomis iš kitų Lietuvos ir užsienio mokslo institucijų galima greitai spręsti nestandartines problemas.

Šiuo metu labai svarbu ištirti, kokios medžiagos pateko į aplinką, svarbu išsiaiškinti, kaip jos kaupiasi gyvuosiuose organizmuose, įskaitant žuvis, kaip jos migruoja, pavyzdžiui, į tuos pačius pliažus, ar jų yra mūsų paplūdimių smėlyje.

JTI direktorė primename, kad KU ne kartą kvietė įmones bendradarbiauti, nustatant esamas rizikas aplinkos kokybei ir ieškant sprendimų taršos mažinimui.

KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas pabrėžia, kad suvokiant Klaipėdos miestą ir regioną, kaip bendrą mokslo, verslo įmonių, gyventojų ekosistemą, universitetas šioje situacijoje prisiima misiją suteikti mokslinėmis žiniomis paremtus siūlymus.

„Suprasdami klimato kaitos keliamas pasekmes, taršos poveikį KU visiems socialiniams partneriams, verslo įmonėms siūlo partnerystę ir kviečia diskutuoti apie vystomus projektus, kurie svarbūs visai mūsų bendruomenei“, – sakė KU rektorius.

2 Comments

  1. Lionginas

    KU jau seniai turi mobilų autobusėlį oro taršai matuoti. Labai jis modernus, daug mil. E kainuojantis, tačiau kai miestiečiai kentė smarvę, patys visaip ieškojo smarvės taškų, tai KU lyg tai nepasiuntė to išmaniojo autobusėlio į pagalbą žmonėms. Gal galėtų rektorius paaiškinti konkrečiai kaip gyventojams skleidžia savo žinias.IR padeda.

    Reply
  2. GintarasR

    Puiki iniciatyva patyrinėti tas rusvai pilkas teršalų putas, pliažuose suplakamas jau dešimtmečiais. Gali nutikti, kad pliažų grunto tyrimai bus labai įdomūs. Gal Universiteto mokslininkai pageidautų objektyviai ištirti ir numatomą išorinio uosto Melnragėje poveikį krantui, nes iki šiol oficialiai pripažįstate, kad erozijos suvaldymui pakaks tik žabtvorių kopose ir grunto iš uosto gilinimo darbų išpylimo priekrantėje. Gal šiandien jau lengviau suprasti kokiu cheminiu miksu rengiamasi tuos mūsų pliažus gydyti? Gal Universitetas turi kokią nors nuomonę šiais klausimais, ar tik vėl paslaugas pasiūlys, kai jūra pradės per kopagūbrį lipti, ar kai dėl cheminio užterštumo pliažai bus aptverti nuo lankytojų? Arba uosto direkcijai galėtumėt suteikti naujesnius duomenis apie smėlio gyliuose iki 7m atsargas jūroje, kad jiems nereiktų savo „modeliavime” naudoti 1958-1959 m. duomenų – ir taip aiškinti visiems, kad erozijos poveikis bus tik ties Melnrage, o ne visoje pakrantėje šiauriau Klaipėdos.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Naują kadenciją KU rektorius pradeda su atsinaujinusia komanda

Kovą 4-ąją kadenciją baigiantis ir naują vadovavimo Klaipėdos universitetui (KU) penkmetį pradėsiantis rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas penktadienį pristatė KU ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos konservatorių spindesys ir skurdas*

Mūsų miestelio konservatorių spindesys, tiesą sakant, yra apgailėtinas, – sako garsus politologijos profesorius Spyglys. Nes dauguma neva opozicinės Tėvynės sąjungos ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This