Lietingą žiemą – „Žiemos fantazija“

Kultūra

Klaipėdos koncertų salės publikos girdėti ir jos pageidavimu kartojami arba visiškai nauji projektai įsimintinus meninius įspūdžius žada visą sausio mėnesį. Taip Koncertų salė pasitinka savo 15-ąjį gimtadienį, kurį minės balandžio 1-ąją.

Po dešimties metų vėl susitinkantis virtuozų duetas pristato naują programą „Žiemos fantazijos“, kurią pirmąkart Klaipėdos klausytojai išgirs jau šį ketvirtadienį, sausio 16 d., 18.30 val.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos ir Londono Karališkosios muzikos akademijos absolventai fleitininkas Justinas Mačys ir pianistas Mantautas Katinas (nuotr.) atliks visų pamėgtus ir laukiamus jau klasika tapusius kūrinius. Nuo lyriškų Balio Dvariono melodijų iki temperamentingų Georges Bizet muzikos gūsių, perleistų per Pablo Sarasate’s muzikinę fantaziją, nuo virtuoziškų Ferenco Liszto rapsodijų iki dramatiškų Sergejaus Rachmaninovo opusų.

J. Mačys aktyviai dalyvauja Lietuvos muzikiniame gyvenime kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas. Jis grojo su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų simfoniniu, Klaipėdos ir Šv. Kristoforo kameriniais orkestrais, ansambliu „Musica Humana“. Atlikėjo koncertų geografijoje užfiksuota Danija, Vokietija, Austrija, Šveicarija, Italija, Prancūzija, Latvija, Rusija, Estija, Lenkija.

M. Katinas pelnė klausytojų palankumą ne tik kaip solistas, bet ir dalyvaudamas šiuolaikiniuose multidisciplininiuose projektuose, kuriuose muzika derinama su daile, poezija, literatūra ir teatru. 2010 m. jis laimėjo pirmąją vietą bei specialųjį „Philomuses“ asociacijos apdovanojimą tarptautiniame „Ile de France“ pianistų konkurse. M. Katinas koncertavo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos ir Šv. Kristoforo kameriniais orkestrais.

Klasika sutinka tango

Intriguojančioje programoje penktadienį, sausio 17 d., 18.30 val.  Klaipėdos kamerinis orkestras susitiks su žinomų Argentinos muzikų ir tango atlikėjų trio – vokaliste Analia Selis, pianistu ir aranžuotoju Mariano Castro ir bandonijos virtuozu Omaru Massa (nuotr.).

Pirmą kartą šį trio publika išgirdo II tarptautiniame Klaipėdos violončelės festivalyje 2019 metų gegužės mėnesį, kai jis su ansambliu „ArgEnTango“ pristatė Ástoro Piazzollos muzikos projektą.

Gerai žinomą ir mažiau girdėtą autentišką argentinietiško tango muziką keis šio šokio įkvėptų kompozitorių sukurti kūriniai styginių orkestrui. Programoje skambės nemažai Á. Piazzollos kūrinių. M. Castro specialiai šiam projektui sukurtose aranžuotėse pagrindine ašimi lieka Á. Piazzollos išgarsintas instrumentas – bandonija.

O. Massa yra vienas labiausiai vertinamų savo kartos bandonijos atlikėjų, jis taip pat kuria muziką ir ją aranžuoja.

A. Selis yra argentiniečių dainininkė, kurios jautrumo kupinas balsas įtikina, kad muzika yra pats gražiausias bendravimo būdas.

Trimito žvaigždė ir NIKO

Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO (nuotr.) pristato koncertinę programą kartu su vienu garsiausių šių laikų trimitininkų Ole Edvardu Antonsenu. Koncertų salės scenoje ji skambės sausio 23 d. 18.30 val. Vienas ryškiausių pasaulio trimitininkų, Norvegijos muzikos žvaigžde tituluojamas solistas yra išleidęs daugiau nei 60 kompaktinių plokštelių, grojęs solo svarbiausiose koncertų salėse, bendradarbiavęs su tokiais žymiais dirigentais kaip Mariss Jansons ar Kent Nagano. Šiandien O. E. Antonseno žinomumas greitai plečiasi, nes jis atlieka ne tik klasikinę, bet ir džiazo, populiariąją muziką, improvizuoja tiek akustiškai, tiek pasitelkdamas elektroninei muzikai būdingas technikas, rašo savo kompozicijas.

NIKO – styginių instrumentų grupė, žinoma dėl savo patrauklių ir originalių pasirodymų, atliekanti progresyviąją klasikinę muziką mintinai, integruojanti į savo pasirodymus aukščiausio lygio styginių instrumentų meistriškumą bei minimalistinius vizualinius scenos efektus. Muzikavimo džiaugsmas, originalumas, drąsa ir išskirtinė atlikimo kokybė – visi šie žodžiai tinka apibūdinti NIKO.

Koncerte klausytojai išgirs autorinę G. Gelgoto muziką, į kurią bus įkomponuotos specialiai kuriamos O. E. Antonseno improvizacijos, kurias atliks pats trimitininkas. Programai įvairovės suteiks gražiausi baroko epochos trimito repertuaro kūriniai.

Žvaigždžių karų siuita

Sausio 24 d. 18.30 val. Koncertų salė jaunuosius klausytojus kvies apsilankyti teatralizuotame koncerte visai šeimai  „Žvaigždžių karų siuita“. Daugeliui puikiai pažįstamą taip pavadintą garsaus amerikiečių kompozitoriaus ir dirigento Johno Williamso kūrinį atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Karolio Variakojo.

Jau ne vienai žiūrovų kartai žinomos „Žvaigždžių karų“ dalys pradėtos  rodyti 1977 m. ir iki šių dienų filmuojamos vis naujos serijos. Šios nesibaigiančios epopėjos muzikos autorius J. Williamsas yra vienas garsiausių kino muzikos kūrėjų pasaulyje. Jis sukūrė garso takelius filmams „Šindlerio sąrašas“, „Nasrai“, „Juros periodo parkas“, „Vienas namuose“ ir „Vienas namuose. Pasiklydęs Niujorke“, taip pat pirmiesiems trims „Hario Poterio“ filmams. Kompozitorius parašė muziką net ketverioms olimpinėms žaidynėms. J. Williamsas yra pelnęs penkis „Oskaro“, keturis „Auksinio gaublio“, septynis BAFTA ir 21 „Grammy“ apdovanojimus.

„Žvaigždžių karams“ parašytos muzikos trukmė – daugiau kaip 18 valandų; kompozitorius sukūrė apie 50 temų – tai unikalus reiškinys kino muzikos pasaulyje. JAV Kongreso biblioteka išsaugojo „Žvaigždžių karų“ garso takelį Nacionaliniame įrašų registre kaip „kultūriškai, istoriškai ir estetiškai svarbų“ kūrinį. „Žvaigždžių karų siuitos“ koncerte skambės paties J. Williamso sukomponuota simfoninė siuita.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Muzikinis tiltas: Lietuva–Vokietija

Žiemišką vasario 8 dienos, penktadienio, vakarą, 18.30 valandą Klaipėdos koncertų salėje bus nutiestas muzikinis tiltas: Lietuva–Vokietija. Ši Klaipėdos kamerinio orkestro ...
2019-02-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This