Upelės rauda

Mums rašo

Augustinas
2020-01-14

Komentarų: 8

Esu nedidelė, tik 21 km ilgio, Klaipėdos priemiesčio upelė. Juosiu Klaipėdą iš rytų bei pietų pusių. Ilgus šimtmečius vykdžiau Motinos Gamtos man pavestą misiją: rinkau lietaus vandenis, plukdžiau juos į Kuršių marias.

Savo gelmėse auginau žuvis, vėžius, rudenį suteikdavau nerštavietes karališkoms žuvims – lašišoms, šlakiams. Žmonės, ypač vaikai, turškėsi mano vandenyse, kaitindavosi mano pakrantėse. Laistų, Žardės piliakalnių žmonėms, gynusiems savo žemes nuo grobikų, suteikdavau pagalbą.

Skaitytojo nuotr.

Ir štai mano šventas gyvenimas baigėsi – mane pavertė kanalu. Į mano vagą suvedė nevalyto vandens vamzdžius iš pietinės miesto dalies. Mano išprievartavimą užbaigė nevalos valtininkai, kurie mano žemupyje nemokšiškai darkė mano vagą, vandenyje pristatė metalinių garažų, ant kranto – mūrinių pašiūrių ir nuolat teršia mane metalo rūdimis, naftos produktais, dažų likučiais bei kitais nešvarumais.

Apaugusi ajerų atvašynais buvusi skaidrioji baltų smilčių upelė, už tai man suteikus Smeltalės vardą, negailestingai prievartaujama, niekinama pavirtau Klaipėdos nuotekų grioviu, labiausiai užteršta upele visoje Lietuvoje, o gal ir Europoje. Mano vagoje beveik nebeliko vandens. Užnešta nuotekų purvu. Mane teršia nuo pat aukštumos – įmonės „Vlantana”, Dauparų, Jakų, Dirvupėnų, Kiškėnų gyvenviečių, Gargždų vakarinės dalies nuotekos, visos Klaipėdos pietinės dalies paviršinės nuotekos be jokių purvo nusėdintuvų ar valymo įrenginių subėga į mano vagą.

Niekam neberūpiu. Gamtosaugininkai, miesto valdžia, vandentiekininkai užimti savo „globaliniais” rūpesčiais, kaip savo dalį nučiulpti iš „Grigeo Klaipėda” vamzdžio.

Žmonės katalikai, klaipėdiškiai, Lietuvos patriotai, prašau, gelbėkite mane! Neleiskite manęs darkyti, prievartauti! Leiskite man ir toliau vykdyti savo šventąją Gamtos misiją.

Smeltalės upelės raudą išgirdo ir užrašė 2020-ųjų Kristaus metų sausio 14 dieną Augustinas

8 Comments

  1. Juozassaulys

    Prieš 50 metų vėžius nešdavom kibirais buvo lydekų ir kitų žuvų o dabar nieko nebėra

    Reply
  2. Aleliuja

    Tekstas suskamba taip skaudžiai ir beviltiškai…. kaip beviltiškai besiblaškantis mąstantis miestietis, kuris niekaip negali patikėti nuolat sekamomis strateginėmis pasakomis- kokie pasaulinio lygio stebukingi projektai įgyvendinami Klaipėdoje,kaip viskas protingai planuojama ir daroma laiku, nors niekas nevyksta pagal planą, o projektai brangsta min. tris kartus. Keli nepakeičiami valdininkai įtinka visoms valdžioms, nes valdovas nesikeičia, o tuos laikinai valdančius administracijoje kol anie ims susigaudytm jau išmes ir keis naujais.
    Aleliuja Upelia, aleliuja.

    Reply
  3. klaipėdiškė

    negaliu atsistebėti, kad per 30-metį dėdės prokurorai nematė kaip kenčia tas vadinamasis viešasis interesas. Ot kantrybė! Ot aklumas!

    Reply
  4. Rita

    Mums turbut irgi reikia išsikviesti aplinkosaugininkus iš Šiaulių, nes klaipėdiečiai jau prisidirbo “betirdami” teršalus , leidžiamus į Kuršių marias. Ir išsitirti upelį ir teršalus iš Kamineros . O tai vis jie neranda nieko…

    Reply
    • Kl

      O kur dar durpės nešamos vakarų vėjų.

  5. Birutė

    Dabar tas momentas, kai garsūs ir netiek garsūs piliečiai – mes – JAU PRIVALOME išsikopti savo „Mičigano ežerus”
    Kokie būtų turtingiausių įmonių pelnai, jei jos savaitgaliais, naktimis nepaleistų pro visas sklendes, kaminus baisius teršalus į miestiečių gyvenamą aplinką, vandenis!?
    Nelikime abejingi SAVO upeliui, marioms, pajūriui, kiemui!!’
    „Galingiesiems” rūpi tik pelnas.
    Pagarbiai
    Birutė

    Reply
    • virginija

      Birutė, kokia esi teisi. Koks puikus tekstas.

  6. artiomas

    Tiesa, kiek nevalytų atliekų išpilama į šį upelį? Jei sudėsi visų įmonių daromą žalą, tai ji kelis kartus didesnė negu Grigeo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Tamsioje „Šviesos loftų“ istorijoje bando ieškoti teisybės 

Prieš porą metų prasidėjusi, „Atviros Klaipėdos“ ir 15min.lt aprašyta istorija, kaip nusvilo žmonės, susigundę verslininkų planais šalia bendrovės „Regseda“ (buvusio ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Regionas

Šilutės rajone - itin įžūli vagystė

Šilutės policija informavo, jog ketvirtadienio rytą gavo pranešimą, kad trečiadienio popietę Šyšgirių kaimo pievoje buvo pastebėta, jog nuversta ir apgadinta ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sportas

Dviženklį deficitą nubraukęs „Neptūnas-Amberton“ išsikapstė pirmame bronziniame mače

Klaipėdos „Neptūno-Amberton“ ketvirtadienio vakarą namų tvirtovėje rezultatu 66:64 (14:17, 11:17, 18:16, 23:14) dramatiškai įveikė „Šiaulių-Vilmers“ ekipą. Antrajame kėlinyje šiaulietės surengė ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Renginiai

Penktadienį Klaipėdoje

KU AULA MAGNA AUDITORIJŲ KOMPLEKSAS (PC „STUDLENDAS“, HERKAUS MANTO G. 90-2) 10.30 val.  Mokslinė-praktinė konferencija „100 metų Lietuvos olimpiniam sąjūdžiui”. Lietuvos ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This