Baigti restauruoti Kurhauzą žadama dar šiais metais

Regionas

Palangos simbolis – Kurhauzas – jau netrukus atsivers visu savo grožiu. Medinę šio kultūros paveldo objekto dalį restauruojantys specialistai teigia, jog, esant finansavimui, pastato išorė baigta tvarkyti būtų jau iki šv. Velykų, vidaus darbai baigti taip pat galėtų būti dar šiais metais.

Medinė Kurhauzo dalis restauruoti pradėta pernai birželį. Per pusmetį bendrovės „Pamario restauratorius“ atstovai atkūrė medinės Kurhauzo dalies išorę, pastatą papuošė dailūs mediniai raižiniai. Šiuo metu restauratoriai darbuojasi ties langų apdaila – medinėmis palangėmis bei dekoratyviniais apvadais, taip pat triūsia ties vakarinėje pastato dalyje esančiu mūriniu priestatu – jau užsakyti šio priestato langai. Jų montavimo darbus planuojama baigti kovą.

Palangos savivaldybės nuotr.

Tuo pačiu metu darbai vyksta ir medinės Kurhauzo dalies viduje. Teatro salėje daroma pakyla, vyksta tinkavimo darbai, prie pastato lubų ir sienų tvirtinamas gipsas. Klojamos ir komunikacijos – jau pakloti vidaus ir lauko nuotekų tinklai, vedžiojama vėdinimo sistema, elektros instaliacija, signalizacija. Kasdien medinėje Kurhauzo dalyje darbuojasi per dešimt žmonių.

Paklaustas, kokie darbai, restauruojant medinę Kurhauzo dalį, pareikalavo daugiausiai kruopštumo, bendrovės „Pamario restauratorius“ atstovas Algimantas Zokaitis paminėjo pastato fasadą puošiančias medines lentas – jos yra nestandartinės, imituojančios plytų mūrą.

„Reikėjo rankiniu būdu jas suraižyti, padaryti plytų imitaciją. Kad išgautume norimą efektą, dirbti reikėjo milimetrų tikslumu. Tas pats pasakytina ir apie šiaurinio korpuso fasado kampus puošiančias lentas – kiekvieną iš jų restauratoriai taip pat turėjo „pačiupinėti“. O tai, kaip žinia, užtrunka“, – Palangos savivaldybės pranešime cituojamas „Pamario restauratorius“ atstovas.

Kruopštaus restauratorių rankų darbo pareikalavo ir kitos Kurhauzo medinės dalies detalės, pavyzdžiui, fasadą puošiantys raižiniai. Tačiau, pasak A. Zokaičio, ties jais daugiausiai užtrukta, kol buvo pasigaminti šablonai, o tuomet darbas jau ėjosi sparčiau.

Palangos savivaldybės nuotr.

„Centrinės dalies fasadą puošiančios kolonos taip pat pareikalavo nemažai restauratorių kruopštumo, tačiau analogiškas kolonas rengėme restauruodami mūrinę Kurhauzo dalį, tad jau turėjome jų pavyzdį, todėl dirbti buvo lengviau. Be abejonės, dirbant tam tikrų sunkumų iškyla, bet jie – malonūs. Kai dirbi iš širdies, viskas einasi lengviau“, – kalbėjo A. Zokaitis.

Ne tik palangiškiai žino, jog Kurhauzas – pastatas, nuo kurio Palanga pradėjo vystytis kaip kurortas. Daugelis vyresnės kartos atstovų dar puikiai atsimena šiame kurorto simbolyje vykusias veiklas, tad jaučia nostalgiją Kurhauzui. Todėl restauratorių nestebina, kad praeivių susidomėjimas šiuo restauruojamu pastatu – didelis.

„Neretai žmonės pro tvorą, vartus pasižiūri, kaip vyksta darbai. Nieko keista – penkiolika metų visi buvo įpratę šioje vietoje matyti griuvėsius ir juos juosiančią tvorą, o dabar jau stovi pastatas. Palangiškiams patinka spartus Kurhauzo medinės dalies restauravimo tempas“, – sakė A. Zokaitis.  restauratorius“ atstovas.

Pasak restauratorių, jei darbų finansavimas bus užtikrintas, Kurhauzas duris visuomenei atverti galėtų dar šiais metais, ir šis įvykis galėtų tapti puiki kalėdinė dovana palangiškiams ir kurorto svečiams.

INFORMACIJA

Restauruota medinė Kurhauzo dalis, kaip ir mūrinė, bus perduota kultūros bendruomenei – pagal parengtą Kurhauzo pritaikymo kultūrinei veiklai projektą, čia atsiras naujų erdvių tiek renginiams, tiek ir meno kolektyvų repeticijoms. Medinės Kurhauzo dalies patalpų plotas – apie 700 kv. m. Pirmame aukšte bus įrengta teatrui pritaikyta amfiteatrinė salė, taip pat – puošni renginiams skirta salė, kurioje bus atkurtas grafų Tiškevičių laikmečio interjeras, bei pagalbinės patalpos, artistų persirengimo kambariai. Antrame medinės pastato dalies aukšte bus įrengtos dvi salės, jas numatyta skirti Palangos kultūros ir jaunimo centro meno kolektyvų repeticijoms.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje ir Šventojoje Kalėdų švenčių pradžia - šį savaitgalį

Šiemet, po trumpos pertraukos, Palangos kurhauzas kaip niekad ryškiai suspindės kalėdine nuotaika ir šventine atmosfera. Palangiškių ir miesto svečių gruodžio ...
2021-11-29
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Smiltynės kurhauzas daugiabučiu nevirs?

Viešojoje erdvėje pasirodžius skelbimams, kad Smiltynės kurhauze jau galima rezervuoti apartamentus ir jų kaina prasideda nuo 110 tūkst. eurų, kai ...
2021-10-14
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje prasideda „Orkestro vasara“

Palangai minint sugrąžinimo Lietuvai šimtmetį, „Palangos orkestras“ ragina šią sukaktį visą vasarą švęsti „Orkestro vasaros“ koncertuose Palangos Birutės parko rotondoje, ...
2021-06-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This