Dažniau perkami senesnės statybos butai

Verslas

Praėjusiais metais šalyje buvo nupirkta butų ir gyvenamųjų namų už maždaug 2,1 mlrd. eurų. Tai didžiausia būstui Lietuvoje įsigyti išleista suma per visą šalies istoriją. Tradiciškai apie pusė šios sumos išleista perkant senos statybos butus, rodo Registrų centro sandorių duomenų bazėje sukaupti duomenys.

Klaipėdoje už senos statybos butus praėjusiais metais mokėta vidutiniškai po beveik 880 eurų už kv. m. Palmiros Mart nuotr.

„Praėję metai būsto rinkoje buvo aktyvūs, o metų pabaigoje stebėjome spartų būsto sandorių ir kainų augimo šuolį. Paskutiniais mėnesiais pademonstruotas spurtas leido kilstelėti ir metinius augimo rodiklius. Analizuojant atskiras kategorijas metiniais augimo tempais išsiskyrė gyvenamieji namai, o butų segmente stebėtas nuosaikus augimas”, – Registrų centro pranešime cituojamas centro Duomenų atvėrimo skyriaus vadovas Paulius Rudzkis.

Didžiąją dalį pernai būstui išleistos sumos pirkėjai sumokėjo įsigydami senesnės statybos butus, o daugiausiai jų tradiciškai buvo nupirkta sostinėje. 2019 m. už senesnės statybos butus Vilniuje vidutiniškai mokėta po 1 462,5 euro už kv. metrą, arba 6 proc. daugiau nei 2018-aisiais. Vidutinė naujos statybos buto kvadratinio metro kaina sostinėje pernai siekė 1 644 eurus ir buvo beveik 3 proc. didesnė nei 2018 metais.

Kituose šalies didmiesčiuose, tarp jų ir Klaipėdoje, už senos statybos butus praėjusiais metais mokėta vidutiniškai po beveik 880 eurų už kv. metrą – 7 proc. daugiau nei ankstesniais metais, už naujos statybos – vidutiniškai po 1 223 eurus už kv. metrą (5 proc. daugiau).

Gyvenamųjų namų segmente pernai stebėtas pakankamai spartus kainų augimas. Didmiesčiuose, išskyrus Vilnių,  vidutinė naujos statybos gyvenamojo namo kvadrato kaina pernai siekė 801 eurą – 7 proc. daugiau nei užpernai, senos statybos – 644 eurus (17 proc. daugiau).

INFORMACIJA

Nuo šių metų Registrų centras, skaičiuodamas vidutines būsto kainas, skelbia įvedęs keletą naujovių. Atsižvelgiant į rinkos dalyvių poreikį, nuo šiol pateikiant vidutines butų kainas Vilniuje ir kituose šalies didmiesčiuose butai bus skirstomi ne tik į naujos ir senos statybos, kaip iki šiol, bet įvedama nauja kategorija – „nauji butai+konversija”.

Konversijai priskiriami tokie butai, kurie yra pastatuose, oficialiai pastatytuose anksčiau nei prieš dvejus metus, tačiau per pastaruosius metus buvo rekonstruoti ir juose įregistruotos naujos patalpos. Prie tokių pavyzdžių galima paminėti iš naujo gyvenimui prikeliamus ir būstui pritaikomus didmiesčiuose esančius gamybinius pastatus. Naujos statybos butų sandoriu laikomas toks sandoris, kai jis sudarytas praėjus ne daugiau kaip dvejiems metams po statybos užbaigimo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kovas neišjudino NT rinkos

Atėjęs pavasaris atnešė šiltesnius orus, bet daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Verslas

Nekilnojamojo turto sandorių rinka metus pradėjo vangiai

Šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinkoje bendras per mėnesį įregistruotų sandorių skaičius sausį buvo mažiausias per pastaruosius keletą metų, o ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

Verslas

NT sandorių rinka ir toliau lėtina apsukas

2023 metams artėjant į pabaigą šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinkoje dar labiau įsivyravo pasyvios nuotaikos. Įregistruotus NT sandorius analizuojančio ...
2023-12-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This