Kažkas iš Rolando Pakso repertuaro

Nuomonės

Rytas Staselis
2020-01-23

Komentarų: 0

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis tvirtą prezidento Gitano Nausėdos poziciją susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus klausimu leido sau gana laisvai interpretuoti įžvalga, esą šalies vadovas vadovaujasi diskriminacijos tautiniu pagrindu požiūriu. Žinia, dabartinis susisiekimo ministras atstovauja politinei nacionaliniu (lenkų kilmės) pagrindu suburtai partijai – Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – krikščioniškų šeimų sąjungai. Suprask, žmogau – kadangi p. Narkevičius yra lenkas, todėl netinka vadovauti ministerijai.

Kliedesys lygioje vietoje. Mat lenkų kilmės prezidento patarėjas (nors ir jokių politinių partijų nedeleguotas) Jaroslavas Neverovičius p. Nausėdai tinka, o lenkas Narkevičius – ne.

p. Skvernelis daro esmingą klaidą: nes p. Nausėda – ne buvusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, kurią jis iš esmės grubiai pasiuntė 2015 m., kada iš policijos automobilio pabėgo ginkluotas nusikaltėlis, o dabartinis premjeras buvo vidaus reikalų ministras. Roberto Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.

Dar ne vakaras. Jei jau imtasi tariamos tautinės diskriminacijos argumento, nenustebčiau sulaukęs premjero ar jo rėmėjų deklaracijos, esą p. Nausėdos politinis spaudimas Vyriausybei vyksta „diskriminacijos onkologinių ligonių buvimo joje” pagrindu. Toks būtų arčiau visuomenės užuojautos tikslo. Nes skriausti vėžininką politikoje net ir Lietuvoje yra nepadoru, o skriausti lenką… Kaip čia pasakius.

Tada jau p. Skvernelis galėtų ir išeiti atsistatydinęs dėl nederamo šalies vadovo elgesio. Bei kurti terpę savo politinei platformai prieš rinkimus. Su valstiečiais-žaliaisiais arba be jųjų. Toks variantas iš Rolando Pakso amžių sandūroje taikytos politinės praktikos.

Manding tačiau p. Skvernelis daro esmingą klaidą: nes p. Nausėda – ne buvusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, kurią jis iš esmės grubiai pasiuntė 2015 m., kada iš policijos automobilio pabėgo ginkluotas nusikaltėlis, o dabartinis premjeras buvo vidaus reikalų ministras. Anas išskaičiavimas suveikė nepriekaištingai. Atsitiktinai ar sąmoningai – ne taip svarbu. Tačiau dabar – ne taip.

Viena vertus, Žaliųjų-valstiečių sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio dėlionėse 2016 m. buvo ne tik p. Skvernelis. Jis buvo tik vienas, nors galbūt ir pats ryškiausiai spindintis, mozaikos akmenėlis. Šalia žmogaus teisių gynėjos Dovilės Šakalienės, iš po alkoholizmo preso išsibrovusio politikos specialisto Egidijaus Vareikio, energetikos sektoriaus specialisto Virgilijaus Poderio, kitų – pompastiškai pristatytų visuomenei bene kiekvienam jų skirtoje spaudos konferencijoje. Kur dabar daugelis jų? O, kaip pasirodo, net ir ryškiausias akmenėlis mozaikoje neatstoja visos p. Karbauskiui politikoje reikalingos uždangos ar priedangos.

Kita vertus, prezidentas teisus – asfaltas kelelyje nuo Vilniaus link p. Skvernelio namų niekur nedingo. Maža to, kas dar labiau įdomu, ligi šiol tiksliai neaišku, kaip jis ten Susisiekimo ministerijos dėka atsirado. Kelelis esmingai purvinantis labiausiai tviskantį p. Karbauskio mozaikos akmenėlį. Gal net nenuplaunamai. Bent jau ligi to laiko, kol nebus sudėti taškai ant i. Ir tai joks Prezidentūros ir Vyriausybės kanceliarijos patarėjų žodžių karas, kaip mėginama teigti.

Savaime suprantama, dabartiniai politinės politinė audros stiklinėse yra ir p. Nausėdos atsakomybės dalis.

Atiduoti ant šaligatvių besimėčiusią vykdomąją valdžią pernai vasarą į p. Karbauskio paskubomis suklijuotos koalicijos rankas, neieškant kitų variantų – toks buvo naujojo šalies vadovo pasirinkimas. Galima sakyti, kad kiti variantai buvo dar labiau migloti, tačiau klausimas, ar kitais atvejais nauji ministrų kabinetai būtų pradėję nuo keliukų namo asfaltavimo ir sąmoningos konfrontacijos su Simono Daukanto aikštės rūmais.

Vis dėlto gali būti, kad palikęs vykdomosios valdžios vairą p. Karbauskio ir kompanijos rankose p. Nausėda nenorėjo aktyviai dalyvauti sudėtinguose procesuose dėl nepatirties. Patirtis, žinia, pareina su laiku, suvalgius vieną kitą kepalą rupios duonos. Tačiau, ko gero, niekas negali priekaištauti prezidentui dėl principingumo deficito. Šitai derėtų įsikirsti ir p. Karbauskiui su p. Skverneliu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This