Rūšiuojantiems individualių namų savininkams – mažesnė rinkliava

Miestas

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) primena, kad nuo šių metų pradžios Klaipėdos individualių namų ir sodo paskirties namų savininkams, kurie naudojasi individualiais mišrių komunalinių atliekų konteineriais, atsiranda galimybė taupyti išlaidas už atliekų tvarkymą.

Iki šiol minėtų namų savininkai mokėjo standartinį mokestį už atliekų išvežimą pagal nekilnojamojo turto vienetą, o šiemet mišrių komunalinių atliekų konteinerių ištuštinimas jau bus skaičiuojamas pagal faktinį konteinerių pakėlimų skaičių.

„Kiekvienas konteineris turi inventorinį numerį, ir vežėjas, ištuštindamas konteinerį, kaskart jį nuskenuoja. Šie duomenys iškart patenka į mūsų sistemą, tad metų pabaigoje matysime, kiek konkretaus namo savininkas pasinaudojo paslauga ir pakoreguosime mokėjimo sumą. Tie klaipėdiečiai, kurie stropiai rūšiuos pakuotes ir mažiau atliekų išmes į mišrių atliekų konteinerį, lyginant su 2019 metų išlaidomis, tikrai sutaupys“, – pranešime spaudai tikina Šarūnas Jonas Tamulis, KRATC direktoriaus pavaduotojas.

Priskirto mišrių komunalinių atliekų konteinerio inventorinį numerį galima pasitikrinti KRATC elektroninės savitarnos sistemoje https://mano.kratc.lt. Pastebėjus, kad priskirtas konteinerio kodas neatitinka turimo konteinerio numerio, reiktų kreiptis tel. (8 46) 39 07 81.

Mišrios komunalinės atliekos iš Klaipėdos sodininkų ir individualių valdų savininkų šaltuoju metų laiku yra surenkamos kas dvi savaites, o šiltuoju periodu – kas savaitę. Metinė vietinė rinkliava šiemet jiems apskaičiuota pagal minimalų ištuštinimo dažnį – 26 kartus per metus ir yra mažesnė 6 eurais, lyginant su 2019 metais. Tai yra, rinkliava paskaičiuota lyg atliekų išvežimas būtų kas dvi savaites.

Pasak KRATC atstovo, ši sistema palankesnė rūšiuojantiems ir tiems, kurie išvyksta ilgesnėms komandiruotėms ar atostogoms. Nebūdami namie jie tikrai sugeneruoja mažiau atliekų, nesinaudoja išvežimo paslauga, tad skaičiavimas pagal faktinį konteinerio ištuštinimą yra teisingesnis.

„Jei namo savininkas kurį laiką negyvena ir neišmeta atliekų, arba gyventojai stropiai rūšiuoja – šis mokestis sumažės. Bet jei gyventojas pageidauja, kad jo atliekos būtų išvežamos dažniau, už kiekvieną konteinerio ištuštinimą teks mokėti papildomai. Faktiškai, jei žmogus nepakeis savo rūšiavimo įpročių, jis mokės tiek pat, kaip ir 2019 metais“, – aiškino Š. J. Tamulis.

Pašnekovas teigia, jog KRATC dažnai sulaukia klientų pretenzijų, esą kokia prasmė rūšiuoti, jei mokestis nuo to nesikeičia. Tačiau ši nuostata esą yra klaidinga.

„Rinkliava yra skaičiuojama tik už komunalinių atliekų sutvarkymą. Kuo daugiau antrinių žaliavų išrūšiuojame – tuo mažiau jų patenka į buitinių atliekų konteinerius. O tai reiškia, kad nesvarbu, ar gyvename daugiabutyje, ar individualiame name, rūšiavimas sudaro prielaidas rinkliavos už atliekas mažėjimui“. – sakė Š. J. Tamulis.

Tiems Klaipėdos privačių namų ir sodų savininkams, kurie neturi pasiėmę ir nesinaudoja individualiais konteineriais, sutaupyti nepavyks. Tokiems objektams rinkliava skaičiuojama kaip ir anksčiau pagal nekilnojamojo turto paskirtį.

Atliekų surinkėjai pastebi, kad klaipėdiečiai tikrai rūšiuoja stropiau ir antrinių žaliavų – popieriaus ir plastiko – atrenka vis daugiau. Bet kai kurie individualių namų savininkai improvizuoja ir pridaro klaidų.

„Bėda ta, jog kartais gyventojai plastiką ir popierių sudeda į nepermatomus maišus, į kokius įprastai kraunamos buitinės atliekos. Vežėjų darbuotojai neturi galimybės patikrinti kiekvieno maišo turinio, tad dažnai gyventojų išrūšiuotos atliekos patenka į buitinių šiukšlių mašiną“, – sakė Š. J. Tamulis.

KRATC atstovas priminė, kad minėtas atliekas, kurios nebetelpa į rūšiavimo konteinerį, leidžiama sudėti tik į skaidrius plastiko maišus – juos nemokamai suteikia vežėjas. O jei klaipėdiečiai naudoja savo maišus – būtina įsigyti tokius pat permatomus. Norėdami gauti daugiau maišų iš vežėjo klaipėdiečiai turėtų kreiptis ant rūšiavimo konteinerio lipduko nurodytais kontaktais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Vydmantuose sutvarkytas atliekomis užterštas sklypas

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad šiemet vasarį „Tvarkau Lietuvą“ interaktyviajame žemėlapyje gavus pranešimą dėl netinkamo statybinių atliekų laikymo Vydmantuose, Kretingos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This