Miesto vandens telkiniai: ar galima pagerinti jų būklę?

Miestas, Svarbu

Su dar 2018 m. mokslininkų surinktais duomenimis apie Klaipėdos vandens telkinių kokybę ir ekologinę būklę susipažinę miesto Tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai pageidavo, kad rekomendacijos, ką reikia daryti, būtų pateikiamos jau dabar, o ne 2021-ųjų pabaigoje, kai bus baigtas tyrimas.

O posėdyje dalyvavę klaipėdiečiai ragino ieškoti ir nuolatinių, ypač Smeltalės upės, teršėjų, kurie galbūt į vandenį išleidžia nevalytas nuotekas.

Šiuo metu vyksta Žardės tvenkinio valymo darbai. Palmiros Mart nuotr.

Minėtasis tyrimas, kuris viešai jau buvo pristatytas dar pernai, rodo, kad Dangės, Smeltalės žiočių, Klaipėdos kanalo ekologinė būklė yra bloga, o Smeltalės upės aukščiau Klaipėdos – vidutinė. Prieš keletą metų valyto Svijanės ežero ekologinis potencialas vadinamas labai blogu, Malūno parko, Draugystės parko tvenkinių ir didžiojo Žardės vandens telkinio ekologinis potencialas – blogas, o Jono kalnelio užutekio potencialas – vidutinis.

Monitoringą atliekančio Pajūrio tyrimų ir planavimo instituto atstovė botanikė Raimonda Ilginė akcentavo, kad miesto vandens telkinukuose neįmanoma pasiekti gerų sąlygų, nes maistmedžiagių juose bus visada – jie yra seklūs, nepratakūs. Siekiant gerinti tokių telkinių padėtį, reikėtų nuolat prižiūrėti protakas, stengtis, kad jie būtų kuo mažiau apžėlę.

Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė informavo, kad jau buvo retinami ir sužėlę vandens augalai iš Žardės, Draugystės parko tvenkinių, ir Dangės atkarpoje nuo Liepų g. tilto iki Panevėžio g. Praėjusių metų gegužę buvo pasirašyta sutartis su UAB „Hidrum“ dėl Žardės tvenkinio valymo, aplinkos tvarkymo darbų. Tačiau dėl lietingo rudens iki šiol atlikta tik 10 proc. darbų. I. Šakalienė žadėjo, kad šiemet jie bus baigti.

Vedėja taip pat informavo, kad ruošiamasi pirkti viso miesto ribose esančios Dangės valymo darbų projekto parengimo paslaugą ir vėliau etapais valyti upę, kad galbūt ir atsirastų vandens kelias.

Posėdyje dalyvavęs Smeltės kvartalo bendruomenės atstovas Vigilijus Lisauskas akcentavo, kad bėda yra nelegalūs išleidimai. Jam antrinęs Augustinas Lisauskas siūlė pasižvalgyti po Smeltalės upelio pakrantes, kai nusenka vanduo – esą tada matyti daug visokiausių vamzdžių, ypač prie Kiškėnų sodų.

„Jei per metus neiškelsit valtininkų, apie Smiltelę nereikia šnekėti”, – radikalią poziciją išsakė klaipėdietis.

Tačiau vicemeras Arūnas Barbšys akcentavo, jog valtininkų teritorija yra privati nuosavybė, kurią leido privatizuoti teismai.

Tuo metu Paupių rajono seniūnaitė Rasa Arcišauskienė siūlė išvalyti buvusio Bachmano dvaro tvenkinį, kuriame dabar esą yra storas dumblo sluoksnis.

2 Comments

  1. Antanas

    Laikas tvarkyti Vilhelmo kanalą .Vis tolyn atidedant reikės daugiau ir lėšų.

    Reply
  2. Irena

    Pagerinimui reikia labai nedaug, reikia į kiekvieną telkinį nuvesti po vamzdį iš Grigeo, manau reikalai tikrai pagerės, galimai labai pagerės žuvies skonis tuose telkiniuose.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Incidentas su agresyviu šunimi baigėsi teistumu

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rūmai paskelbė nuosprendį beveik metus laiko nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, kurioje aktyvus Smeltės individualių namų kvartalo gyventojas ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Deginimui skirtų atliekų importas per uostą: judama toliau

Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ toliau vykdo procedūras, kad galėtų įgyvendinti planus per metus krauti apie 120 tūkst. tonų nepavojingomis ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This