Naglis Puteikis: „Seimas nusprendė toliau nuodyti žmones”

Politikų tribūna

Seimo narių dauguma antradienį atmetė klaipėdiečio parlamentaro Naglio Puteikio siūlymą įstatymu nustatyti, kad „ūkinė veikla, kurios metu deginamos šiukšlės galima tik tokiu atveju, jeigu jos deginamos ne žemesnėje negu 1200 laipsnių Celsijaus“ .

„Už tolesnę taršą vieningai balsavo liberalai ir G. Palucko socialdemokratai, absoliuti dauguma Tėvynės Sąjungos Seimo narių. Prieš taršą vieningai pasisakė G. Kirkilo sociademokratai ir pusė Valstiečių ir žaliųjų frakcijos. Likusieji balsai irgi pasidalino per pusę. Balsavusieji prieš palaikė Aplinkos ministerijos nuostatą, kad Lietuvoje šiukšlės būtų deginamos žemiausioje ES direktyvose leidžiamoje temperatūroje – 850 laipsnių Celsijaus, nes, esą, negalime pakenkti gamybai. Mokslo yra nustatyta, kad saugi deginimo temperatūra yra 1200 laipsnių”, – rašoma N. Puteikio pranešime spaudai.

Jis žada kovą vėl teikti svarstyti šias įstatymo pataisas „ir prašyti piliečių pagalbos“.

Politikas taip pat primena siūlęs Seimui „klaipėdietišką“ aplinkosaugos įstatymo paketą papildyti ir dar viena pataisa, numatančia, kad „ūkinė veikla draudžiama, jeigu jos metu toksiškos medžiagos patenka į nuotekas arba į atmosferą“.

Pastarajai pataisai, anot N. Puteikio, pasipriešino Seimo aplinkos komitetas ir Aplinkos ministerijos vadovai, aiškindami, kad tai busianti „labai didelė žala verslui“.

Pasak Seimo nario, be šių papildymų neeilinėje Seimo sesijoje priimamas aplinkosauginių įstatymų paketas lieka „bedantis“, nes taršioms įmonėms esą leidžiama į nuotekas leisti švinu, gyvsidabriu ir kitomis vėžį sukeliančiomis medžiagomis užterštą vandenį.

„Valymo įrengimai sunkiųjų metalų, plastiko likučių ir panašios taršos nepašalina, todėl ji išleidžiama į aplinką ir nuodija žmones bei gamtą”, – rašoma pranešime.

4 Comments

  1. Alfonsas

    Na, V. Valinčius yra daug ką teigęs…
    Pvz., kad plazmos gazifikacijos technologijos jau, atsieit, yra naudojamos pramoniniu būdu mišrių komunalinių atliekų (mix MSW) utilizavimui, nors šios technologijos kol kas tebėra tik eksperimentėje/bandomojoje stadijoje, o visi mėginimai iki šiol jas komercializuoti ir padaryti pramoninėmis, deja, patyrė nesėkmę.
    Dioksinai susidaro kai atliekose yra chloro turinčių medžiagų (pvz., PVC), aplinka yra drėgna ir tenperatūra 200÷600 (max 800) °C.
    Tuo tarpu atliekos Fortum Klaipėda kūrenamos ~ 1000 °C. Galima būtų reikalauti, kad temperatūra pakuroje būtų 1000÷1100 (max) °C, nes tai užtikrinti yra įmanoma. Palaikyti > 1200 °C šioje jėgainėje inžineriškai/technologiškai neįmanoma (reikėtų ją iš esmės perdaryti, numatant papildomą dujų ar mazuto naudojimą). Betgi, tokie reikalavimai ES taikomi tik pavojingas atliekas deginančioms jėgainėms (kokia yra pvz., UAB „Toksika” jėgainė Auštrakiuose, Šiaulių raj.).
    Šiaip jau, daugau dėmesio reiktų kreipti į dūmų išvalymą – ar tikrai dūmų valymo įrenginiai yra efektyvūs ir ar jie tinkamai ekspoatuojami.
    P.S. Na, o N. Puteikio reikalavimas uždrausti įmonėms išleisti nuotekas bei dūmus ir kitą oro emisiją, jeigu nuotekose ar oro emisijose aplamai yra pavojingų medžiagų – neišlaiko jokios kritikos, nes reikia kalbėti kokios tų pavojingų medžiagų koncentracijos (jos jokiu būdu negali viršyti ES direktyvose ir LT teisės aktuose nustatytų koncentracijų). Visiškai (kad jose iš viso nebūtų nė menkiausių sunkiųjų metalų ir kitų toksinių junginių koncentracijų) nuotekų išvalyti neįmanoma net ir naudojant chemines ar membranines technologijas, nekalbant jau apie biologines valymo technologijas.
    P.P.S. Turėdamas omenyje aukščiau išsakyta, teigiu, kad N. Puteikio keliamas triukšmas ir reikalavimai – tikslu sukelti skandalą- yra paprasčiausia demagoginė populistinė rinkiminė kampanija. Keista, kad kai kurie aplinkosaugininkai ar aplinkosaugos aktyvistai – visuomenininkai ant jos užkimba.

    Reply
  2. Antanas Andziulis

    Kreipiausi į LIETUVOS ENERGETIKOS INSTITUTO
    Plazminių technologijų laboratorijos vedėją Dr. Vitą Valinčių su klausimu ir gavau žemiau pateikiamą atsakymą.

    Labai panašiai į tą patį klausimą yra atsakęs ir aplinkosaugininkas Vidas Pocius: „Mokslininkai mano, kad temperatūra turėtų būti pakelta iki 1300 laipsnių ir to turėtų pakakti. Kadangi furanai ir dioksinai yra labai įvairūs, tai kai kurie iš jų skilti padeda ir prie 1150 laipsnių, tačiau kitiems reikia ir 1300. Atkreipkite dėmesį, kad: MOKSLININKAI NĖRA TIKRI, BET ŠIUO METU JIE TAIP MANO.”

    Sveiki, gerbiamas Vitai.

    Vėl ta pati tema. DABAR Į JUS KREIPIUOSI KAIP EKSPERTĄ: KOKIOJE ŽEMIAUSIOJE TEMPERATŪROJE REIKĖTŲ DEGINTI ŠIUKŠLES, KAD IŠVENGTUME FURANŲ IR DIOKSINŲ PER KAMINĄ?

    Laba diena, gerb. Antanai.

    Vienareikšmiškai atsakyti į Jūsų klausimą sunku, tačiau, remiantis loginiais samprotavimais ir pasaulinės mokslinės-techninės literatūros duomenimis galima tvirtinti, kad iš atliekų deginimo įrenginių kūryklų ištekančių degimo produktų temperatūra turi būti ne žemesnė, kaip 1300 oC. Taip yra dėl to, kad ne visuomet užtikrinama, jog visame atliekų deginimo įrenginio deginimo kameros tūryje yra vienoda temperatūra. Neišvengiamai atsiranda temperatūros gradientas, žemesnės temperatūros zonos, o prie degimo kameros sienelių formuojasi šiluminis pasienio sluoksnis, kuriame temperatūra neviršija net 600 C. Gerai žinoma, kad dioksinai ir furanai skyla jau esant 1150 oC, tačiau, dėl temperatūros lauko pasiskirstymo netolygumo, ne visuomet ši temperatūra gali būti kontroliuojama. Labai svarbus yra dar vienas faktorius: teršalų buvimo aukštatemperatūrėje zonoje laikas. Jis turi būti toks, kad visi pavojingi teršalai suskiltų degimo produktams nepasiekus ištekėjimo ruožo. Dažniausiai užtenka 2 ms išbūti 1300 oC temperatūroje.

    Gerai žinoma, kad dioksinai ir furanai yra pačios toksiškiausios medžiagos, susidarančios degimo proceso metu deginant chloro organinius junginius turinčias atliekas. Jos nesuskyla, o kaupiasi grunte, augaluose, gyvūnų bei žmonių organizmuose. Jų leistina norma apie 0,1 ng/Nm3.

    Šiuo metu niekas negali pasakyti, kiek dioksinų yra grunte ir augaluose netoli UAB „Fortum“ it „Toksika“ vyraujančio vėjo kryptimi (nėra tyrimo rezultatų). Tokius tyrimus reikėtų atlikti nedelsiant.”
    TAIGI, GERBIAMIEJI, REIKĖTŲ, KAD SEIMO NARYS NAGLIS PUTEIKIS PATAISYTŲ SKAIČIUS ir vietoje 1200 įrašytų 1300.

    Reply
  3. vida

    visi yvykiai aplinkosaugoje rodo kad nesvarbus nieam gamtos tersimas.o kad zmonemskaunieciams eis is gamyklos dioksinas visokia xemija irgi neidomu.kaunieciai nuodykites sirkit plauciu veziu astma,niekam galvos neskauda,meras dvara kaime nusipirko.kiti valdantieji toliau gyvena,kas bus su ramuciu eiguliu kalnieciu dainavos gyventojais niekam neidomu

    Reply
  4. ?

    Man pamažu aiškėja kodėl tiek metų ar ne nuo 2010 m ” niekas iš buvusių valdančiųjų ” nieko nematė” ir nekeitė jokio liberalaus įstatymo . 2008 -2012 seimo dauguma konservatoriai , liberalai , po to socialdemokratai ? Dabar tie patys liberalai , konservatoriai ir socdemai ” balsavo ” už tolesnę taršą . Apgailėtini ….

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Unikali transformacija: kaip „tabokinė“ tapo kultūros fabriku II

„Atvira Klaipėda“, ciklo „Urbanistiniai jubiliejai“ rašinyje jau papasakojusi apie tabako pramonės atsiradimą senamiesčio prieigose, šįkart primins jos pasitraukimo istoriją ir ...
2023-11-02
Skaityti daugiau

Politinė reklama

Nebalsuokite už „Klaipėdos energijos“ privatizuotojus, nes jie didina komunalinius mokesčius

Mūsų partija, vienintelė iš visų Klaipėdos rinkimų dalyvių, žada konkrečią paramą smulkiam ir vidutiniam verslui (cituoju šiuos punktus straipsnio pabaigoje). ...
2023-03-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This