Sutvarkė Nidos evangelikų liuteronų bažnyčios fasadą

Regionas

Nidos evangelikų liuteronų bažnyčios jau nebedengia pastoliai – baigti pastato fasado tvarkybos darbai.

Praėjusių metų pavasarį prasidėjusių neogotikinio stiliaus bažnyčios tvarkybos darbų metu buvo restauruoti visi keturi raudonų plytų fasadai, pakeičiant ar „priauginant” plytas.

„Nors bažnyčios raudonų plytų fasadai išliko autentiški, vizualiai matėsi, kad mūras jau buvo restauruotas ir dėl prastos plytų ar darbų būklės, beveik visos kažkada pakeistos plytos buvo blogos kokybės”, – rašoma Neringos savivaldybės pranešime.

Tvarkybos darbų metu taip sustiprintos stogo laikančiosios konstrukcijos, pakeistos susidėvėjusios bažnyčios bokšto stogo čerpės. Restauruoti langų išoriniai rėmai, o esami berėmiai stiklai pakeisti naujais su rėmu. Atnaujintos aptrupėjusios bažnyčios puošybinės dalys. Dėmesio sulaukė ir lauko akmenų mūro pamatai – nuo jų nuvalytos apnašos ir užtaisytos siūlės, perklota nuogrinda ir atlikti archeologiniai tyrimai.

Projektą kartu su Neringos savivaldybės administracija įgyvendino Nidos evangelikų liuteronų parapija. Bendra projekto vertė – 109 688,49 Eur. Projektui skirtos lėšos iš Europos regioninės plėtros fondo – 93 235,21 Eur. Neringos savivaldybės biudžeto lėšos – 16 453,28 Eur. Darbus atliko UAB „Pamario restauratorius“.

Planuojama, kad iki pavasario bus atlikti ir bažnyčios vidaus tvarkybos darbai. Šiuos darbus numatoma atlikti tik Neringos savivaldybės biudžeto lėšomis. Nidos evangelikų liuteronų parapija taip pat kreipėsi dėl papildomo Europos Sąjungos finansavimo kėdėm, siekiant erdvę dar labiau pritaikyti kokybiškiems kultūriniams renginiams. Svarstoma, kad Nidos evangelikų liuteronų bažnyčia galėtų tapti 2021-ųjų – Neringos kultūros sostinės metų programos kultūrine erdve.

Neogotikinio stiliaus bažnyčia pastatyta 1887-1888 metais, kai sunykus senajam pastatui naujo statymo ėmėsi liuteronų kunigas Gustav Echtenrach. Nidos evangelikų liuteronų bažnyčia pašventinta 1888 m. spalio 10-ąją. Kai kurie neringiškiai dar mena čia buvus Kuršių nerijos istorijos muziejų, bažnyčios patalpose veikusį daugiau kaip du dešimtmečius – nuo 1966 iki 1988-ųjų. Pamaldos bažnyčioje vėl vyksta nuo 1988-ųjų pabaigos.

2 Comments

  1. Vytautas

    Dėkui Dievui.
    O „Pamario restauratorius” vis „eina savo darbų” pėdsakais.
    Dabar eilės laukia Juodkrantės, o taip pat Risnės bažnytėlės.
    Paleičių bendruomenė atkuria savo bažnytėlę.
    O Lietuva ir Klaipėdos liuteronai prikelia Šv. Jono bažnyčią, kuri tarnaus Dievui, parapijai, miestui. Dėl aukojimo žr. http://svjono.lt
    Sėkmės ir Viešpaties vedimo.

    Reply
  2. Daina

    labai džiaugiamės dėl Nidos liuteronų bažnyčios restauravimo. Skubiai reikia ir Juodkrantės liuteronų bažnyčią restauruoti- stogas kiauras, sienos suskilusios, durys nupuvę, pelyja pastato viduje.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas

Nidoje - retų meno kūrinių paroda, skirta Švyturių metams

Neringos muziejai kviečia atverti meno ir istorijos puslapius parodoje „Švyturiai ≠ Laivai“, kurios atidarymas įvyks ketvirtadienį, kovo 29 d., 17 ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This