Lietuvos piliečiai nukentėjo dėl Rusijos valdžios neveikimo

Mums rašo

Remigijus Vaitkus, Tarptautinės Lietuvos mokslininkų ir inteligentų asociacijos „Kūryba" atstovas
2020-01-31

Komentarų: 0

Visi mes nuolat girdime Rusijos pareiškimus apie savo svetingumą, ji demonstruoja, jog sudaro visas sąlygas tam, kad atvyktų daugiau turistų. Tačiau ne visiems svečiams tai laimingai baigiasi.

pxfuel.com nuotr.

Sausio 3-12 dienomis Lietuvos piliečių grupė dalyvavo Maskvos srityje esančiame Chimki mieste vykususios Tarptautinės mokslininkų ir inteligentijos asociacijos jungtinės ekspertų grupės, į kurią įeina akademinės bendruomenės atstovai, psichologai, gydytojai, ekonomistai, juristai, elektronikos ir bevielio ryšio technologijų specialistai bei kitų įvairių mokslo ir technologijos krypčių atstovai, susirinkime ir aptarinėjo visuomenės psichologinės sveikatos situaciją, kuri liečia kiekvieną žmogų šiuolaikiniame pasaulyje.

Grupė keitėsi patirtimi apie žmogaus adaptaciją besikeičiančiose gyvenimo sociumo bei gamtinių kataklizmų sąlygose. Temos nebuvo nei politinės, nei ekstremistinės. Tačiau geri ketinimai baigėsi nelauktu nutikimu.

Iš karto po atvykimo visiems (kelioms dešimtims) dalyvių staigiai pablogėjo sveikata. Situacija stebino tuo, kad visų simptomai buvo identiški: patalpose atsirado specifiniai kvapai, sukeliantys kvėpavimo takų nudegimus, galvos svaigimą, vidaus organų skausmus, staigų kraujospūdžio padidėjimą, orientacijos praradimą, laikiną nuovokos praradimą.

Tarp dalyvių buvusi profesionali gydytoja, atpažino apsinuodijimo cheminėmis nuodingomis medžiagomis simptomus. O elektronikos ir bevielių technologijų specialistai atskleidė daugkartinio elektromagnetinės spinduliuotės normų viršijimo faktus sertifikuotais prietaisais.

Turėdami specialistų išvadas, renginio dalyviai, tarp jų ir Lietuvos piliečiai, suformulavo įtarimus, jog sveikatos pablogėjimas buvo sukeltas išorinio poveikio dėka ir iškvietė Rusijos Federacijos policiją.

Atvykusi policija niekuo nepadėjo. Maža to, vėliau policija, atvykusi į daugkartinius iškvietimus, ir toliau nesiėmė jokių veiksmų, siekiant išvengti žalos susitikimo dalyvių, tarp kurių buvo ir Lietuvos piliečiai, sveikatai ir gyvybei. Dar daugiau, sveikatos žalojimas, pasižymintis apsinuodijimo cheminėmis nuodingomis medžiagomis simptomais, kartojosi.

1997 m. cheminio ginklo uždraudimo konvencija draudžia jo panaudojimą karinių veiksmų metu, ir juo labiau taikos metu civilių gyventojų atžvilgiu. Taip pat 1999 m. Europos Sąjungoje buvo (dokumentiškai) užfiksuotas naujas nemirtinas (angl. non-lethal weapon) ginklas, kurį Europos Parlamentas siūlė uždrausti tarptautiniu mastu.

Ne taip seniai nuskambėjo apnuodijimų skandalai Jungtinėje Karalystėje. Pastarieji įvykiai rodo, kad ir Lietuvos piliečiai negali jaustis saugūs Rusijos Federacijoje.

Autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos pozicija.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This