Susirgusio iš Kinijos grįžusio klaipėdiečio istorija: ar tikrai Lietuva pasiruošė koronavirusui?

Svarbu, Temos

Nors ir centrinė valdžia, ir Klaipėdos universitetinės ligoninės, kurioje veikia Infekcinių ligų departamentas, vadovas tikina, jog galimam mirtino koronaviruso atvejui yra pasiruošta, iš Kinijos grįžusio ir sukarščiavusio klaipėdiečio jūrininko atvejis rodo, kad žodžiai nuo realybės gerokai skiriasi.

geralt/pixbay.com iliustracija

„Visiška nežinomybė”

Ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerija tikino, kad jos Ekstremalių situacijų operacijų centras (ESOC) „toliau aktyviai imasi prevencinių veiksmų, siekiant apsaugoti žmones nuo galimų grėsmių”. Esą aktyvuojami kitų institucijų Ekstremalių situacijų operacijų centrai. Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją jau pasiekė reikalingi reagentai naujajam koronavirusui nustatyti.

„Koronavirusui mes esame pasiruošę. Šiandien kaip tik peržiūrėjome boksus, palatas, taip kad jei tai atsitiktų Klaipėdoje, esame pasiruošę priimti kaip ir kitus”, – ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytojas Vinsas Janušonis.

Tuo metu klaipėdietė (vardas redakcijai žinomas), kurios vyras sugrįžęs iš Kinijos ėmė karščiuoti, sako, jog susidūrus su tokia situacija jautiesi paliktas nežinioje.

Pasak moters, jos vyras jūreivis keletą mėnesių buvo reise, kuris vyko šalia Kinijos krantų. Į Lietuvą jis grįžo per du Kinijos oro uostus. Honkonge jam teko būti aštuonias valandas, kur laukė skrydžio į Kopenhagą, o iš jos praėjusį ketvirtadienį parskrido į Palangą.

„Tada dar nebuvo kilęs visas tas triukšmas, oro uoste jo nepasitiko jokie visuomenės sveikatos specialistai. Tik po keleto dienų viskas prasidėjo. Jis grįžo sloguodamas. Pirmas namie sekmadienį susirgo mūsų septynmetis vaikas, o vyras blogiau pasijuto pirmadienį. Tipiniai kvėpavimo takų infekcijos požymiai, jei niekas neeskaluotų to koronaviruso, tai mes ir nekreiptume dėmesio – gertume paracetamolį, gelomyrtolį ir numotum ranka. Tačiau grįžo iš tos šalies, tad bandėme aiškintis, kaip mums elgtis”, – pasakojo klaipėdietė.

Ji antradienį pirmiausia skambino šeimos gydytojai. Pastaroji sakė, kad jau pirmadienį sulaukė Sveikatos apsaugos ministerijos raštų, kaip elgtis – esą tokiu atveju nereikia eiti į šeimos centrą, o iškart skambinti 112.

„Sakė, kad jei bus bus blogiau ten ir skambinti. 112 užsirašė adresą, nukreipė į greitąją. O ten jau klausia, ar kreipėmės į šeimos gydytoją, ar darė kraujo tyrimą. Paaiškinus, kad negalime ten eiti, patarė vis tiek dar kartą kreiptis – gal padarys kraujo tyrimą ar rentgeną. Galiausiai patarė skambinti dar kartą, jei pablogės, nes kol kas pagal simptomus esą nieko blogo nėra. Visgi po poros minučių perskambino ir davė numerį, kad paskambintume į Klaipėdos infekcinį skyrių. Iš pradžių niekas neatsiliepė. Po kelių minučių pavyko prisiskambinti. Išgirdus, kad noriu pasikonsultuoti dėl koronaviruso, davė kitą numerį. Paskambinau ten, pasiteiravo ar vaikas, ar suaugęs ir davė trečią numerį. Ten jau viską išsiklausinėjo, kokie simptomai ir sakė, kad tikriausiai neturime tokio viruso, nes jam būdingi gripo simptomai su aukšta temperatūra. Sakė, kad tikriausiai yra virusinis kvėpavimo takų peršalimas ir nereikia panikuoti. Skambinti, jei bus blogai. Dabar vyrui jau pakilo temperatūra iki 38,3, tai nežinau, ar vėl skambinti”, – pasakojo moteris.

Pašnekovė sakė, jog jai susidarė įspūdis, kad tai, kas deklaruojama apie pasiruošimą tokiai situacijai, visiškai neatitinka realybės.

„Sakoma, kad su sugrįžusiais iš Kinijos kontaktuojama, ar jie visi sveiki. Su mumis niekas nekontaktavo. Gal patys turi prasinešti, kad grįžo? Jei tai būtų tikras virusas, tai čia tokia reakcija, kad nežinau… Jokios pagalbos. Duok Dieve, kad mes neturime to viruso, bet norisi būti atsakingais ir kitų žmonių atžvilgiu. O jei mes nešiotojai? Vaikas jau pasveiko, pirmadienį kaip ir galėčiau leisti į mokyklą. Kaip elgtis? Norisi į į parduotuvę nueiti, bet norime būti saugūs visuomenei. Visiška nežinomybė – viską telefonu nustatė”, – dalinosi savo nuogąstavimais klaipėdietė.

Portalas 15min.lt penktadienį pranešė, kad į Kauno klinikinę ligoninę buvo paguldytas jaunas vyras. Jis į medikus kreipėsi baimindamasis galįs sirgti koronavirusu. Šiuo metu vyrui atlikti tyrimai, laukiama atsakymo. Jis jaučiasi gerai, nekarščiuoja, tačiau medikų pagalbos kreipėsi, nes yra neseniai yra lankęsis Vokietijoje ir ten bendravęs su kinais.

Penktadienio vakarą „Atvira Klaipėda” sulaukė informacijos, jos šis atvejis – ne vienintelis, kai uostamiestyje kreiptasi į medikus siekiant, kad jie padėtų išsiaiškinti, ar susirgus po kontaktų su Kinijos piliečiais neužsikrėsta koronavirusu. Buvo apžiūrėta viena šeima (pavardės redakcijai žinomos), kuri sakė pasigedusi kompetetingumo ir reakcijos, apie kurią oficialiai kalba valdžios atstovai.

Sureagavo Visuomenės sveikatos centras

Pasirodžius šiai publikacijai su žurnalistu susisiekė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas. Pasak jo, šis atvejis atitinka du požymius (buvimas Kinijoje ir temperatūra), tad į jį reikia reaguoti rimtai. Klaipėdietei leidus, jos telefono numeriu buvo pasidalinta su NVSC specialistais.

Šeštadienį klaipėdietė patikino, jog NVSC specialistė jai operatyviai paskambino ir išsamiai konsultavo bei patarė kviestis greitąją ir važiuoti į ligoninę.

„Kadangi jau buvo vakaras, gyvename individualiame name, nutarėme per naktį dar pasilikti namie – vyras neslėpė, jog jau yra išvargintas tokių peripetijų. Bet dėl viso pikto dar paskambinau į Infekcinį skyrių. Pirmiausia sulaukiau pareiškimo, kad jokio koronaviruso Lietuvoje nėra, bet galiausiai patikino, kad situacijai negerėjant atvažiavus ryte būtų padaryti tyrimai. Šeštadienį ryte temperatūra jau buvo sumažėjusi, vyro savijauta gerėja, tad tikėkimės, kad viskas baigsis laimingai”, – sakė pašnekovė, kuriai NVSC specialistė skambino ir šeštadienį bei domėjosi vyro savijauta.

Moteris sakė besitikinti, jog jos pavyzdys padės pakeisti atsakingų Klaipėdos institucijų požiūrį.

„Juk jei iš tiesų būtų tas virusas, mus tikriausiai į gabalus būtų suplėšę sakydami šitiek informacijos, o ką jūs padarėte?” – sakė klaipėdietė.

Visgi vėliau jos vyrui vėl pakilo temperatūra ir jis buvo paguldytas į ligoninę.

Pirmadienį po miesto valdžios ir atsakingų institucijų pasitarimo buvo pranešta, kad virusas nebuvo aptiktas.

INFORMACIJA

Šeštadienį Kinijos valstybinis higienos ir sveikatos apsaugos komitetas pranešė, kad viruso 2019-nCoV sukelta pneumonija užsikrėtusių žmonių skaičius šeštadienį viršijo 11,7 tūkstančio, 259 jau mirė.  Pirmasis susirgimo atvejis užfiksuotas Ispanijoje, Gomeros saloje, priklausiančioje Kanarų salų autonominiam regionui. Skelbiama, kas virusas jau yra užfiksuotas 23-iose šalyse. 

Šeštadienį paskelbta, kad JAV uždraudė į šalį atvyti užsieniečiams, kurie per pastarąsias 14 dienų lankėsi Kinijoje. Panašius draudimus yra įvedusios Italija, Singapūras ir Mongolija. Papua Naujoji Gvinėja jau praėjusią savaitę uždraudė visus reisus iš Azijos. 

Užsikrėtusiųjų skaičius jau viršija 2002-ųjų SŪRS epidemiją, taip pat kilusią Kinijoje, kurios metu pasaulyje mirė 774 žmonės, daugiausia pačioje Kinijoje ir Honkonge. 

Sekmadienį pranešta apie pirmąją viruso auką už Kinijos ribų – Filipinuose mirė 44-erių kinas, atskridęs į šią šalį iš epidemijos epicentro Uhano miesto. Bendras aukų skaičius – 305 mirusieji. Taip pat paskelbta, kad naujoji koronaviruso atmaina tikriausiai gali būti perduodama žmogaus žmogui per virškinamąją sistemą. Uhano universiteto Renminbi ligoninės ekspertai tokias išvadas su kolegomis iš Kinijos mokslų akademijos Uhano virusologijos instituto paskelbė ištyrę sergančių asmenų išmatų mėginius ir tiesiosios žarnos tepinėlius. Daug užsikrėtusiųjų koronavirusu kamuoja viduriavimas, o ne pakilusi temperatūra ar kiti tipiški virusinių ligų požymiai.

59 Comments

  1. *****

    Prie ko tas Janusonis. Klaipedoje tik Vilniaus aidas. Gali tik Dievas isgelbeti… Varyginas atrodo kiek pasirode Tv aiskiai nusikalba

    Reply
  2. Klaipėdskas

    Geriausiai, kai vieną dieną oer tėlika ministerijnos atstovas sako, kad viskas yra kontroliouojama ir gauti regentai virusui nustatyti ir t.t., o jau kitą dieną infekcinių ligų daktaras sako, klad jokių tyrimų vietoje neatlikinėjame ir, nes neturime galimybės nustatyti ligos…. MELAGIAI- kaip visada.

    Reply
  3. Irena

    Tai lyg ir kalti medikai, kad jūs nesusirgote… Jie pagal jūsų pasakojimą nustatė, kad nesergatė tuo virus, tai ko jums dar reikia? Kažkokia silpnaprotystė.

    Reply
  4. Anonimas

    Šeip anoniminių skundų niekas net neturėtų nagrinėt. Jeigu nori, kad nesužinotų tiesioginis vadas, skųskis aukščiausiai valdžiai, politikams, bet viešai drabstytis jokioj sferoje nederetų. Daugeliui direktorius tikriausiai pats nekenčiamiausias žmogus, jeigu algos mažos, darbo daug, o perspektyvų nėra, bet tada būk žmogus, yra medikų didžiulės profsąjungos, iškelk reikalavimus, prašyk ko nori, kreipkis į politikus ir tvarkykis gyvenimą. O Petrošius per žiauriai palygino su šiaurės korėja, čia yra žemas lygis. V. Janušonis yra garbingas žmogus, išgelbėjęs aibę gyvybių, atsidavęs mokslui profesorius, žinoma per tiek metų yra tikriausiai įvykę ir blogų dalykų. Bet tai per beveik 40 metų, natūralu, kad yra skundų, kad yra su visa sveikatos sistema netvarkoj, bet žmogus vienas nepersiplėš pusiau. Palaikau, kad direktorius gali užleisti vietą, bet sulyginti jo su žemėm yra negražu, žmogus visą gyvenimą atidavė medicinai ir Klaipėdos miestui. Jeigu negerbsim net jo indėlio, tai ką išvis Jūs gerbiat, koks kosminis daktaras eis į tokią vietą kai žinos, kad vieną dieną jį su įžeidimais išlydės?

    Reply
  5. ALGIRDAS

    BESTIJA

    Reply
  6. Rasa

    Niekas nieko nedaro ir net nežino ką reiktų daryti kol neatsitiks tikrai toks atvejis ir tada jau bus per vėlu …..

    Reply
  7. RimasM

    Ppilnai sutinku, varyti is darbo ir neleisti dirbti tokiem „gyditojams” kaip Janusonis.

    Reply
  8. Tas Pats

    Jus man parodykit didesni klouna uz Vinsa Janusoni? Apie atsakingu instituciju darba jau net kalbeti nekalbu.

    Reply
    • 007

      Pažiūrėk į veidrodį!

    • Tas Pats

      007 ar nebusit tik Janusonio pakalikas.

  9. LAIVAS KURŠIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus ir jau žino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… …

    Reply
  10. joškė

    ar tokius įvykius kas nors tiria, ar darbuotojai testuojami, apmokomi?
    Yra mediku kurie pasiaukojančiai dirba savo darbą, pagarba jiems. Jei sistemoje yra trūkumų, butina juos nedelsiant šalinti.

    Aplinkosaugos srityje visiška betvarkė, nes nevykdoma kontrolė, nes dirbama nuo 8:00 iki 17:00 val. O kas vėliau? Štai kur reikia pokyčių.

    Reply
  11. Vakrė

    Kox netiketas finalas, ane?
    Perisiklause perteklines informacijos per radija/tv ir pradejo fantazuot apie Korona virusa. O pasirodo vyrui tik paprasciausias persalimas buvo. Bet ne, palaukt ir isiklausyt i gydytoju rekomendacijas, cia ne tokiu poniuciu stilius. Svarbiausia saukt, rekt ir gydytojus nekompetencija kaltint.
    Leiks taves paklaust, kokia teise ir galimybes tu turi vertinti gydytoju profesionaluma ir kompetencija? Gal 10 metu studijavai medicinina? Speju, kad ne. “Kvieskite daktara” ziurejimas dar nepadaro taves medicinos mokslu eksperte.
    Linkiu daugiau sveiko proto ir vidines ramybes.

    Reply
    • Korona

      Pats centro direktorius sako: „šis atvejis atitinka du požymius (buvimas Kinijoje ir temperatūra), tad į jį reikia reaguoti rimtai”. Padėkoti reikia moteriai, kad netyli ir rodo, kaip veikia mūsų institucijos bei atsakingai žiūri į galimą riziką. Paprastai sakoma, kad dievas saugo besisaugančius. Jums, matyt, tai nežinoma. Linkiu nesirgti, ypač koronosviruso nepasigauti.

    • Vakarė

      O, kur tu skaitei, kad nebuvo tinkamai pasirupinta? Prieemime buvo apziuretas, paimtas kraujas, padaryti tyrimai, pasakyta kaip toliau elgtis? Blogai kazkas buvo padaryta? Isleistas pacientas su Korona virusu?
      Kad zmonai blogai atrodo ir ji kazka kalba, jau kiti dalykai. Kalbet galima daug ka, kai neturi atitinkamos kvalifikacijos.

    • Egis

      Nebutinai reik baigt aukstuosius mokslus,visu pirma reikalingas gilus astrus mastymas ,supratimas beda istikusiu zmomiu ,paciam gilinimasis i savo medicinos mokslu zinias jei myli savo darba ,tai tik tada gali but tikras gyditojas ,ne kaip visi ministrai ar seimunai ,ju lozungas :kuo greiciau daugiau ir tik man :poto tegu ir tvanas kad ir zmones nevalge jiems vienodai !!!reikia but ZMOGUMI !!!

    • to: Egis

      Kurioj vietoj kalbama apie aukstųjų mokslų baigimą? Juk baigus bet kokį aukštąjį, bet kokioje kolegijoje/universitete niekas netampa gydytojais. Čia kalbama apie tai, kad dama neturinti gydytojo kvalifikacijos, kurios gavimas trunka ne tik tuos dešimt metų, reikia dar įstoti, neturi teisės spręsti ir kritikuoti srityje, kurios jis nesupranta.

    • Reality

      Tu turbūt su musu medicinos biurokratija nesi susidūrus, arba teksto normalei neskaitai (žmogus iš Čiunčianijos, gryžo!!!!!) arba tiesiog visiškai aklai tiki tuo ką sako tavo teliko ekranas, apie lt pasiruošimus exstrim situacijoms! Patys permastykit savo rašliavas!!!

    • Belekas

      Ka tu čia nusišneki

    • Anonimas

      Oi tik nereikia postringauti, Vakare 😉

  12. O tai kada reikia susirupinti?

    Bet tai o kada tuomet reikia susirupinti? Tiesioginis buvimas Kinijoje protrukio metu, karsciavimas ir susirgimas iskart grizus. Skamba nekaip… Nejau taip sudetinga paimti megini tyrimui? Bent jau butu zmonems suteikta galimybe issitirti mokamai, jei nemokamai neimanoma. Vistiek musu medicinoj ir taip beveik viskas mokama. O seimai, zinoma, kad neramu buti nezinioje, juolab kad, kaip rasoma, seima turi mazu vaiku. Bet pas mus turbut, kaip visada, turi ivykti kas nors tragisko, kad kazkas pajudetu…

    Reply
    • Anonimas

      Taip teisus,kol labai ko blogo neivyksta visiem po….uoi!!!??

  13. Cha-cha-cha

    Žinote, mano bubutė pirstelėjo, galvojau virusas! Kreipiausi į Greitąją, nevažiavo, tai informavavu Ministeriją ir žiniaskaidą, žinos, kaip nepadėti…..

    Reply
    • klaipedietis

      kvailys

    • reda

      tu tiesiog debilas/ė, kalbama ne apie siaip pirstelejima, o viena pavojingiausiu visa pasauli apemusiu virusu, del kurio gali mirti tukstanciai zmoniu, o del tokiu asilu kaip tu butent tai ir vyksta.

    • sala

      ir pirstelejimas tau nepades kai salia giltine pamatisi

  14. Anonimas

    Lietuva nuo kinijos 100metu atsilikusi.ar daugiau.tai tipo pasirenge, tikrau jau ne trykojai sia nepades.

    Reply
  15. elena

    manau šioje situacijoje labai prastai sudirbo Greitoji ir KUL infekcinių ligų skyriaus medikai . Ministerija INFORMAVO , šeimos gydytoja ŽINO kaip elgtis ir liepia skambinti 112 . Moteris skambina į 112 šie užsirašo adresą ir NUKREIPIA Į GREITĄJĄ , o čia STOP prasideda : ar į šeimos gydytoją , tyrimai ir t.t. !!!!!!!!!!!!! IR DAVĖ NUMERĮ , KAD PASKAMBINTUME Į KLAIPĖDOS INFEKCINĮ SKYRIŲ …….KUL infekcinio dar rimtesni speciai telefonu nustatė maždaug ‘nieko tokio ” nereikia panikuoti ? Pone Janušoni , rimtai este pasiruošę ? Klaiku …….
    IŠ TEKSTO ——– Sakė, kad jei bus bus blogiau ten ir skambinti. 112 užsirašė adresą, nukreipė į greitąją. O ten jau klausia, ar kreipėmės į šeimos gydytoją, ar darė kraujo tyrimą. Paaiškinus, kad negalime ten eiti, patarė vis tiek dar kartą kreiptis – gal padarys kraujo tyrimą ar rentgeną. Galiausiai patarė skambinti dar kartą, jei pablogės, nes kol kas pagal simptomus esą nieko blogo nėra. Visgi po poros minučių perskambino ir davė numerį, kad paskambintume į Klaipėdos infekcinį skyrių. Iš pradžių niekas neatsiliepė. Po kelių minučių pavyko prisiskambinti. Išgirdus, kad noriu pasikonsultuoti dėl koronaviruso, davė kitą numerį. Paskambinau ten, pasiteiravo ar vaikas, ar suaugęs ir davė trečią numerį. Ten jau viską išsiklausinėjo, kokie simptomai ir sakė, kad tikriausiai neturime tokio viruso, nes jam būdingi gripo simptomai su aukšta temperatūra. Sakė, kad tikriausiai yra virusinis kvėpavimo takų peršalimas ir nereikia panikuoti. Skambinti, jei bus blogai. Dabar vyrui jau pakilo temperatūra iki 38,3, tai nežinau, ar vėl skambinti”, – pasakojo moteris.

    Reply
    • Aidas

      Kokia dura esi tu perpasakodama jau skaitytą str.

  16. Kukas

    Baisu kas darosi! Zioplumas dabar ne vietoi ir ne laiku! Reikėtų visoms ystaigos susiimti, nes čia nebe juokas jei tikrai taip yra, kaip rašo jūreivio žmona.

    Reply
    • Genovsitė

      Tai ne žioplumas , tai nenoras kažką daryti..turėjo sureaguoti žaibiškai ir padaryti visus įmanomus tyrimus. Ne visi juk tokie atsakingi prieš visuomenę , kitas nusispjaus ir gydysis pats , o jei užkrės kitus , tai jų reikalas.

  17. taigi

    Kazkaip nesupratau, ko tai „”jureivienei”” reikejo, tikriausiai isgarseti? Jokio viruso nebuvo, tai tik noras sukelti chaosa….

    Reply
    • Aras

      Tipinių šiuolaikinių „jūreivienių” gyvenimas labai nuobodus, sėdi, jos dažniausiai, Dragūnų kokiam daugiabutyje, vaikus augina, dirbt kažkokio poreikio nėra, nes nu jūra maitina ir vaikus augint reikia. Potencialūs meilužiai visi į britanijas pabėgo. Likę nekokie. Tai reikia pačioms veiksmo prisigalvot. Tokia mano nuomonė, jei klystu, atsiprašau. Bet tokie tie stereotipai…

    • Taip gyvena dauguma

      Seni jūsų stereotipai. Jūrininkų šeimų gyvenimo stilių perėmė visos šeimos, kurių vyrai uždarbiauja kitose šalyse. Taip kad ten ir šeimų maitintojai, ir kaip išsireiškėte, meilužiai.

    • to: "Taip gyvena dauguma"

      Taip gyvena beraštės aukos, kurios, kai žūva ar ant ledo palieka maitinantis meitelis, patenka į gana nepavydėtiną situaciją, jokio stažo, jokio nieko, tik paskolos ir mokesčiai.
      O jos savo ruoštu, kai antroji pusė pinigus kala užsienyje ar ant laivo, nesibodi užstatyti jam ragus. Sena kaip žemelė istorija.
      Ir, jei tavo aplinkoje tai yra dauguma, tai jau ne mano problemos.

    • klaipedietis

      kai virusas pasklis jau bus per velu,keistas jusu kvailai saltas regavimas kai pasaulyje jau tiek viruso zidiniu

  18. Just saying

    Fake news gal ir nėra, bet antraštė tikrai klaidinanti.

    Reply
    • nesupratau seimas prie ko ?

      taigi pagalbos ieškojo ligoninėje KUL , o ne seime . Ar seimas ‘gydo ” , daro tyrimus ? Ligoninei vadovauja vyr gydytojas , kuris sako – pasiruošę . Pradėkite protauti .

    • to: "nesupratau seimas prie ko ? "

      Su protavimo stoka pas patį problemos. Mankurtiškai kartoto tuos pačius kliedesius – čia ne mąstymas, čia tryda ;(
      Tu kažką naujo pasakyk, dar be šitos cielos 3 ligoninės (skaičiuojant su Vaikų). Ten viskas tvarkoj???????????????????

  19. Nija

    Absurdų absurdas, koks pasityčiojimas iš žmonių! Prašoma rimta pagalba, o jie blyn tik tel. nr. nurodinėja, tai kiek tų nr. yra blyn!????? Nėra ir nebus medicininės įstaigose tvarkos, kol ,,tokie,, sėdės seime!

    Reply
    • To: Nija

      Seime ir ministerijose 🙂

    • Pilietis

      Visur tokie sedi,niekas uz nieka neatsako

  20. to "Pirmi iškris medikai "

    Kaip supranti Jūs ir esate straipsnyje aprašomo jūreivio žmona. Todėl paaiškinsiu kelis momentus:
    – problema yra ne Universitetinės ligoninė Infekcinių ligų skyriuje, problema yra Sveikatos apsaugos ministerijoje;
    – paskambinus 112 turėjo įsijungti visas mechanizmas ir Jums į jokius Universitetinės ligoninės Infekcinių ligų skyrius nei skambint, nei patiems važiuoti turėjo nereikėti;
    – kaip matome jokie mechanizmai neįsijungė.

    Tik toks klausimas, kur pirmiausiai patekote, į Infekcinė priėmimą ar į Paprastą priėmimą?

    Reply
    • elena

      Jūs čia rimtai ? 🙂 O kas dirba KUL infekcinių ligų skyriuje ? Ne medikai ? Ir ponas Janušonis kaip suprantu yra pasiruošęs :)))))))) „Koronavirusui mes esame pasiruošę. Šiandien kaip tik peržiūrėjome boksus, palatas, taip kad jei tai atsitiktų Klaipėdoje, esame pasiruošę priimti kaip ir kitus”, – ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytojas Vinsas Janušonis. …P.S. prie ko ministerija ? Jei ‘nesuveikė’ tas kuris sako – esame pasiruošę ir į kurio vadovaujamą ligoninę su klausimu kreipėsi asmuo .

    • Ne jūreivis

      Čia du skirtingi atvejai. Net nesupratau ar jūreivis pateko pasitikrinti . Mes ilsėjomes Azijoje su neįsivaizduojamu kiekiu turistų iš Kinijos. Abu susirgome . Atsiradus papildomiems įtarimams nusprendėme pasitikrinti. Skambinome 112. Nukreipė vykti į infekcinę ligoninę. Sakė vyksite patys ar su greitąja . Atvykome patys. „Patikrino” . Ačiū ir už tai. Medikai atlieka savo darbą pagal jų tvarkas ir reikalavimus. Jei sistema neįgali – medikai dirba pagal sistemos galimybes. Bet deja nuo tos pačios sistemos gali ir nukentėti.

    • nieko sau , pone Janušoni :) KUL medikai telefonu nustatė ?

      ……kad paskambintume į Klaipėdos infekcinį skyrių. ——–Sakė, kad tikriausiai yra virusinis kvėpavimo takų peršalimas ir nereikia panikuoti. Skambinti, jei bus blogai. Dabar vyrui jau pakilo temperatūra iki 38,3, tai nežinau, ar vėl skambinti”, – pasakojo moteris. ——-Visiška nežinomybė – viską telefonu nustatė”, – dalinosi savo nuogąstavimais klaipėdietė.

    • To: elena

      Ministerija prie to, kad turi būti meichanizmas:
      – paskambini 112, atsiunčia gretąją (o ne klausia – reiks greitosios ar atvažiuosit patys),
      – atvažiavusi greitoji turi pirmiausia užmaukšlint kaukią sergančiajam ir tokį transportuot į ligoninę,
      – personalas turi būti informuotas iš anksto, kad sergantysis patektu per atskirą įėjimą ir nekontaktuotų su kitais.

      Paprasta kaip 2×2

    • elena - ministerija informavo kaip elgtis :)

      —- Ji antradienį pirmiausia skambino šeimos gydytojai. Pastaroji sakė, kad JAU PIRMADIENĮ sulaukė Sveikatos apsaugos MINISTERIJOS raštų, KAIP ELGTIS – esą tokiu atveju nereikia eiti į šeimos centrą, o iškart skambinti 112. —- P.S. 112 priklauso Vidaus reikalų ministerijai , pagaliau 112 liepė ne į barą skambinti , o infekcinį KUL skyrių ….. KODĖL INFO NESUTEIKĖ KUL MEDIKAI ? Kodėl klausinėjo ir nustatinėjo „ligą ” telefonu , o ne sakė kaip žmogui reikia elgtis , o patys lauktų prie atskiro įėjimo ? Kodėl medikai neatliko savo pareigos ? Aš tai taip suprantu …

    • to: elena

      Koks skirtumas kokiai ministerijai priklauso 112, esmė nėra valstybė Skvernelio su Karbauskiu valdomoj koherencijos tarp tarnybų. O kur ponia po pokalbio su 112 skambino ir su kuo kalbėjo sunku pasakyt. Esmė, kad valstybėj žmogus patekęs į tokią situaciją pagalbos neturėtų ieškoti pats. Nes gausis kaip dabar. Ir tai tikrai nei paciento, nei ligoninės probelma. Tai problema tarp žinybų.

    • elena

      man kaip galimam viruso nešiotojui būtų visiškai dzin kaip veikia žinybos 🙂 Pritariu , asmuo , sakyčiau labai atsakingas savo ir kitų sveikatai asmuo , tikrai neturėtų pats ieškoti t.y. skambinėti ir aiškintis KUL infekcinio skyriaus MEDIKAMS ‘kokia jo temperatūra ‘ ir jaudintis jam ar ne 🙂 O jei asmuo paskambino ir KLAUSIA ar ne infekcinio skyriaus MEDIKAI SKUBIAI turėjo sakyti : ponia kviečiate greitąją , o mes jūsų laukiame prie tokio ir tokio įėjimo ? SKUBIAI LABAI SKUBIAI !!!!! Ar ne medikui turi rūpėti , kad virusas neplistų ir imtis VISŲ priemonių ? O jau paskui , jei ką , aiškintis kaip suveikė ar nesuveikė žinybos . Ministerija INFORMAVO kaip elgtis , šeimos gydytoja ŽINOJO , o KUL infekcionistai telefonu „nustatinėja ” ligą ? Nesuprantu ką bandote man paaiškinti , kad juoda yra balta ir ne vyr . gydytojas atsako už pavaldinius , o kažkokia žinyba ? Na žinote …..labai tikiuosi , kad Klaipėda viruso pavyks išvengti , o poniai ir jos šeimai – sveikatos .

  21. Pirmi iškris medikai

    Jei norite atlikite bandymą. Nuvykite ir pabandykite atlikti testą ar jūs nesergate. Pasidarys baisu ir liūdna. Medikai infekcinėje ligoninėje be kaukių, be pirštinių. Pasikartosiu – infekcinėje ligoninėje. Jie bus pirmieji kas susirgs minėtu virusu. Bendrauja su pacientais – be minimalios apsaugos priemonių. Kai mes tikrinomės – iš mūsų buvo pasityčiota, kad mes panikuojam. Čia sukelta panika ir visi panikuoja. Paklausus kiek tokių pacientų tikrinosi – sužinome kad mes pirmieji (tai apie ką kalbame). Po kraujo CRB tyrimo ir rentgenogramos , mus patikino, kad čia greičiausiai „lietuviškas virusas” . Žodis greičiausiai mūsų nenuramino. Paskambinus virusologams į Vilnių, sužinojome, kad tyrimas atliekamas paimant mėginį iš nosiaryklės. Testų atlikti Klaipėdoje tikrai iki vakar nebuvo galima , nes jie neturėjo kuo. Žodžiu visi viskam pasiruošę . Likite sveiki 😉

    Reply
    • Egis

      Tu teisus ,supuvusi lt viriausybe ir taip pat medicinos prieziura ,zinai kad db visi tik i save ziuri ,isnyks ta lietuvele!!!?

    • Anuke

      Skaudu,bet tai tiesa mes nepasiruose

  22. Kardas

    Vainoriau, gal atsargiau su antraštėm ir iliustracijomis. Pamatęs antraštę, kuri papildyta šitokia iliustracija, susidaro įspūdis, kad Klaipėdoje nustatytas pirmas Korona viruso atvejis. Ir tik perskaičius straipsnį iki galo paaiškėja, kad tai tik kažkokio „mariako” žmonos spekuliacijos.
    Tokia antraštė – tai niekas kitas kaip FAKE NEWS.
    Ir kokio velnio vėl „stumi” ant Universitetinės ligoninės?
    112 Universitetinei ligoninei nepriklauso ir, kad liepia patiems žmonėms skambinti į infekcinių ligų skyrių yra ne Universitetinės ligoninės problema, o Sveikatos ministerijos nesugebėjimas valdyti situacijos.

    Reply
    • Marijud

      Savo postu tik patvirtinote juokus, kad Universitetinė ligoninė kaip Šiaurės Korėja. Visur matote sąmokslą ir aklai ginate užsisėdėjusį direktorių.

    • to: Mariusd

      Leisk paklausti apie kokį sąmokslą tu čia kalbi?
      Nes girdėjau du sąmosklus:
      1) Jūrininkų J. Sąlygos žmonos vaisingumo klinikos išdygimo, miljonus laikytus Jūrininkų ligoninės sąskaitose ir Jūrininkų ligoninės investavimą į Snoro akcijas;
      2) naujasis Respublikinės Klaipėdos ligoninės dirikas D. Steponkusnetikėtai laimėjęs konkursą atkeltas iš Šilutės ligoninės. Konkurso laimėtoju paskelbtas po antrame ture vykusio pokalbio su Veryga. Žmonės kalba, kad jisai Verygos kursiokas, o gal net grupiokas.

      Čia sąmokslų neįžvelgi???

    • Marijus

      Pirma, jums blogai su teksto suvokimu. Antra jūs užsiimate whataboutismu. Mažiau pykčio. Gal tada blaiviai mąstyti pradėsite.

    • to: Marijus

      Ei, klaviatūros riteri, neaiškink apie teksto suvokimą ir apie whataboutism’ą. Eilinis bandymas trolint ir nusukinėt kalbą į lankas.
      Nieko naujo, nieko naujo.
      Tik niekaip nepavyksta paaiškini kuo kitų dviejų įstaigų direktoriai skiriasi nuo pirmosios???
      Būk vyras ir paaiškink, kuo J. Sąlyga šventesnis.

  23. Siaubas

    Nu Janušoni? Tai tu normalus ar ne?
    Kažkoks melagis profesionalas!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This