Jūrų muziejus planuoja naujas statybas

Miestas, Svarbu

Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė tikisi, kad jau kitąmet Smiltynėje gali prasidėti statybos, kurioms baigusis įstaigos eksponatai pagaliau būtų laikomi šiuolaikiškomis sąlygomis, o darbuotojai turės moderniai įrengtas darbo vietas.

Jau paskelbti projektiniai pasiūlymai, kaip turėtų atrodyti naujas administracinis muziejaus pastatas, iškilsiantis vietoje Smiltynėje pastatyto sovietmečiu, kur dabar muziejininkų darbo vietoms tenka vos po pora kvadratinių metrų ploto.

UAB „Dalis erdvės“ vizualizacija

Pasak O. Žalienės, muziejus iki šiol neturi tinkamų saugyklų savo eksponatams, kurių yra beveik 90 000. Jie dabar laikomi labai prastomis sąlygomis.

„Nėra normalių klimatinių sąlygų, saugykloms reikia dujinės gesinimo sistemos”, – sakė muziejaus direktorė.

Pasak jos, dabartinis 1979 m. pastatytas ir 1983 m. iš dalies rekonstruotas administracinis pastatas energetiškai yra labai neefektyvus, nors iš vidaus jis ir buvo apšiltintas, buvo pakeisti langai.

„Žmonės jame sėdi susigrūdę – dešimtyje kvadratinių metrų po keturis-penkis. Iki šiol viskas, ką darėme, buvo lankytojams, o dabar norime padaryti eksponatams ir darbuotojams. Norime padaryti atviros prieigos centrą, kad saugyklas būtų galima aplankyti, mokslininkai jose galėtų dirbti, būtų biblioteka. Taptume dar labiau atviresni visuomenei”, – teigė O. Žalienė.

Projektinius pasiūlymus rengia dar 2014 m. tarptautiniame architektūrinės idėjos konkurse antrą vietą užėmusi UAB „Dalis erdvės“, kuri kartu su UAB „Bendrieji statybų projektai” buvo pateikusi idėją, pavadintą „TRIO”. Pirmosios vietos laimėtojų – UAB „Aketuri Architektai“ idėja neatitiko detaliojo plano sprendinių (užstatymo zonos).

UAB „Dalis erdvės“ vizualizacija

UAB „Dalis erdvės“ parengtuose projektiniuose pasiūlymuose (architektė Eglė Andriuškevičiūtė) rašoma, kad po rekonstrukcijos, kurios metu būtų paliekamos tik laikančios rūsio sienos ir pertvaros, naudingas pastato plotas padidėtų nuo 698 iki maždaug 3800 kv. m ploto.

Pastatas būtų formuojamas iš trijų pagrindinių tūrių.

„Tūrinio sprendinio idėja – du triaukščius tūrius šlaitiniais stogais apjungti su centriniu dviaukščiu moderniu tūriu, panaudojant įstiklintą galeriją. Tūriai šlaitiniais stogais orientuoti į tradicinę ir būdingą Kuršių nerijai architektūrą, pateikiant modernesnę šios interpretaciją. Fasado ir stogo apdailai naudojamos vertikalios tonuotos termomedienos dailylentės ir tonuotos termomedienos tašelių žaliuzės ties stiklinėmis plokštumomis. Vienos medžiagos ir toninio sprendimo pasirinkimas padeda išlaikyti darnų ir lakonišką tūrinės kompozicijos ir pastato fasadų įvaizdį. Tūriai daugiausiai projektuojami atveriant pirmus aukštus stiklo plokštumomis ir uždarais fasadais antro ir mansardos aukšto lygiuose. Skirtingai nuo bendro sprendimo, pietinės pusės fasadas ir stogas ritmingai sudalinamas vertikaliomis langų juostomis. Šiam sprendimui įtakos turi tiek vidaus funkciniai sprendimai, tiek ir pagrindinė idėja – perregimumo, peršviečiamumo įspūdžiui sukurti: stiklinėse plokštumose atsispindi supanti gamtinė aplinka ir per stiklines pertvaras atsirandanti galimybė pastatą peržvelgti kiaurai. Objekto vizualinė išraiška atliepia šiam laikmečiui būdingas tendencijas, bet taip pat išlieka artima istoriškai susiformavusio kraštovaizdžio (bei sunykusių saugomų objektų) savitam fiziniam pavidalui, jų formai”, – rašoma tekstinėje projektinių pasiūlymų dalyje.

Pagrindinis įėjimas į pastatą būtų rytiniame fasade – jungiamojoje įstiklintoje galerijoje.

Pirmame aukšte numatoma įrengti informacinį centrą, skaityklą, administracijos patalpas, saugyklas ir ūkio bei technines, dirbtuvių patalpas. Antrame aukšte taip pat būtų saugyklos ir pagalbinės patalpos. Trečiame (mansardiniame) – administracijos patalpos, techninė patalpa saugyklų klimatinėms sąlygoms palaikyti bei patalpos, skirtos susipažinti su saugyklų turiniu.

Anot O. Žalienės, rengiant projektinius pasiūlymus nuolat bendrauta ir su Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, ir su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba, atsižvelgta į jų pastabas.

UAB „Dalis erdvės“ vizualizacija

Pasak direktorės, preliminari investicijų vertė – apie 4 mln. eurų. Tai būtų muziejaus lėšos, tikimasi gauti ir pinigų iš Kultūros ministerijos. Pastato projektavimas muziejui atsieina 142 780 Eur.

O. Žalienė viliasi, kad statybos gali prasidėti kitąmet. Jų metu muziejininkai žada prašytis į kampininkus Klaipėdos universiteto Žuvininkystės laboratorijoje, taip pat svarstoma galimybė laikinai įsikurti šiuolaikiškai įrengtuose konteineriuose. Eksponatai iškeliautų į archyvą Klaipėdoje, dalis jų ten jau yra išvežti.

INFORMACIJA

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima iki vasario 17 d. Smiltynės g. 3, Klaipėda, darbo dienomis 9-12 ir 13-15 val. arba internetinėje svetainėje www.klaipeda.lt

Pasiūlymus galima teikti iki vasario 17 d. raštu adresu A. Jakšto g. 16-1, Kaunas, el. p. info@daliserdves.com.

Viešas susirinkimas vyks vasario 20 d., 17 val., Smiltynės g. 3, Klaipėda.

5 Comments

  1. LAIVAS KURŠIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus ir jau žino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… …

    Reply
  2. Audronė

    negražus, netinka Smiltynėje ta dėžutė

    Reply
  3. Anonimas

    Kaiptai nepanašu į minėto konkurso II vietos darbą. Evoliucionavo viešųjų pirkimų rezultatas nenuspėjama kryptim 🙂 ? Negerai

    Reply
  4. Oho

    – „…tarptautiniame architektūrinės idėjos konkurse ..” – ir tik toks rezultatas 🙁

    Reply
  5. Memel

    Pasiūlymus teikti Kaune? Kodėl nesinaudojame vietinėmis paslaugomis?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This