Baigėsi šilčiausias sausis: ko laukti iš vasario?

Orai

Prasidėjus trečiajam, paskutiniam žiemos mėnesiui Lietuvoje, o ypač pajūryje, vis dar tebelaukiama jos ateinant, nors neilgai trukus – jau ir Užgavėnės, nuo kurių tradiciškai būdavo pradedama laukti pavasario.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šių metų sausis Lietuvoje buvo šilčiausias per visą meteorologinių stebėjimų laikotarpį. Vidutinė sausio mėnesio oro temperatūra Lietuvoje buvo 2,8 °C, tai yra net 6 °C daugiau nei vidutinė šio mėnesio (1981-2010 m. vidurkis) oro temperatūra.

„Iki šiol šilčiausias sausis Lietuvoje buvo 1989 m., kai vidutinė mėnesio oro temperatūra buvo 1,9 °C. Šalčiausias sausis Lietuvoje buvo 1987 m., kai vidutinė mėnesio oro temperatūra buvo -15,1 °C“, – Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos tinklapyje cituojamas klimatologas Donatas Valiukas.

2018 m. vasario 8 d. Klaipėdoje. Palmiros Mart nuotr.

Jo teigimu, dar vienas šio sausio išskirtinumas, kad tai pirmas atvejis, kai visą mėnesį Lietuvoje nebuvo nė vienos dienos su sniego danga.
Vykstant globaliai klimato kaitai, sausio mėnesio oro temperatūra Lietuvoje nuo 1961 m. iki dabar pakilo net 2,9 °C.

Paskutiniajam žiemos mėnesiui – vasariui –  įprastai būdingos pūgos su sniego gausa, tačiau kol kas ir jis tęsia šilčiausio sausio tradiciją – nors antradienio ryte pamary, Ventės rage, ir iškrito šlapio sniego, panašu, kad artimiausiu metu jo nesulauksime.

O štai 1996 ir 2012 metų vasario pradžioje šalyje spaudė gana stiprus speigas, kuris visgi nepasiekė sunkiai įsivaizduojamo rekordo, kai 1956 metų vasario 1 d. Utenoje šaltis spustelėjo beveik iki minus 43 °C.  Ir prie jūros ne kartą vasary būta naktų su žemesne nei minus 30 °C.

Visgi vasariui būdingi ir artėjančio pavasario požymiai – staigus sniego tirpimas, temperatūros kilimas, pakilęs vanduo upėse. Besniegė pasitaikė 2007-2008 metų žiema, o šilčiausia vasaris buvo 1990 metais, kai termometro stulpelis pajūry kilo virš 15, o Kybartuose – net virš 16 laipsnių.

Ar šis vasaris sumuš minėtą rekordą – kol kas sunku pasakyti, tačiau kad artimiausiomis dienomis ypatingų pokyčių bent jau Klaipėdoje nebus – akivaizdu. Nors trečiadienio ir penktadienio naktį numatoma minusinė temperatūra, dienomis ji kils iki 4-5 °C aukščiau nulio. Sniego bent jau šią savaitę neprognozuojama. Žodžiu, žiemos vis dar teks palaukti…

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Už vasarį - mažesnės šildymo sąskaitos

Paskelbus, jog tarp didžiausių šalies miestų uostamiesčio gyventojai už šilumą moka daugiausiai, Klaipėdos energija skelbia esą vasarį sąskaitos už šildymą ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Orai

Šilčiausias ir šalčiausias vasaris

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, jog šių metų vasaris buvo tarp keturių šilčiausių per visą modernių meteorologinių stebėjimų istoriją. Vidutinė šių ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This