STT: trūksta skaidrumo nuomojant socialinį būstą

Konsultacijos

Socialinio būsto eilėje laukia apie 10,5 tūkst. Lietuvos gyventojų, tačiau savivaldybės socialinius būstus perka vangiai, o esamus naudoja ne tik kaip socialinius, bet ir kaip tarnybinius. Gyvenamųjų patalpų priskyrimas tarnybiniams būstams nereguliuojamas, o kokia tvarka sudaromi pretendentai tokiam būstui taip pat nedetalizuota – tai praneša nustačiusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atlikusi savivaldybių būsto fondo reglamentavimo antikorupcinį vertinimą.

Praėjusį rudenį Klaipėdos savivaldybė pridavė naują socialinį būstą Irklų g. Klaipėdoje. Palmiros Mart nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, savivaldybės už parduotus savivaldybių būstus yra sukaupusios daugiau nei 13 mln. eurų socialiniams būstams pirkti, tačiau juos perka vangiai. Pavyzdžiui, 2017 m. savivaldybės nupirko 188 naujus socialinius būstus, kai tuo tarpu pardavė net 468, o 2018 m. nupirko 52 naujus, o pardavė 304 senus būstus.

Skelbiama, jog lėšos, gautos pardavus savivaldybės būstus, turi būti naudojamos socialinio būsto fondo plėtrai. Tačiau, nepaisant ilgų laukiančiųjų eilių ir to, kad socialiniai būstai sudaro tik nedidelę savivaldybės būsto fondo dalį, kai kuriose savivaldybėse socialinių būstų paskirtis keičiama į savivaldybių būstą. Tai leidžia jį parduoti ar nuomoti kaip tarnybinį – asmenų, susijusių darbo santykiais su savivaldybe ar jos įstaigomis, apgyvendinimui.

Nėra aiškiai detalizuota, kokia tvarka savivaldybės gyvenamosios patalpos priskiriamos ir nuomojamos tarnybinio būsto sąlygomis, kokia tvarka jie nuomojami su savivaldybe darbo santykiais susijusiems asmenims, nenustatyti kriterijai, kuriuos turi atitikti nuomininkai, nevertinamos jų pajamos ir kita informacija. Tai galimai sukuria sąlygas piktnaudžiavimui ar neteisėtiems susitarimams, išnuomojant geresnės būklės būstus kaip tarnybinius tam tikriems asmenims.

Be to, nėra išsamiai reglamentuoti socialinio, savivaldybės ir tarnybinio būsto naudojimo pagal paskirtį kontrolės aspektai, todėl taip pat egzistuoja rizika, kad asmenys, turintys nuosavą gyvenamąją vietą netoli darbo vietos, bet nuomojantys tarnybinį būstą, gali leisti laikinai juo naudotis kitiems asmenims ir galimai – atlygintinai.

Be to, informacija apie savivaldybių būstą, nuomojamą tarnybinio būsto sąlygomis, bei jo nuomininkus nėra skelbiama viešai savivaldybių interneto svetainėse, nors tai numato įstatymas.

STT siūlo svarstyti teisinio reguliavimo tikslinimą, pašalinant minėtus neaiškumus, detalizuoti savivaldybės, socialinio bei tarnybinio būsto naudojimo kontrolės aspektus ir viešinti informaciją apie savivaldybės, socialinį bei tarnybinį būstą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei analizuotos savivaldybės per du mėnesius nuo antikorupcinio vertinimo išvados gavimo dienos turi informuoti STT, kaip buvo atsižvelgta ar numatoma atsižvelgti į pasiūlymus.

Antikorupcinis vertinimas atliktas Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Neringos, Druskininkų, Birštono miestų ir Šilutės rajono savivaldybėse.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys knygą, atgaivinančią tarpukario Klaipėdos kasdienybę 

Trečiadienį, balandžio 17-ąją, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Sportas

Finalo starte „Kibirkštis“ atėmė namų pranašumą iš LCC

Čempionių titulą ginančios Vilniaus „Kibirkšties“ krepšininkės triumfavo „SMART WAY Moterų Lietuvos krepšinio lygos“ finalo starte. Sostinės komanda Klaipėdoje antradienio vakarą ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Renginiai

Trečiadienį Klaipėdoje

ATVIRAS JAUNIMO CENTRAS (PARYŽIAUS KOMUNOS G. 16A) 11 val. Treniruotė mamoms su vaikais. Registracija: https://www.sveikatosbiuras.lt/events/treniruote-mamoms-su-vaikais-6/?occurrence=2024-04-17&time=1713351600 IEVOS SIMONAITYTĖS VIEŠOJI BIBLIOTEKA (HERKAUS ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Kultūra

Rengiama Urtės Jasenkos parodos garso dienoraščio perklausa

Nuo 2023 m. rugsėjo Klaipėdos skulptūrų parke eksponuojama menininkės Urtės Jasenkos grafikos darbų, stiklinių paminklų paroda „Atmintis“. Ši ekspozicija skirta ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Kels Pilies tiltą

Klaipėdos savivaldybė praneša, kad naktį iš ketvirtadienio į penktadienį (iš 18 į 19 dieną) nuo 0.10 iki 4 val. bus ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This