Ar galima bausti nepaisiusį nelegalaus ženklo? (atnaujinta)

Svarbu, Transportas

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose nagrinėjama byla, kurioje turės būti pateiktas atsakymas, ar pareigūnai gali bausti vairuotoją, nepaisantį nelegaliai pastatyto ženklo.

Šioje vietoje stovėjusio nelegalaus ženklo nebeliko, tačiau dėl jo „pagimdytos” baudos dar vyksta teismo procesas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Teismą pasiekusi istorija prasidėjo dar pernai birželio 11-osios rytą, kai klaipėdietis Mindaugas Paškauskas Liepojos gatvėje,  netoli Butigeidžio dragūnų bataliono, nepaisė ženklo „Nurodyto transporto eismas draudžiamas” ir pravažiavęs jį pasistatė automobilį, o policijos pareigūnai pagal gautą nuotrauką skyrė jam 30 eurų baudą. Tokį sprendimą pareigūnai priėmė nepaisydami to, jog patys pripažino neturėję duomenų, kad šis ženklas būtų buvęs suderintas su policija.

M. Paškauskas teisme pasakojo, jog dirba Karinių jūrų pajėgų orkestre, kuris yra įsikūręs šiame batalione, kartą per savaitę turi groti čia vykstančios vėliavos pakėlimo ceremonijos metu. Kadangi pernai vasarą orkestrantai neturėjo leidimo įvažiuoti į teritoriją, mašinas statydavo „kas kur”.

Pasak vyro, kolegos ir jis pats nepaisydavo minėtojo ženklo, pastatyto prieš įvažiavimą į Liepojos g. 7 namo ir šalia esančio viešbučio kiemus, nes dar kovo pabaigoje dienraščiai „Klaipėda” ir „Vakarų ekspresas” skelbė apie Savivaldybės Saugaus eismo komisijos posėdį, kuriame buvo konstatuota, jog ženklai šioje vietoje yra pastatyti nelegaliai, taip pat nelegaliai ir borteliai nudažyti geltona spalva. Tada buvo nutarta pašalinti visus neteisėtai pastatytus kelio ženklus ir panaikinti geltoną liniją.

Nepaisant to vyras sulaukė pranešimo iš policijos, kad padarė pažeidimą. Iš pradžių jis prašė pareigūnų atsakyti, ar jiems žinoma, kad šis ženklas yra nelegalus. Nors iš Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos ir sulaukė rašto, kuriame informuojama, kad ji neturi duomenų, jog minėtasis ženklas būtų suderintas su policija, vyrui visgi buvo paskirta bauda. Anot policijos, „tai savaime neleidžia daryti išvados, jog šis kelio ženklas įrengtas neteisėtai bei yra negaliojantis ir asmeniui suteikiama teisė nepaisyti KET reikalavimų – įvažiuoti, sustoti bei palikti stovėti transporto priemonę šio kelio ženklo galiojimo zonoje”.

„Kiek pavyko išsiaiškinti, tai bet kokį ženklą gali įsigyti ir pasistatyti už maždaug 200 eurų. Jei būsiu pripažintas kaltas, vadovaujantis tokia logika, aš galiu nusipirkti tokį patį ženklą, pastatyti naktį jį prieš įvažiavimą į „Akropolio” aikštelę ir jei ryte nufotografavęs visus pro jį pravažiavusius nusiųsčiau policijai, visi tokie vairuotojai turėtų gauti baudas”, – teisme sakė M. Paškauskas.

Jis patikino, kad ženklas jau yra nuimtas, tačiau bylą nagrinėjanti teisėja Eglė Žakevičiūtė nusprendė, kad šį faktą ir ženklo nuėmimo aplinkybes bei visą šią situaciją teisme dar turės paaiškinti ir Kelių policijos atstovai, tad byloje buvo padaryta pertrauka.

ATNAUJINTA. Vasario 6-ąją pratęsus posėdį policijos atstovai jame nepasirodė, tačiau teismas gavo Savivaldybės Saugaus eismo komisijos posėdžio protokolą, iš kurio matyti, kad vienas iš svarstomų klausimų iš tiesų buvo eismas Liepojos dubliuojančioje gatvėje. Komisija nutarė panaikinti savavališkai pastatytus ženklus ir horizontalų ženklinimą, nes ši gatvės atkarpa yra bendro naudojimo, neskirta vien gyventojams.

Taip pat teismas gavo UAB „Eismija” atsakymą į policijos užklausą, kada buvo išmontuotas ženklas, už kurio nepaisymą buvo nubaustas M. Paškauskas. Tai buvo padaryta birželio 13-ąją – praėjus dviem dienom po protokolo surašymo.

„Kyla klausimas, ar iš tiesų pareigūnai nežinojo, kad šis ženklas nelegalus? Be to, jie tikriausiai pagal gyventojų iškvietimą atvyko, o jie juk tikrai žinojo, kad ženklas nelegalus. Ar toks pareigūnų iškvietimas nėra neteisėtas?”, – sakydamas baigiamąją kalbą retoriškai klausė M. Paškauskas.

Teismas sprendimą šioje byloje skelbs po poros savaičių.

9 Comments

  1. Audronė

    Ne tik privačiame namo kieme kareiviai darbo dienomis užstato gyventojų auttomobilių statymo vietas, bet šventinėmis dienomis, kai atvyksta kareivėlių aplankyt artimieji, tai užstatomi ir išvažiavimai iš garažų, nors įspėjamosios lentelės lietuvių k. parašytos.

    Reply
  2. klp

    Štai ir atskleista nubaudimo priežastis. To paprašė buvęs Klaipėdos tarybos narys Algirdas Grublys.
    Kas paneigs kad nepasinaudojo senomis pažintimis bei įtaka?
    Puiku, kad karys siekia teisingumo. Sėkmės.

    Reply
    • Anonimas

      Gal Jūs „klp” ir naudojatės pažintimis, bet aš kitokio kirpimo žmogus.Mane žmonės išrinko namo bendrijos pirmininku -tai ir privalau rūpintis bendrijos interesais , siekti teisingumo visiems, ypač tiems kurie davė priesaiką Valstybei.

  3. Algirdas Grublys

    Štai šio ryto situacija : gyventoja išvežė anūkus į ikimokyklinę įstaigą, vietoje jos mašinos 8.15 įsiveržė tūlas karininkas(vienas) , 8.20 grįžo gyventoja ir turėjo ieškoti vietos mūsų valdoje už kurią mokame žemės mokestį ( nemažą). Kiek pastebėjau didžioji dauguma „statytojų” atvyksta į tarnybą nuo 8.10 iki 8.30 Įdomu nuo kada darbo dieną ir tarnybą Lietuvai pradeda jos kariuomenės žmonės ?

    Reply
  4. Ar tiesa?

    Kiekvieną rytą renkasi visas orkestras, kad pagrotų vėliavos pakėlimui???????
    Jūs rimtai?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Buvau padaręs klaidą – groja ne kasryt, o kartą per savaitę, bet atvyksta čia kiekvieną rytą, nes orkestras yra įsikūręs batalione.

    • Algirdas Grublys

      O ankstesnis orkestro vadovas gerb. Pranas daugelį metų kas rytą iš miesto į batalioną eidavo pėsčiomis !

  5. Algirdas Grublys

    Gerb.M. Paškauską gal ir galima būtų atjausti , bet dragūnų „apgultis” mūsų namui tampa tiesiog tragedija. Dešimtys automobilių blokuoja išvažiavimą iš kiemo,automobiliai statomi nuolaidžiame šlaite ( pašalus sudėtinga nusileisti į pagrindinę Liepojos gatvę. Anksti ryte ,gyventojams išvykus į darbą užimama privati erdvė,grįžus pietauti tenka ieškoti vietos už dešimčių metrų. Į užrašus privati valda nereaguojama( dažnai nuplėšiamos lentelės). 50% namo gyventojų yra garbaus amžiaus , tad kovoti su elitinio Lietuvos kariuomenės dalinio kariais sudėtinga. Pastebėjimai ,kad nesilaikoma miesto rekomendacijų : atvykstančiame automobilyje tik vienas žmogus, miesto viešuoju transportu (specialiai įrengta jiems stotelė( naudojasi apie 10% karių), tuščia park & raid aikštelė ,aikštelės prie RIMI , IKI prekybos centrų , ligoninių komplekso( negi fizinio parengimo kariams 400 metrų pėstute yra kliūtis? ) Policijos ekipažai šiuo metu galėtų bausti bent po 10 pažeidėjų kasdien. Negi Lietuvos pensininkai dėl savo mažytės teisės ramybei privalo kovoti su Lietuvos kariuomene.

    Reply
    • Anonimas

      Ar, Jūs gerb. Ponas laikotės miesto rekomendacijų? Vykstate su viešuoju transportu? Bei klausimas, ar jūsų kiemo mašinų stovėjimo aikštelė tikrai privati valda? (suderinta su savivaldybe)

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Nauji daugiabučiai: kaimynai nuogąstauja dėl eismo sprendimų

Verslo planus taip ir nepradėtos eksploatuoti vandentiekio siurblinės vietoje Kretingos gatvėje statyti daugiabučius kaimynai sako sveikinantys, tačiau jiems didelį nerimą ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Nidos restorano nepagailėjo ir teismas

Pirmos instancijos teismas konstatavo, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) pagrįstai nubaudė Nidos restoraną „Bulvikis“ valdančią bendrovę „Nidos ...
2024-01-24
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Vietoje Liepojos gatvės vaiduoklio - prekybos centras (atnaujinta)

Sausio pradžioje uždarius prekybos tinklo „Maxima” parduotuvę Liepojos gatvėje prasidėjo ir šio pastato rekonstrukcija, ir šalia nuo nepriklausomybės pradžios stovėjusios ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This