„Kelionėje į Tilžę“ – du debiutai

Kultūra

Vasario 8-osios vakarą Klaipėdos Žvejų rūmų scenoje Eduardo Balsio operoje „Kelionė į Tilžę“ debiutuos nauja Indrė – Ieva Barbora Juozapaitytė. Prie dirigento pulto pirmą kartą stos jaunosios kartos dirigentas Giedrius Vaznys.

Martyno Aleksos nuotr.

Dainininkė neslepia, kad „Kelionė į Tilžę“ – kol kas sudėtingiausias scenos veikalas jos karjeroje.

„Režisierius Gytis Padegimas skatino atkleisti Indrę kaip moterį, o dirigentai Tomas Ambrozaitis ir Giedrius Vaznys – atrasti, kokia Indrė yra E. Balsio muzikoje. Pati kol kas neturiu tokios dramatiškos patirties. Emocingai atlikti operetę ar miuziklą, kai scenoje tarsi paskleidi saldžios karamelės kvapą, yra viena, bet čia reikia leistis į personažo sielos gelmes. Manau, „Kelionė į Tilžę“ turi potencialo tapti Lietuvos muzikos vizitine kortele ir reprezentuoti mūsų šalį pasaulyje. Stengsiuosi, kad taip ir įvyktų“, – pranešime spaudai cituojama I. Juozapaitytė.

Iš pradžių dainininkė galvojo, kad Indrė – pasiaukojanti moteris, nuolanki pelytė, gimdanti vaikus.

„Tokių ramių veikėjų operose retai sutiksi. Bet Indrės kova, nors tyli, yra ne mažiau tragiška. Ji suvokia, kokias baisybes planuoja jos vyras Ansas. Baisiausia ne tai, kad mylimas žmogus nori ją nužudyti, bet kad jos Ansas gali ryžtis tokiai nuodėmei. Tikėjimas, šviesos nešimas, taurumas Indrei labai svarbūs. Jos istorijoje labai daug meilės, o meilė – tai didžiausias pasaulio stebuklas“, – akcentuoja I. Juozapaitytė.

Giedrius Vaznys nuo 2017 m. vadovauja Kauno pučiamųjų instrumentų orkestrui „Ąžuolynas“. Iki tol aštuonerius metus G. Vaznys jame grojo klarnetu, o vėliau ėmė rengti ir diriguoti koncertines programas. Kaip klarnetininkas susilaukė apdovanojimų iš prezidentų Valdo Adamkaus ir Dalios Grybauskaitės, sėkmingai dalyvavo tarptautiniuose konkursuose. Bet labiausiai G. Vaznys didžiuojasi pergale 2008 m. Kauno Juozo Gruodžio  konservatorijoje surengtame respublikiniame solfedžio konkurse. Pūtikui toks laimėjimas – neeilinis įvykis.

Toliau sekė lemtinga pažintis su maestro prof. Juozu Domarku.

„Jis mane pastebėjo ir pakvietė studijuoti simfoninį dirigavimą. Pats nesiveržiau, priešingai – abejojau. Tačiau profesorius patarė: „ateik ir pabandyk“. Dabar manau, kad tai pati sudėtingiausia specialybė muzikoje, bet man ji labai įdomi. Muzika turi pasiekti klausytojus ir sukelti jų emocijas, todėl psichologizmas, ekspresija man joje atrodo svarbiausi. Pridėjus vizualinius scenos sprendimus, garsų tėkmė įgauna dar daugiau spalvų“, – pasakoja G. Vaznys.

Opera „Kelionė į Tilžę“ sukurta pagal to paties pavadinimo Hermano Zudermano novelę iš rinkinio „Lietuviškos apysakos“. 1927 m. ją ekranizavo vokiečių režisierius Friedrichas Murnau, ir jo filmas pelnė net tris „Oskarus” pirmojoje jų teikimo ceremonijoje. Tiesa, filmo personažai neturėjo lietuviškų vardų: jie buvo įvardinti kaip Vyras, Žmona ir Moteris iš miesto.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Gunta Gelgotė ruošdamasi Julijos vaidmeniui žavėjosi ir Klaipėdos senamiesčiu

„Man tai tarsi įpareigojimas dar stropiau stengtis eiti į priekį savo kūrybinėje veikloje“, – sako Gunta Gelgotė, aukščiausią šalies profesionalaus ...
2023-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Klaipėdos muzikinis teatras vėl lieka be vadovo

Panašu, jog Klaipėdos muzikinis teatras tampa tramplinu užimti Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) generalinio direktoriaus kėdę. Kultūros ministerija ...
2023-02-01
Skaityti daugiau

Regionas

Festivalyje „Amber Wind“ Palangoje kartu muzikuos penki Lietuvos orkestrai

Paskutinį gegužės savaitgalį Palanga jau tradiciškai taps pučiamųjų muzikos miestu – gegužės 28 d. kurorto gyventojai ir svečiai kviečiami į ...
2022-05-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This