Skaidraus nepotizmo formulė

Nuomonės

Rytas Staselis
2020-02-06

Komentarų: 1

Tai yra pats tikriausias nepotizmas, – pristatydamas savo ir kompanijos atliktą tyrimą apie buvusio susisiekimo ministro Roko Masiulio griekus, šiam einant ministro pareigas, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Į viešumą jis paleido jau dvi gausiai iliustruotas savo tyrimo serijas. Žada tęsinių.

Ramūnas Karbauskis ir Rokas Masiulis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tarptautinių žodžių žodynas sako, kad nepotizmas [lot. nepos (kilm. nepotis) – vaikaitis; palikuonis], tarnybinės padėties naudojimas giminėms proteguoti; ypač būdinga XV-XVI a. popiežiams. Neprisimenu, kaip ten su tais popiežiais, bet p. Karbauskio paskelbtoje medžiagoje (kurią dabar, pasak LVŽS lyderio, turi užsiimti Specialiųjų tyrimų tarnyba), buvusio ministro giminių beigi artimųjų neradau. Nė vieno. Buvusių bendradarbių, moksladraugių – taip, tačiau giminaičių – ne.

Arčiausiai nepotizmo apibrėžimo p. Masiulio istorijoje galėtų būti gal tik jo žmona Lina. Tik atvirkštine prasme. Nes būsimasis ministras ją vedė „atimdamas“ iš šalies energetikos sektoriaus – Lina Skrabutėnaitė ligi tol buvo žinoma kaip viena energetikos išteklių biržos „BaltPool“ kūrėjų, vėliau dirbusi Šiaurės šalių elektros energijos biržos „NordPool Spot“ (NPS) biure Vilniuje. O jos sutuoktinis tada buvo AB „Klaipėdos nafta“ (KN) vadovas. Bet ir šiuo atveju reiktų gerokai pafantazuoti, kur galėjo pintis KN, NPS ar „BaltPool“ siūlai.

Linos ir Roko Masiulių vaikai – dar maži, taigi ir vaikaičių teks palaukti gerokai.

Kitaip tariant, p. Karbauskio kompromituojančiuose tarktatuose apie buvusį ministrą – anei tėvo, anei močios, anei tėvo arklio brolio.

Svarbiausias Lietuvos kolchoznykas įprastai daugeliui viešai vartoja tarptautinius žodžius, kurių prasmės nežino arba nesupranta. Gal yra labiau kur nors juos girdėjęs iš labiau intelektualių personažų.

Tiesa, p. Karbauskio piešinėliuose yra daug nuorodų į vieną organizaciją anglišku pavadinimu (matyt, dėl to LVŽS lyderis nesiėmė jos minėti prieš TV kameras) – „Baltic Institute of Corporate Governance” (BICG), kurioje esą mokėsi vyraujanti dauguma p. Masiulio darban pritrauktų žmonių. Lietuviškai šios organizacijos pavadinimas verčiamas Baltijos bendrovių valdysenos institutas.

Studijuoti jo programas, mokytis – tarp verslo žmonių Lietuvoje yra gero tono ženklas. Ponas Karbauskis gali to ir nežinoti, nes BICG nėra mokoma, kaip manipuliuoti chemine trąšų sudėtimi ir per tarpininkus kartu su giminaičiais pusvelčiui supirkti žemės ūkio naudmenis.

Maždaug prieš 15 metų, kada dar dirbau „Verslo žinių” dienraštyje, BICG ekspertų nuomonė apie tai, kaip pertvarkyti chroniškai korumpuotų valstybės įmonių (VĮ) valdymą, buvo tiesiog geidžiama. Ką, beje, ir darėme. Drįstu teigti, kad ir BICG nuopelnas yra tai, kad VĮ Lietuvoje esmingai pasikeitė.

Kadangi šiame tekste p. Karbauskiui nerodau didelės pagarbos, leisiu dar pafantazuoti. Kokios būtų jo viešai pateiktos kompromato schemos, jeigu p. Masiulio žmona būtų įdarbinta AB „Lietuvos pastas” arba AB „Lietuvos geležinkeliai”. Arba suvis kokioje nors VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija. Vadovaujant Arvydui Vaitkui. Ar p. Karbauskis tada taip pat sakytų: „paprasta moteris įsidarbina paprastose pareigose, už elementarų atlyginimą, negi pradės kažkas pūsti viską?”. Tai citata iš portalo „Delfi” publikacijos apie LVŽS lyderio reakciją, paaiškėjus, kad ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio žmona Silvija įsidarbino su lenkų koncernu „Orlen” susijusioje bendrovėje.

Apie p. Skvernelio šiam koncernui suteiktas preferencijas – net knygos parašytos. Ir nieko.

Labai jau atrodo, kad p. Karbauskio siūloma skaidraus nepotizmo formulė yra tokia – po savivaldos rinkimų susisiekimo ministras atleistą Uosto direktorių privalėjo palikti poste, tada įdarbinti savo žmoną „paprastose pareigose, už elementarų atlyginimą”, kad ši padėtų išlaikyti jauną šeimą. Kaip Silvija Skvernelė tokiu būdu padeda išlaikyti ministro pirmininko namų židinį, saugodama jį nuo nepriteklių.

1 Comment

  1. MB

    Ar tau čia vardą tėvai parinko išgirdę patarlę, kad rytas už vakarą protingesnis? Prašovė.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Nuomonės

Izraelio karo kontroversijos

Balandžio 1-ąją, antrąją šv. Velykų dieną, kaip įtariama, Izraelio aviacija surengė antskrydį Sirijos sostinėje Damaske, kurio metu greičiausiai bepilotis orlaivis ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This