Prašo Aplinkos ministerijos atsakymų dėl „Fortum Klaipėda“ veiklos

Politikų tribūna

Klaipėdietis Seimo narys Naglis Puteikis, motyvuodamas tuo, kad Piliečių teisių gynimo asociacijos „Mūsų teisė“ ir Ramučių bendruomenės atstovų susitikimas su „Fortum Klaipėda“ ir Kauno kogeneracinės jėgainės atstovais į dalį gyventojų klausimų jėgainių atstovai esą negalėjo atsakyti, kreipėsi į Aplinkos ministeriją, prašydamas pateikti atsakymus.

„Fortum Klaipėda”. Bendrovės nuotr.

Parlamentaras teiraujasi, ar atliekų deginimo jėgainės tiek Klaipėdoje, tiek Kaune, tiek Vilniuje atitinka naujausią ES direktyvą dėl šiukšlių deginimo, nes esą galimai viršija NO išmetimus.

Jis taip pat klausia, kodėl „Fortum Klaipėda“ savo puslapyje „kartu su kitais išmetimais neskelbia sunkiųjų metalų emisijų matavimų ataskaitų (kurias privalo atlikti 2 kartus į metus)”.

„2020 01 30 dieną internete jų dar nebuvo. Prašom įpareigoti AM pavaldžias už šiuos nesužiūrėjimus institucijas (AAD?) juos tai atlikti. Nieko neatsakyta į klausimą, kodėl Klaipėdos „Fortum“ 2019 m. gruodžio ir 2020 m. sausio mėnesiais matomas žymus degimo temperatūros pažemėjimas, siekiantis 960 C, o sausio mėnesį degimo temperatūra žemiau 1000 C laikėsi daugiau nei pusė laiko. Su temperatūros pažemėjimu matomas žymus anglies monoksido (CO) emisijų padidėjimas (net iki 32 mg/m3 nuo 5 mg/m3). Kadangi CO yra pagrindinis teisingo degimo indikatorius, iš to galima spręsti, kad vyksta ne visiškas atliekų degimas, kurio metu padidėja junginių, kurie neturi nuolatinio emisijų monitoringo, susidarymas (dioksinai, aromatiniai angliavandeniliai ir kt.). Todėl prašome išsiaiškinti tokio technologinio režimo priežastis ir užtikrinti teisingą atliekų deginimo režimą. Neatsakyta, kodėl Klaipėdos „Fortum“ ir KKJ nenumatytas nuolatinis gyvsidabrio (Hg) matavimas. Pagal Europos šiukšlių deginimo gerąsias praktikas rekomenduojamas nuolatinis Hg matavimas. Tik tuo atveju, kai atliekų deginimo jėgainės pajėgumas < 100 000 t/metus deginant nepavojingas atliekas ar deginamos pramoninės atliekos, kuriose Hg kiekis yra aiškiai žinomas ir yra pastovus, galima nuolatinį monitoringą pakeisti į ilgalaikius matavimus vieną kartą per 6 mėnesius. Visos 3 statomos jėgainės šių sąlygų netenkina, todėl jos Hg turėtų matuoti nuolatos. Prašome numatyti reikalavimus visose atliekų deginimo jėgainėse įdiegti Hg nuolatinį monitoringą”, – rašoma parlamentaro pranešime.

Jis taip pat reikalauja, kad furanų bei dioksinų matavimai būtų atliekami dažniau nei du kartus per metus. Lietuva, anot N. Puteikio, turėtų įsigyti įrangą šiems matavimams atlikti ir tikrinti jų išmetimus, nepriklausomai nuo jėgainių atliekamų matavimų.

„Esant tokiai furanų ir dioksinų matavimo praktikai, yra neužtikrinama pakankama jų kontrolė, nes minėtu atveju įmonė, žinodama, kada atvyksta matavimo laboratorija, gali įtakoti jų rezultatus, padidindama kalkių ar aktyviosios anglies dozavimą ar deginti švaresnės atliekas (ar įmesdama biokuro)”, – rašo Seimo narys.

Anot jo, „Fortum“ atstovai negalėjo atsakyti, kada paskutinį kartą aplinkosaugininkai tikrinto „Fortum Klaipėda“, matuodami išmetimo rodiklių emisijas ir lygindami su pateiktomis ataskaitomis.

„Prašome atsakyti, kada tai buvo daryta paskutinį kartą ir pateikite AAD matavimo protokolus su konkrečių teršalų išmetimo ataskaitomis. <…> 2019 m. spalio mėnesį atlikus Klaipėdos „Fortum” išmetimo emisijų monitoringo sistemos kalibraciją (QAL2) 10 ar daugiau kartų sumažėjo SO2 ir HCl emisijos. Prašome atlikti kontrolinius šių junginių matavimus parodymų tikslumui įsitikinti”, – rašo N. Puteikis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Keičiasi žvejybos tvarka Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose

Aplinkos ministras pasirašė limituotos žvejybos tvarkos aprašo pakeitimus, kuriais Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose panaikintos limituotos žvejybos sąlygos. Šie ...
2024-02-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Gren Klaipėda“ kol kas lieka nubausta

Pirmos instancijos teismas paliko galioti Aplinkos apsaugos departamento (AAD) paskirtą baudą šilumą ir elektros energiją iš atliekų gaminančiai bendrovei „Gren ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Klaipėda - tarp trijų žaliausių šalies savivaldybių

Aplinkos ministerija pirmadienį įteikė apdovanojimus žaliausioms Lietuvos savivaldybėms. Jomis tapo Utenos rajono, Vilniaus ir Klaipėdos miestų savivaldybės. Visos trys tapo ...
2023-12-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This