Gargždų parko medžių būklė vertinama dar kartą

Regionas

Kilus Gargždų bendruomenės nepasitenkinimui dėl numatomų iškirsti šio miesto parkų medžių, Klaipėdos rajono savivaldybė skelbia užsakiusi dar vieną medžių būklės vertinimą. Jį atlieka Aplinkos ministerijos rekomenduojami ekspertai. Primenama, kad vertinimas buvo atliktas ir 2016 m. pabaigoje–2017 m. pradžioje. Tuomet buvo nustatyta, kad dalis medžių yra pažeisti puvinio, todėl yra pavojingi.

Parke, stebint Savivaldybės Želdinių komisijos, Pajūrio regioninio parko, aplinkos apsaugos agentūros, kultūros paveldo departamento bei visuomenės atstovams, nepriklausomas želdinių ekspertas tikrino medžių būklę akustiniu tomografu. Šis prietaisas, skenuojant medžių kamienus, parodo, kiek jie pažeisti puvinio. Tai leidžia nustatyti medžio būklę. Ryški raudona spalva žymi jau esantį puvinį, kiek šviesesnė – kad puvimo procesas jau prasidėjęs ir plinta toliau (savivaldybės nuotr.).

Išsamių tyrimų rezultatų laukiama po geros savaitės, juos savivaldybė žada pristatyti ir visuomenei.

Kas jau padaryta?

Prieš ketverius metus parengtą techninį projektą savivaldybė praneša koreguojanti. Dar prieš papildomą ekspertų vertinimą praėjusią savaitę buvo priimtas sprendimas tvarkyti pagrindinę parko alėją, nekertant čia augančių liepų. Medžiai bus išsaugoti siaurinant pačią alėją. Išsaugota ir dalis klevų, esančių prie Gargždų krašto muziejaus. Buvo dar kartą peržiūrėtas projektas ir šalinti siūlomi tik tie medžiai, kurie yra tuščiaviduriai. Jie stovi šalia gyvenamųjų namų, tad siekiant išvengti nelaimės, merdinčius medžius nutarta pašalinti.

Esą savivaldybės tikslas – išsaugoti kuo daugiau medžių, tačiau norint atnaujinti ir modernizuoti parką, teks pašalinti ir tuos, kurie jau pralaimėjo kovą dėl vietos. Specialistų nuomone, užgožti šalia augančių medžių jie anksčiau ar vėliau sunyktų. Todėl būtina retinti atstumus tarp tankiausiai suaugusių medžių, kad galėtų atsigauti ne tik medžių lajos, bet ir žalioji parko paklotė.

Atsodins 256 medžius

Pašalinus sergančius, pavojų keliančius ir nustelbtus medžius, naujai bus pasodinta netgi daugiau nei pašalinta – 256 klevai, ąžuolai, skroblai, liepos. Parko sutvarkymo laukiama jau beveik dešimtmetį. O pati erdvė netvarkyta beveik pusšimtį metų.

Parko sutvarkymas vyks trimis etapais. Visi darbai yra atliekami po konsultacijų su ekspertais. Į šį procesą yra įtraukti dendrologai, kraštovaizdžio architektai, archeologai ir visuomenė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Regionas

Kaip mes sodinome medžius

Kone kasdien girdint apie plynus miškų ir pavienių brandžių medžių miestuose kirtimus, prisiminkime tuos žmones, kurie juos sodino. 1929 m. ...
2023-12-26
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Uosto direkcijai nepavyko nusikratyti atsakomybės už iškirstus medžius

Pastarosios dvi dienos Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai yra pažymėtos teismuose patirtomis nesėkmėmis. Trečiadienį sulaukusi Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimo, ...
2023-11-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This