Ištyrė maždaug Lietuvos dydžio Baltijos jūros dugno plotą

Uostas ir jūra

Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) skelbia įgyvendinusi projektą „Famos Odin – Baltijos jūros greitkelių matavimų užbaigimas“, kurį baigus laivyba Baltijos jūroje bus saugesnė ir tikslesnė.

„Pagrindinis projekto tikslas – pagreitinti Baltijos jūros gylių matavimus, palengvinti šių duomenų surinkimą, apdorojimą ir padaryti juos greičiau prieinamus jūrinei bendruomenei. Informacija apie vandens gylį, dugno nelygumus, uolas, nuskendusius objektus, sroves jūroje, navigacinius ženklus bei pavojus labai reikalinga ir yra esminė laivavedžiams. Tinkamai parinktas maršrutas ne tik palengvina laivo kelionę, bet ir stabilizuoja eismą vandenyje, sumažina nelaimingų atsitikimų tikimybę ir net padeda taupyti degalus – o taip mažiau kenkiama aplinkai “, – pranešime cituojamas LTSA Hidrografijos skyriaus vadovas Jurijus Gleikinas.

Įgyvendinus projektą „Famos Odin – Baltijos jūros greitkelių matavimų užbaigimas“, iširtas beveik Lietuvos plotui prilygstanti Baltijos jūros dugno teritorija. Palmiros Mart nuotr.

Dalyvavimas „Famos Odin“ projekte sudarė Lietuvos, Latvijos ir Estijos hidrografams galimybę išplėsti ir atnaujinti savo hidrografinių matavimų įrangą ir tokiu būdu užtikrinti, kad vieningas matavimo standartas, atitinkantis Tarptautinės hidrografijos organizacijos rekomendacijas, bus naudojamas visose projekte dalyvaujančiose valstybėse.

LTSA specialistai taip pat išmoko naudotis nauja programa, kuri skirta matuoti vandens telkinių gylius (batimetrinius) ir vėliau juos apdoroti.  Nuo šiol hidrografinė informacija apie laivybos sąlygas ir jų pokyčius operatyviau teikiama ir galutiniams duomenų naudotojams – jūrininkams. Taip pat apibendrinti batimetriniai duomenys yra prieinami ir gali būti panaudoti moksliniams tyrimams ar jūrinio erdvinio planavimo procesuose per Baltijos jūros hidrografijos komisijos vystomą Baltijos jūros batimetrinių duomenų bazę.

Projekto įgyvendinimo metu Baltijos jūroje taip pat buvo plėtojama ir diegiama bendra hidrografinių produktų vertikalios atskaitos sistema, numatomas rezultatas – suderinta informacija visuose navigaciniuose produktuose. Tai leidžia laivavedžiams lengviau įvertinti tikrąjį vandens gylį.

Iki 2016 m., kai prasidėjo „Famos“ projektas, tiktai 50 proc. Baltijos jūros dugno buvo išmatuota naudojant modernius metodus. Įgyvendinus projektą, buvo pamatuota papildomai 60 000 kv. kilometrų jūros dugno laivybai svarbiose teritorijose, t.y. plotas, artimas Lietuvos teritorijai.

INFORMACIJA

„Famos Odin“ projektą sudarė trys etapai: Freja, Odin ir planuotas, bet neįvykęs Thor. LTSA dalyvavo įgyvendinant antrąjį etapą, kuris prasidėjo 2016 metais (pradėtas Lietuvos saugios laivybos administracijos) ir tęsėsi iki 2019 metų birželio pabaigos.

Projektą kartu su Lietuva kelerius metus įgyvendino šešios šalys kaimynės: Latvija, Estija, Švedija, Vokietija, Suomija ir Danija bei penkiolika jose esančių hidrografinių, geodezijos bei jūrinių institucijų, kurios pamatavo gylius nemažame Baltijos jūros plote bei, atnaujinusios savo jūrines kartografines sistemas bei duomenų bazes, sudarė galimybes šiems duomenims greičiau pasiekti jūrininkus.

Dalyvaudama projekte LTSA sudarė septynis Lietuvos Respublikos Baltijos jūros vandenis dengiančius popierinius jūrlapius. Taip pat planuojama sudaryti popierinius mažųjų laivų jūrlapių ruošinius ir parengti vieną mažųjų laivų jūrlapių katalogą. Projektas finansuojamas Europos infrastruktūros tinklų priemonės ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšomis. LTSA įgyvendinto projekto vertė – 1,3 mln. eurų.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This