Klaipėdos universitetas Vasario 16-ąją nušvis trispalvės šviesomis

Švietimas

Klaipėdos universiteto (KU) bendruomenė Lietuvos valstybės atkūrimo 102-ąsias metines minėti pradės vasario 14 d. (penktadienį). Tądien vyks kultūros renginio ciklo „Vydūnas – tautai ir valstybei“ trečiasis renginys „Sveikas žmogus – sveika valstybė“. Taip pat universiteto miestelyje skambės tautiškos giesmės, o vasario 16-ąją nuo 18 val. Rektorato pastatas bus apšviestas trispalvės spalvų šviesomis. Jos bus matant važiuojant pro universitetą vedančia Herkaus Manto gatve.

Praėjusiais metais KU pasipuošė trispalve. O šiemet tradiciją pratęs Lietuvos vėliavos spalvų šviesų instaliacija.

Renginį vasario 14 d. nuo 16 val. Stasio Vaitekūno auloje pradės mišrus KU choras „Pajūrio aidos“ (meno vadovas doc. Algirdas Šumskis). Šventinės programos pradžioje jie atliks du kūrinius: Vinco Kudirkos „Tautišką giesmę” ir Vydūno „Lietuvių giesmę“.

Pasak renginio moderatoriaus Juozo Ivanausko, „Vydūnas – Tautai ir valstybei“ – tai dar vienas bandymas, pasitelkiant chorinę, instrumentinę muziką, teatrinę vaidybą bei kitas meninės raiškos priemones, ne tik intelekto, bet ir sielos akimis pažvelgti į Mažosios Lietuvos šviesuolio kūrybinį palikimą, akcentuojant Vydūno įžvalgų svarbą nūdienos realijų kontekste.

„Bendromis pastangomis mes siekiame naujai atrasti kažkam gerai žinomą, daugumai girdėtą, bet iš esmės taip ir nepažintą Vilhelmą Storostą Vydūną”, – pranešime spaudai cituojamas J. Ivanauskas.

Anot vieno iš renginio pranešėjų Seimo Sveikatos reikalų komiteto nario prof. Algimanto Kirkučio, renginį organizuoti būtent Vasario 16-osios dienos proga įkvėpė Vydūno laiškas parašytas Lietuvos atkuriamajai tarybai 1918 metų balandžio mėnesį. Šiame laiške Vydūnas išreiškė mintį, kad atkurta „Lietuva pasistengs būti pasaulyje viena aiškiausiųjų žmoniškumo reiškėjų”.

„Žmogus yra centrine valstybės sudedamoji dalis ir kartu pati valstybė. Mažėjantis žmonių dvasingumas ir greitai augantis susidomėjimas materialiomis vertybėmis menkina žmogiškumą, pažeidžia egzistuojančią gamtoje pusiausvyrą ir sukelia dvasios bei kūno ligas, kurios paliečia ir visą valstybę”, – mintimis dalinasi Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys.

Jo teigimu, Vydūno kūryba, jo paliktos mums mintys ir įžvalgos apie žmoniškumą ir jo išraišką per kultūra, tai ir yra tas reikalingas vaistas, kuris gali pagelbėti stabilizuoti ir sustiprinti valstybės tolimesnę raidą ir padėti  pasveikti kiekvienam, kuriam susvyravo sveikata.

Valstybės atkūrimo dieną Atgimimo aikštėje Indrė Žigeu – KU Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto daktarė, geriausios 2018 m. apgintos disertacijos Lietuvoje autorė iškilmingai iškels Lietuvos vėliavą. O sekmadienio vakarą nuo 18 val. KU Rektorato pastatas bus įspūdingai apšviestas trispalvės spalvų šviesomis.

„Vasario 16-oji mums jau tapo laisvės simboliu ir sinonimu. Tai mūsų visų šventė, primenanti, kokia didžiulė dovana yra gyventi savo valstybėje, kurios idėja paremta laisvės idealais. Būkime verti Lietuvos laisvės ir jos gynėjų pasiaukojimo. Tvirtai tikėdamas mūsų dvasia, Vasario 16-osios proga linkiu vienybės, ryžto, išminties.  Darniu bendravimu, atsakingais darbais bei sprendimais kiekvieną dieną kurkime tokią Lietuvą, kurioje norėtų gyventi būsimos kartos. Kartu darykime gerus darbus ir didžiuokimės Tėvyne”, – teigia KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This