Teisėjai susipažino su Bažnyčios teismu

Regionas

Klaipėdos apylinkės teismo teisėjai, lankęsi Telšių vyskupo V. Borisevičiaus kunigų seminarijoje ir Šv. Antano Paduviečio katedroje, turėjo galimybę susipažinti su kitokio – Bažnyčios teismo – ypatumais.

Pasak teismo pranešimo, teisėjai, diskutuodami su dvasininkų bendruomenės nariais, įžvelgė daug panašumų tarp kanonų ir civilinės teisės.

Bažnytiniam teismui svarbi yra asmens krikšto vieta, kuri ir rodo, kuriai parapijai jis priklauso ir kur turėtų kreiptis. Bažnytiniame teisme – tribunole – bylas nagrinėja trijų teisėjų kolegija, apylinkės teisme – dažniausiai vienas teisėjas, kurio sprendimas gali būti skundžiamas aukštesnės instancijos teismui. Tribunolo sprendimus visuomet tvirtina vyskupas, kuris gali pakeisti priimtą teisėjų sprendimą arba paprašyti jį papildyti. Vyskupo sprendimą galima skųsti Romos Rota Romana teismui.

Susitikime dalyvavo ir Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas. Teismo nuotr.

Tribunolas nagrinėja bylas dėl kunigų perkėlimo, jų tarpusavio konfliktų, drausmės, nesutarimų ar skundų bendruomenėje, taip pat į jį gali kreiptis poros, norinčios pripažinti jų Bažnyčioje sudarytą santuoką negaliojančia.

Pastarųjų bylų šiame teisme daugiausia, kaip, beje, ir apylinkės teisme.

Į Bažnyčios teismą dėl santuokos pripažinimo negaliojančia sutuoktiniai gali kreiptis tik po skyrybų bylos išnagrinėjimo apylinkės teisme. Bendrosios kompetencijos teismas nagrinėja skyrybų bylą iš socialinės pusės – sprendžia turto padalijimo, vaikų gyvenamosios vietos, jų išlaikymo ir kitus klausimus.

Bažnyčios teismas savo ruožtu nagrinėja dvasinę plotmę ir nesukelia civilinių pasekmių. Santuoka čia gali būti pripažinta negaliojančia dėl kanonuose nustatytų kliūčių (amžius, krikšto nebuvimas, giminystės ryšys, bažnytinė sankcija, valios trūkumas, netinkama santuokos sudarymo forma ir kt.)

Svarbu yra tai, kad po skyrybų proceso Bažnyčios teisme, kuris trunka apie pusmetį, santuoka pripažįstama negaliojančia nuo jos sudarymo momento, o ne nuo sprendimo priėmimo. Įdomus yra ir poros supažindinimas su priimtu sprendimu – Bažnyčios teismas šaliai įteikia tik su ja susijusią sprendimo dalį. Sprendimu yra pranešama, kad asmuo daugiau nebesaistomas Bažnyčioje duotų santuokos sakramento įžadų. Po tokio sprendimo asmuo Bažnyčioje gali sudaryti kitą santuoką.

Susidūrę su problemomis, kaip ir bendrosios kompetencijos, taip ir Bažnytiniam teismui asmenys raštu gali teikti skundus. Į pastaruosius yra visuomet reaguojama – bandoma išspręsti susidariusią situaciją, patikrinti suteiktą informaciją, Bažnyčios viduje išsiaiškinti visas aplinkybes bei priimti tinkamiausią sprendimą. Bažnytinis teismas nenagrinėja anoniminių skundų.

„Asmuo, kuris savęs neįvardija – neprisiima atsakomybės už savo žodžius“, – diskusijos su teisėjais metu tokį sprendimą paaiškino generalvikaras Vilius Viktoravičius.

„Tarp mūsų yra daugiau panašumų negu skirtumų. Daugiau bendro tikslo, nei skirtingų kelių. Tačiau tam reikia neprasilenkti paskendus darbuose, reikia stabtelėti ir pažvelgti į akis, papasakoti apie save ir kitą išgirsti, kai kalba. Kiti ar kitoks tampa palaiminto naujo požiūrio ir atradimo priežastimi. Diskutuodami apie skirtingų teisės šakų bendrą kilmę, praplėtėme ir atradome bendrus istorinius, kultūrinius, valstybingumo, pilietiškumo ir žmogiškumo šaltinius“, – pranešime cituojamas tribunolo teisėjas, dr. Marius Venskus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Telšių vyskupas palaimino pareigūnus ir jų darbus

Pirmadienį Klaipėdos apskrities vyriausiajame policijos komisariate apsilankė bei pareigūnus ir jų darbus palaimino Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius. Sveikindamas pareigūnus artėjančių ...
2022-12-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Monumentaliosios dailės ir vitražų paieškos - dar nebaigtos

Šiandien nacionalinį kultūros paveldą skaitmenina įvairios atminties institucijos – bibliotekos, muziejai, archyvai, įvairios mokslo ir kultūros įstaigos. Vis daugiau kultūrinės ...
2021-03-03
Skaityti daugiau

Miestas

Angelų sargų dieną paminėjo kukliau

Penktadienio popietę į Klaipėdos Šv. Juozapo darbininko bažnyčią rinkosi beveik vien tik uniformuoti vyrai ir moterys – čia kukliau, nei ...
2020-10-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This