Gyventojams išsiųsti atliekų rinkliavos pranešimai

Regionas

Šią savaitę uostamiesčio ir Klaipėdos rajono gyventojams išsiųsti paskutinieji laiškai su metinės rinkliavos už atliekų tvarkymą mokestiniais pranešimais.

Metinę rinkliavą galima sumokėti iškart už visus metus arba kas ketvirtį.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdoje – su naujovėmis

Klaipėdiečiai, besinaudojantys Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) elektroninės savitarnos paslauga mokestinius pranešimus jau gali rasti savo paskyroje https://mano.kratc.lt/, ten pat pasitikrinti įmokų istoriją ir atlikti mokėjimus.

Didžiausia naujovė šiemet laukia Klaipėdos individualių namų ir sodų savininkų. Nuo 2020 metų rinkliava jiems skaičiuojama pagal konteinerio pakėlimus. Tad tie namų savininkai, kurie stropiai rūšiuos pakuotes ir mažiau atliekų išmes į mišrių atliekų konteinerį bei rečiau jį išstums ištuštinimui, turi galimybę sutaupyti.

Iki šiol tokie savininkai mokėjo standartinį mokestį už atliekų išvežimą pagal nekilnojamojo turto vienetą, o šiemet kintamoji rinkliavos dalis jau skaičiuojama pagal faktinį konteinerių pakėlimų skaičių.

Kiekvienas konteineris turi inventorinį numerį. Vežėjas, ištuštindamas konteinerį, kaskart jį nuskenuoja. Šie duomenys patenka į KRATC sistemą. Visus pakėlimus namo savininkas gali stebėti savo savitarnos paskyroje, o metų pabaigoje bus suskaičiuota, kiek kartų pasinaudota paslauga. Pagal tai kitąmet bus pakoreguota mokėjimo suma.

Mišrios komunalinės atliekos iš Klaipėdos sodininkų ir individualių valdų savininkų šaltuoju metų laiku yra surenkamos kas dvi savaites, o šiltuoju periodu – kas savaitę. Išvežimo dažnumas 2020 metais nesikeičia. Metinė kintamoji vietinės rinkliavos dalis šiemet apskaičiuota pagal minimalų ištuštinimo dažnį – 26 kartus per metus. Toks kiekis atitinka vežimą kas dvi savaites. Bet jei gyventojas savo rūšiavimo įpročių nepakeis, arba tiesiog pageidauja, kad jo atliekos būtų išvežamos dažniau, už kiekvieną papildomą (skaičiuojant nuo 27 karto) konteinerio ištuštinimą teks mokėti po 50 ct už pakėlimą.

Priskirto mišrių komunalinių atliekų konteinerio inventorinį numerį galima pasitikrinti KRATC elektroninės savitarnos sistemoje https://mano.kratc.lt. Pastebėjus, kad priskirtas konteinerio kodas neatitinka naudojamo konteinerio numerio, reiktų kreiptis tel. (8 46) 39 07 81.

Tiems Klaipėdos privačių namų ir sodų savininkams, kurie neturi pasiėmę ir nesinaudoja individualiais konteineriais, sutaupyti nepavyks. Tokiems objektams rinkliava skaičiuojama kaip ir anksčiau už turto vienetą.

KRATC klientai, iki kovo 15 dienos negavę mokestinių pranešimų, turėtų skambinti tel. 8 800 13344, arba atvykti į Klientų aptarnavimo centrą Liepų g. 15, Klaipėdoje. Daugiau informacijos: www.kratc.lt, tel. 8 800 13344.

Rajone išrūšiuota 19 proc. atliekų

Klaipėdos rajone ir toliau lieka galioti nuo 2017 m. pradžios egzistuojanti tvarka, pagal kurią vietinės rinkliavos įmoka susideda iš pastovios ir kintamosios dalių.

Privalomas komunalinių atliekų išvežimas Gargžduose ir Priekulėje vykdomas du kartus per mėnesį, kaimo teritorijoje – kartą per mėnesį. Vežant mišrias komunalines atliekas dažniau, skaičiuojamas papildomas mokestis, kuris priskaitomas ateinančių metų mokėjimo pranešime.

Nekilnojamojo turto (išskyrus sodo ir garažo paskirties) objektų savininkai arba jų įgalioti asmenys, norintys deklatuoti, kad tuo nekilnojamuoju turto objektu nesinaudojo per praėjusius kalendorinius metus, VšĮ „Gargždų švara” tai įrodančius dokumentus turi patiekti iki balandžio 1 d.

Jeigu metinė vietinė rinkliava viršija 1 procentą praėjusių metų metinių namų ūkio pajamų, pateikus prašymą ji gali būti perskaičiuota. Tokius dokumentus reikia patiekti iki birželio 1 d.

Pastebėjusius, kad priskirtas mišrių komunalinių atliekų konteinerio numeris nurodytas vietinės rinkliavos mokėjimo pranešime neatitinka turimo konteinerio numerio, prašoma apie tai informuoti VšĮ „Gargždų švara” tel. (8 46) 45 17 18.

„Gargždų švaros” išsiųstuose mokėjimo pranešimuose taip pat informuojama, kad Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijoje pernai surinkta 19 195,76 t (80,96%) mišrių komunalinių atliekų bei 4513,31 t (19,04%) rūšiuotų atliekų. Individualių namų gyventojai išrūšiavo 2024,63 t plastiko ir popieriaus pakuočių, 917,58 t stiklo pakuočių. Daugiabučių namų gyventojai išrūšiavo 1238,41 t plastiko ir popieriaus pakuočių, 332,69 t stiklo pakuočių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Kur nemokamai palikti naudotas padangas?

Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ar servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų-paliekamų padangų kiekis ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pažymų dėl nenaudoto NT laukia iki kovo pabaigos

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) primena, kad uostamiesčio vietinės rinkliavos mokėtojas, praėjusiais metais nenaudojęs nekilnojamojo turto, gali nemokėti rinkliavos ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Regionas

Vėl dalins kompostą

Kaip jau įprasta, kovą Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) vėl kviečia visus norinčius pasiimti iš žaliųjų atliekų pagamintą kompostą. ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This