Buvusio generalinio komisaro sūnus nuo baudos neišisuko

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teismas antradienį konstatavo, jog buvusio policijos generalinio komisaro Lino Pernavo sūnus Svajūnas Pernavas pagrįstai buvo nubaustas 200 Eur bauda už tai, kad pernai vasarą dirbdamas bare Palangoje, po 1 val. nakties kontrolinio pirkimo metu policijos pareigūnui pardavė 0,5 l talpos stiklinėje taroje pilstomo alkoholinio gėrimo alaus, nors licencijoje numatytas alkoholio pardavimo laikas nuo 8 val. ryto iki 1 val. nakties.

needpix.com nuotr.

Su policijos nutarimu paskirti baudą jaunuolis nesutiko ir apskundė jį Klaipėdos apylinkės teismui, tačiau jis skundo netenkino, pažymėjęs, jog policijos pareigūnai baudą skyrė pagrįstai. Jaunuolis pasinaudojo teise į apeliaciją ir dėl pirmosios instancijos teismo nutarties padavė apeliacinį skundą, teigdamas, kad pirmosios instancijos teismas pažeidė įrodymų vertinimo taisykles, nepašalino byloje esančių prieštaravimų ir pažeidė nekaltumo prezumpciją.

Anot apygardos teismo pranešimo, bylą apeliacine tvarka išnagrinėjęs teisėjas Savinijus Katauskas konstatavo, jog priešingai nei teigia apeliantas, administracinio nusižengimo protokole yra suformuluotas aiškus kaltinimas dėl licencijoje numatytų apribojimų prekiauti alkoholiniais gėrimais po 1 val. nakties pažeidimo.

„Kaltinimo pobūdis pažeidėjui buvo aiškus, jis žinojo, už ką yra baudžiamas, tą jis patvirtino ir duodamas paaiškinimus pirmosios instancijos teisme, nurodęs, kad jam buvo žinoma, jog bare nebuvo galima prekiauti alkoholiu po 1 val. nakties. Taigi jo teisė į gynybą nebuvo suvaržyta. Konstatuota, jog pirmosios instancijos teismas objektyviai įvertino byloje esančius įrodymus, pateikė jų visumos analizę, išvadas motyvavo, nutartyje nėra jokių prieštaravimų. Pažymėta, kad pirmosios instancijos teismas buvo aktyvus, aiškindamasis tiek pažeidėjo, tiek jo advokatės keltas versijas apie tai, ar tikrai gėrimą pareigūnui pardavė būtent administracinėn atsakomybėn patrauktas asmuo, ar galėjo būti parduotas nealkoholinis alus, kuris nurodytas pažeidėjo teismui pateiktame kasos kvite. Pareigūnas, kuriam buvo parduotas alkoholis, teismo posėdyje nuosekliai patvirtino tarnybiniame pranešime nurodytas aplinkybes, t. y. jog situaciją bare stebėjo jau nuo maždaug pusės pirmos nakties ir pamatė, jog po pirmos valandos barmenai nepardavinėjo tik stipriųjų alkoholinių gėrimų, tačiau pilstomus alkoholinius gėrimus ir toliau pardavinėjo. Pareigūnas nurodė girdėjęs, kaip barmenai aiškinosi, ar kitiems darbuotojams žinoma, kaip fiksuoti kasoje alkoholinių gėrimų pardavimą po 1 val. nakties. Pasak apygardos teismo, netikėti tarnybines pareigas vykdžiusio pareigūno parodymais nėra pagrindo, juolab kad jo nurodytas aplinkybes patvirtina ir kiti bylos duomenys, nenustatyta, jog pareigūnas galėtų turėti kokį nors suinteresuotumą bylos baigtimi”, – rašoma teismo pranešime.

Teismas įvertino ir tai, kad pats pažeidėjas iškart po užfiksuoto pažeidimo rašytame paaiškinime pripažino, jog pareigūnui pardavė būtent alkoholinį alų 0,5 l talpos stiklinėje taroje, su pažeidimu sutiko ir gailėjosi, savo kaltės neneigė ir naujo paaiškinimo neteikė ir po kelių dienų policijos įstaigoje surašant administracinio nusižengimo protokolą.

Akcentuota, jog pažeidėjas versiją apie tai, kad pareigūnai jam darė spaudimą rašant paaiškinimą ir pripažinimą, pateikė tik bylos nagrinėjimo teisme metu.

Apeliacinės instancijos teismas atmetė pažeidėjo argumentus, kad pirmosios instancijos teismas netinkamai įvertino jo pateiktą kasos kvitą, kuriame užfiksuota, jog po 1 val. nakties pirktas nealkoholinis alus. Apygardos teismo vertinimu, šiam įrodymui negali būti suteikta išskirtinė reikšmė, nes jį būtina vertinti kartu su kitais duomenimis.

„Akivaizdu, kad jei alkoholis buvo parduodamas ne licencijoje nurodytu laiku, o įrodymų visuma tokią išvadą patvirtino, barmenas ir negalėjo kasoje fiksuoti alkoholio pardavimo, nes tuomet nekiltų abejonių, kad vyksta prekyba alkoholiu ne licencijoje nurodytu laiku”, – rašoma pranešime.

Klaipėdos apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje vėl vyks Jurginės

Jau tapo tradicija, kad balandžio pabaigą Palangoje vainikuoja smagi, pavasariu dvelkianti Jurginių šventė. Festivalis „Jurgi, paimk raktus“ jau ne vieną ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This