Nuotekos iš daugiabučių namų tekėjo į Smeltalę

Miestas, Svarbu

Iš kai kurių Klaipėdos daugiabučių namų nevalytos buitinės nuotekos per lietaus nuotekų tinklus galimai pateko į aplinką ir teršė Smeltalės upelį. Tai nustatė bendrovė „Klaipėdos vanduo“, kuri žada kuo greičiau patikrinti visus pietinės miesto dalies daugiabučius, kad tokiai taršai būtų užkirstas kelias.

Šiurkštus pažeidimas

„Skandalas, ne kitaip… Savivaldybės įmonė AB „Klaipėdos vanduo“ galimai turi didelių paslapčių. Štai kas pateko į mano rankas šįryt. Žmonės kalba apie dešimtis daugiabučių, kurie savo buitines nuotekas išleidžia tiesiogiai į miesto lietaus nuotekų tinklus. Raimonda Zabore, ir kita mūsų iškelta versija tvirtinasi, nors tokia pat neįtikėtina kaip „Grigeo“ vamzdis į Kuršių marias. Dar klausimas, kam žmonės moka už nuotekų tvarkymą kas mėnesį, jei jos tiesiog išleidžiamos į upelį? Negi AB „Klaipėdos vanduo“ taip pat pelnus kraunasi analogišku būdu kaip ir „Grigeo“??? Gal tai yra atsakymas, kodėl visa Klaipėda yra prasmirdusi“, – socialiniame tinkle „Facebook“ antradienį priešpiet paskelbė Klaipėdos miesto tarybos narė Ligita Girskienė.

Ji paviešino bendrovės „Klaipėdos vanduo“ surašytą raštą, kuriame nurodoma, jog atlikto patikrinimo metu nustatyta, jog dalis Statybininkų pr. 15 ir 17 namų buitinių nuotekų patenka į paviršinių nuotekų tinklus bei tokiu būdu yra teršiama aplinka, t. y. Smiltelės upelis, į kurį patenka paviršinės nuotekos iš nurodytų namų.

„Buitinių nuotekų išvadų pajungimai iš pastatų į paviršinių nuotekų vamzdyną yra atlikti savavališkai, grubiai pažeidžiant teisės aktų reikalavimus. Prašome skubos tvarka išsiaiškinti, kas savavališkai iš pastatų išleidžia buitines nuotekas į paviršinių nuotekų tinklus ir panaikinti savavalinius pasijungimus arba perjungti buitinių nuotekų išvadus į artimiausius buitinių nuotekų tinklus“, – rašoma „Klaipėdos vandens“ rašte, kuris yra adresuotas namus Statybininkų pr. 15 ir 17 administruojančiai bendrijai.

Išaiškino atsitiktinai

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ Tinklų departamento vadovas Marius Martynaitis patvirtino, jog nustatyti keli atvejai, kai buitinės nuotekos iš daugiabučių namų yra išleidžiamos ne į joms skirtą tinklą, o į lietaus nuotekų tinklus ir per juos patenka į Smeltalės upelį.

Įprastai buitinės nuotekos yra surenkamos į buitinių nuotekų tinklą, surinktos jos išvalomos ir tada išleidžiamos į vandens telkinius.

„Mes seniau lietaus arba paviršinių nuotekų tinklų neeksploatavome. Paviršinių nuotekų tvarkytojais mus paskyrė tik 2016 metais. Tada mes pradėjome intensyviai dirbti, šituos tinklus prižiūrėti, valyti, plauti. Mūsų darbuotojai, kurie atlieka šiuos darbus, pastebėjo, jog keliose vietose mieste į lietaus nuotekų tinklus yra pajungta tai, kas neturėtų būti pajungta, kad randama tarša buitinėmis nuotekomis, o tai nebūdinga lietaus tinklams. Tą informaciją surinkome ir bendrijoms, kurių namai yra neteisingai pajungti, surašėme raštus, kad arba atsijungtų, arba imtųsi veiksmų tą taršą nutraukti“, – teigė M. Martynaitis.

Jis informavo, jog nustatyti du tokie galimos taršos atvejai – jau iš minėtų Statybininkų pr. 15 ir 17 namų bei iš I. Simonaitytės g. 29 namo.

Namų patikrinimo metu užfiksuotas vaizdas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiai dienai turime užfiksavę tokius du atvejus, bet tai nėra baigtinis dalykas, mūsų darbai vyksta nuolat, jei rasime, toliau rašysime ir klausimą spręsime. Be to, viešai kreipsimės į visas Klaipėdos bendrijas ir daugiabučių namų administratorius, kad jie patys persitikrintų, ar pas juos viskas yra tvarkingai, nes jie galimai patys aplaidžiai žiūri į tą reikalą. Nuo namo iki pirmo šulinio buitinių nuotekų išvadus privalo prižiūrėti namo administratoriai, jie ir patys turėtų rūpintis, o ne tik mes“, – tvirtino M. Martynaitis.

Tikrins kiekvieną namą

Paklaustas, ar jo nuomone, buitinės nuotekos į ne joms skirtus tinklus buvo leidžiamos, nes taip galbūt siekta sutaupyti, „Klaipėdos vandens“ atstovas svarstė, jog gyventojai ar bendrijos tikrai nesielgė piktybiškai.

„Gyventojai vis tiek mokėjo už buitinių nuotekų tvarkymą. Tie namai nėra naujos statybos, tad manau, kad nuo senų senovės tas dalykas yra, galimai per statybas yra sumaišyta ir išvadai pajungti ne į to tinklo šulinius. Galimai tas reikalas tęsiasi jau seniai, o tik dabar tai pastebėjome, nes seniau paviršinių nuotekų tvarkytojais nebuvome. Be to, nėra taip, kad visas namas pajungtas į lietaus nuotekų sistemą, o gal tik vienos laiptinės stovas. Priežasčių dabar tikrai nežinau, reikia aiškintis. Be to, prašome būtent tų bendrijų, kurioms raštus surašėme, išsiaiškinti, ar tai kažkokie savavališki pajungimai, kas ten padarė, kada padarė. Jie patys turi išsiaiškinti, nes tai bendra namo infrastruktūra. Be to, bendrijos turi ir atsijungti, jei blogai padaryta, nors ir yra niekuo dėtos“, – kalbėjo M. Martynaitis.

Jis tvirtino, kad jokio skandalo kelti nesinori.

„Yra kaip yra, bet turi būti sutvarkyta. Iki vasario 21 dienos laukiame informacijos iš tų bendrijų. Vienos pirmininkė elektroniniu laišku jau parašė, kad ji pripažįsta, jog situacija bloga ir iki gegužės pažadėjo atlikti perjungimo darbus. Matome bėdą ir ją norime išspręsti. Todėl prašome visų daugiabučių administratorių, kad patys persižiūrėtų, ar viskas yra gerai, jei yra kažkokių įtarimų, tegul kreipiasi į mus, mes padėsime patikrinti, išaiškinti. O mes taip pat darysime planinius patikrinimus, bet tai yra didelis darbas – važiuoti prie kiekvieno namo ir tikrinti. Todėl tikriausiai pradėsime nuo pietinės miesto dalies. Reikia viską patikrinti, kad klausimų nebekiltų“, – tvirtino M. Martynaitis.

14 Comments

  1. Karolis

    Dėl kontrolinių darbų, tai kainos įeina į kanalizuojamų nuotekų įkainius. Kas sudaro problemą, tai vandentiekio ir kanalizacijos tinklų tikrasis pajungimas, kuris gali visiškai neatspindėti tikrosios padėties, vienas vaizdas realiame pajungime, kitas-teoriniame, kurį atliko namo statytojai norėdami uždirbti iš sau naudingesnio pajungimo.O tinklų pajungimo autoriai turėjo palikti savo pėdsakus archyvuose

    Reply
  2. Sigitas

    Jocys
    Nieko naujo pjūrio fronte ,,Klaiėdos vanduo” dar viena valstybė valstybėje. Kaip visad atseit nei jie nei aplinkosauga nieko nežinojo. Paprastas žmogelis pasakytų nežinojau tai suėstu su š. nes kaip sako nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia, bet jiems atleidžia. Tai apie kokią lygią Lietuvą šnekam. Klp. Vand aferistų kompanija naujai tiesiant tinklus daug kur buvo žmonės savo lėšomis žvyruotus privažiavimus maltu asfaltu prasipyle. Kai reikėjo atstatynėti sako negalim tipo čia atliekos kurių negalim pilti ant kelių nes teršiama gamta. Kai po jų pačių darbų drožtas asfaltas buvo supiltas šalikelėje tipo duobių taisymui tai į repliką žinot kur buvau pasiūstas.

    Reply
  3. Vietinis

    Aš užaugau prie šio upelio . Vaikas būdamas net nežinojau kad ši upė vadinosi Smeltalės. Visi ją vadino tiesiog Gavnatečka nuo dviejų rusiškų žodžių gavno tičiot. Ir is tikro ten tekėdavo srutos, galvojom kad tai nuo kiaulių fermų, bet kiauliu fermoų ten nėra, pasirodo tai buvo tiesiog žmonių fekalijos.

    Reply
    • pranas pričkus

      Sovietmečiu Smeltalėje brakonieriai gaudydavo lašišas. Dabar aišku, kodėl buvęs „Klaipėdos vandenys” gen. direktorius išsilydėjęs į pensiją Leonas Mokūnas, perėjo „dirbti” į savivaldybę.

  4. Klaipėda tebesmirda

    Aš ir sakau, kodėl net po Grigeo išaiškinimo, įvažiuojant į Klaipėdą prie Jakų žiedo, pasitinka bezdalų kvapas…

    Reply
    • Zn

      Ten philip morris Traidenis kvepia

  5. žiauru

    jei kas nežiūrėjot teksta įdėto video interviu, atkreipiu dėmesį į vieną faktą: pernai „Klaipėdos vanduo” nustatė 106 savavališkus nuotekų pasijungimus. 106!!!!!!! Suvokiat žmonių sąžinės neturėjimo mąsta???

    Reply
    • ezys

      siaip tai jis (mastas) daug didesnis, zmones apie sazine prisimena daznai tik tada, kada pastebi kitu zmoniu sazines trukuma 😉

  6. Simona

    Paklauskite tarybos nares ar jos administruojami namai netersia aplinkos?

    Reply
  7. vigis

    Iš kiekvieno paviršinio vandens išleistuvo kartą į mėnesį imami meginiai ir tiriamas užterštumas. Stebėjimą vykdo AB” Klaipėdos vanduo” Visi tie dalykai kainuoja nemažus pinigus.Tik jie niekam nereikalingi. Per visus tuos metus kiek „klaipedos vandenys” prižiūri lietaus kanalizacijos tinklus „leistinų teršalų normų viršijimų neužfiksuota”. Šūdas ir pramoniniai teršalai plūsta lietaus kanalizacijos tinklais į upes ir marias, o tyrimai rodo , kad tai švęstas vandenėlis. Ar neteks pripažinti, kad Grigeo skandalas tai tik mažas skandaliukas palygint su visa tarša kurią vykdo „klaipedos vanduo” per buitinių nuotėkų ir paviršinio vandens nuotėkų tinklus.

    Reply
    • Vigiui

      Atidžiai perskaityk ir pažiūrėk video nuo kurių metų lietaus nuotekų tinklai perduoti vandentiekiui. Ir teršia ne vandentiekis, o tie kurie statydami daugiabučius buitines nuotekas, anot tavęs pajungė į lietaus tinklus.

  8. op pa pa...

    ar tiesa, kad kai kuriuos namus adminstruoja tarybos narės bendrovė? Jei taip tai matyt čia reikia rimto įsikišimo.

    Reply
    • Zvink

      ooo taip administratore yra tokia Vaidute 🙂 idomu cia jos ar ne.

    • Anonimas

      Ne administruoja deja

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje ir rajone atpigs vanduo?

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) kitą savaitę tvirtins AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens ir nuotekų bei paviršinių nuotekų bazines kainas ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This