Apklausa: beveik 93 proc. klaipėdiečių patenkinti gyvenimu mieste

Miestas

Klaipėdos savivaldybė, rengdama Klaipėdos miesto strateginį plėtros planą 2021–2030 metams, pernai lapkričio–gruodžio mėnesiais atliko uostamiesčio gyventojų apklausą, kurios metu apklausti 609 klaipėdiečiai.

„Oro grupės” nuotr.

Gyventojų apklausa buvo atlikta tiesioginio interviu būdu respondentų namuose. Anot savivaldybės pranešimo, siekta, kad apklaustųjų sudėtis atitiktų miesto gyventojų demografinę struktūrą (pagal lytį, amžių, tautybę) ir būtų tolygiai apklausti visų Klaipėdos gyvenamųjų rajonų gyventojai.

Daugiau kaip pusė (54,4 proc.) tyrime dalyvavusių klaipėdiečių dabartinėje savo gyvenamojoje vietoje gyvena daugiau nei 10 metų. Per paskutinius dešimt metų apie 45 proc. respondentų keitė savo gyvenamąjį būstą. Gyvenamosios vietos keitimo tendencijos per paskutinius 5 metus išaugo 7,6 proc., lyginant su ankstesniais 5 metais.

Apie 46 proc. tyrime dalyvavusių miestiečių mano, kad per paskutinius 5 metus jų gyvenamasis rajonas pasikeitė į gerąją pusę. Tik 8 proc. teigia, kad permainos jų gyvenamojoje aplinkoje krypsta į blogąją pusę.

Daugiausia pozityvių permainų pastebi šiaurinės dalies gyventojai, gyvenantys tarp geležinkelio ir Tauralaukio (Dangės ir Liepojos plento, – 54,1 proc.)

Klaipėdiečių nuomone, aktualiausios problemos yra oro užterštumas, šiukšlių išvežimas ir per didelis ar intensyvus transporto eismas ir judėjimas.

Gerinant gyvenamojo rajono aplinką labiausiai miestiečiams rūpi jų namų kiemų aplinkos sutvarkymas ir įrangos atnaujinimas (40,1 proc.), kiemų dangos ir privažiavimų remontas (34,5 proc.), rekreacijos ir aktyvaus poilsio infrastruktūros trūkumas (22,7 proc.).

Klaipėdiečiai itin palankiai vertina savo gyvenamąją vietą. 10 balų skalėje geriausiai (8,39 balo) savo gyvenamąją vietą vertina Rumpiškės, Šarlotės, Luizės, Kauno ir Naujamiesčio kvartalų gyventojai. Tik 3,5 proc. respondentų teigia, kad jiems jų gyvenamoji vieta yra nepatraukli, o 82,4 proc. – jog jiems jų gyvenamoji vieta patraukli gyventi, dirbti ir kurti.

Pozityviausiai savo gyvenamą aplinką vertina centrinės dalies gyventojai, gyvenantys nuo senojo turgaus iki Baltijos prospekto. Tarp kritiškiausiai nusiteikusių rajonų išskiriami du – tolimiausias pietinis-rytinis arealas (Bandužiai, Vingio rajonas, Laukininkai) ir arčiausiai uosto teritorijos esantys kvartalai (Melnragė, Bomelio Vitė, Žvejybos uostas).

Apie 52 proc. apklaustų miestiečių mano, kad jų gyvenamuose kvartaluose trūksta rekreacinės infrastruktūros objektų, požeminių garažų ir vaikų bei jaunimo erdvių.

Tyrimo metu nustatyta, kad daugiau nei 90 proc. Klaipėdos gyventojų jaučiasi saugūs savo gyvenamojoje aplinkoje. Miestiečiai, kurie jaučiasi nesaugūs, dažniausiai bijo nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų apsvaigusių asmenų bei benamių.

Apklausos metu paaiškėjo, kad didžiausia dalis (74,7 proc.) klaipėdiečių dažniausiai naudojasi automobiliais (nuosavais ir nuomojamais). Miesto transportu naudojasi apie 69 proc., dviračiais ir paspirtukais – apie 8 proc. miestiečių. Per 40 proc. apklaustųjų teigia, kad viešojo transporto sistema juos tenkina arba visiškai tenkina, daugiau ar mažiau nepatenkintų yra ne daugiau 19 proc. Pozityviausiai vertinamas stotelių išdėstymas ir laiko grafikų laikymasis.

Vertindami sveikatos paslaugas, didžioji dalis (93,2 proc. visų besikreipusių) uostamiesčio gyventojų nurodė, kad gauna visas būtinas sveikatos paslaugas Klaipėdoje. Daugiau kaip pusė (55 proc.) iš visų besikreipusių į šeimos gydytoją reikiamas paslaugas gavo lengvai. Apie 15 proc. nurodė, kad susidūrė su tam tikrais sunkumais. Dažniausiai išskirta priežastis, dėl kurios negavo reikalingos gydymo paslaugos, buvo per ilga laukiančiųjų eilė.

Ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo paslaugas Klaipėdiečiai vertina labai gerai. Ypatingai pozityviai vertinamos ugdomosios veiklos, personalo kompetencijos, administracijos darbas ir personalo bendravimas su tėvais. Kritiškiau tėvai vertino maitinimo paslaugas.

Vertindami pasitenkinimą gyvenimu mieste ir miesto raidą, beveik 93 proc. klaipėdiečių teigia, kad jie yra patenkinti gyvenimu Klaipėdoje.

Su išsamia tyrimo ataskaita galite susipažinti čia arba Klaipėdos savivaldybės strateginio plėtros plano 2021–2030 m. elektroninėje svetainėje, adresu www.klaipeda2021-2030.lt, skiltyje „Tyrimai ir analizės“.

10 Comments

  1. FUAll

    Gal su tokiom apklausom eikit jų ant xkso.

    Reply
  2. Saulė

    Aha.. 609 klaipėdiečiai suformavo visos Klaipėdos gyventojų nuomonę… Briedas tie statistiniai tyrimai…

    Reply
    • Saulei

      Gaila, kad tavęs nepaklausė, tada tikrai briedų briedas būtų.

  3. Joris

    O ko piktintis? Džiaukimės, kad aplink tiek gyvenimu besidžiaugiančių, nes kai prarandi gyvenimo atradimo džiaugsmą, diagnozė viena- lėtinė mirtis.

    Reply
  4. Ernestas Iš Plungės

    Išvada: Iš 0,4% klaipėdos gyventojų 97% yra patenkinti
    Šaltinis: 609 / 150 000 * 100

    Reply
    • Ernestas Iš Plungės

      P.S. siūlau antraštę: „0,39% klaipėdos gyventojų yra patenkinti gyvenimu mieste”

  5. Apklausa

    Vyko sauvaldybėje ir tarp tų kurie vagia miesto , t.y. mūsų visų pinigus ?

    Reply
  6. Anonimas

    Ar tyrimo imtis ne per maža? Jei kalbame viso miesto vardu?

    Reply
    • Sociologija

      Sociologinių tyrimų metu niekada nėra apklausiami visi gyventojai, apklausiamas tam tikras skaičius skirtingų lyčių, amžiaus, gyvenamos vietos žmonės. Yra mokslinės metodikos. Jei klausiama visų – būtų referendumas. O kiek į jį ateis? Ir kiek į rinkimus ateina? Be to jei jau 3 kartą tą patį Grubliauską išrenka, gal irgi rodo, kad rinkėjai juo patenkinti

  7. Algirdss

    Nesutikau Neil viene dalyvavusio ar girdejusio a pie apklausa….gal cia recovered darbuotoju apklausa….dauguma nepatenkinti…merci miestas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Tyrimas: ką savo daugiabučiuose nori matyti gyventojai?

Dauguma Lietuvos gyventojų nori, kad jų daugiabučiuose namuose būtų įrengtos parduotuvės, kepyklėlės, sporto klubai ir klinikos. Ranka pasiekiamų paslaugų ypatingai ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Užderėjo paraiškų kultūros projektams finansuoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kultūros ir meno bendruomenės atstovai aktyviai atsiliepė į savivaldybės kvietimą teikti paraiškas dalinio finansavimo konkursui. Skelbiama, ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This