„Branda” nežino, kaip mažinti smarvę

Miestas

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje sudaryta darbo grupė aiškinosi, kokios situacijos dėl kvapų laukti šiltuoju metų laikotarpiu.

Speciali darbo grupė iš savivaldybės ir atsakingų institucijų atstovų domėjosi, kokias kvapų mažinimo priemones 2020 metais taikys AB „Klaipėdos vanduo“ ir UAB „Branda“.

Skelbiama, jog „Klaipėdos vandens“ Pardavimų departamento direktorė Eglė Alonderienė patikino, kad šį pavasarį ketinama užbaigti pernai pradėtus darbus – iki kovo 18 d. bus uždengti gravitaciniai tankintuvai.

Palmiros Mart nuotr.

Kita šios bendrovės kvapų mažinimo programos priemonė – kvapų mažinimas nuotekose. Ją numatoma įgyvendinti tuomet, kai atšils orai – laikotarpyje nuo gegužės 1 d. iki spalio 30 d. Tai – kvapus mažinančios medžiagos įterpimas 6-oje nuotekų siurblinėje, kad nuotekų valyklą, esančią Dumpiuose, pasiektų kaip įmanoma mažiau „kvapios“ nuotekos.

Vandens tiekimo įmonė taip pat numato kvapus mažinančią medžiagą įterpti į dumblo susimaišymo talpą prieš pūdytuvus – kad sumažintų kvapo emisiją iš šios talpos alsuoklių.

Tarp aštuonių AB „Klaipėdos vanduo“ šiais metais numatytų priemonių ir – kvapų mažinimas Dumpių nuotekų valyklos dumblo saugojimo aikštelėse (sukaupto sausinto dumblo kiekio mažinimas).

Tikimasi, kad „Klaipėdos vandeniui” įgyvendinus šiems metams suplanuotas kvapų mažinimo priemones, smarvė turėtų pastebimai sumažėti.

Tuo tarpu kvapų mažinimo priemonės, kurias atsakingų institucijų atstovams pristatė UAB „Branda“ direktorius Evaldas Stakė, darbo grupės nariams sukėlė daug klausimų.

„Nepaisant to, kad šios įmonės kvapų tarša viršijo maksimalius kvapų taršos vienetus, įmonė nepateikė jokių siūlymų, kaip 2020 metais numato mažinti kvapų taršą. Kvapų mažinimo priemonių plano pasigedo ir pasitarime dalyvavę Visuomenės sveikatos centro atstovai, kurie, be kita ko, iki posėdžio negavo atsakymų į savo paklausimus”, – teigiama Klaipėdos savivaldybės išplatintame pranešime.

Jame taip pat rašoma, kad „Branda“ yra numačiusi atlikti poveikio aplinkai vertinimo atrankos procedūras, tačiau kada realiai tai bus padaryta – neaišku. „Brandos“ atstovas užsiminė apie įmonės ketinimus vykdyti šalutinių gyvūnų produktų ir kitų bioskaidžių atliekų, turinčių specifinį kvapą, priėmimą ir rūšiavimą (šiuo metu ši veikla yra uždrausta), todėl susirinkusiems ir bendruomenės atstovams kilo pagrįstų abejonių, ar kvapų taršos mažinimui nekils papildomų grėsmių. Išvados dėl UAB „Branda“ indėlio į kvapų mažinimą ketinama daryti tada, kai bus atliktas poveikio aplinkai vertinimas. Pareikalauta, kad įmonė pakartotinai per mėnesį pateiktų pagrįstą kvapų taršos mažinimo priemonių planą.

„Galima tikėtis, kad šylant orui nemalonių kvapų mieste bus mažiau – patys taršiausi AB „Klaipėdos vanduo“ įrenginiai bus uždengti“, – Klaipėdos savivaldybės pranešime cituojama administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Suprato, kad šimtai tūkstančių - vėjais, bet sprendimui pritarė

„Pinigai – vėjais”, – taip diskusiją dėl projekto „Klaipėdos miesto savivaldybės automatinių (stacionarių) aplinkos oro kokybės stebėjimo stotelių įrengimas“ teikimo ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

Švietimas

Apdovanoti jaunieji atliekų tvarkymo žinovai

Klaipėdos miesto savivaldybėje apdovanoti konkurso – viktorinos „Daugiau žinių – mažiau atliekų“ nugalėtojai. Lapkričio pabaigoje, kai visoje Europoje buvo minima ...
2023-12-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This