Pradės tvarkyti Gargždų parką

Regionas

Klaipėdos rajono savivaldybė praneša, kad po papildomo ekspertinio parko medžių vertinimo, kuris buvo atliktas jos iniciatyva, jau greitai prasidės Gargždų parko tvarkymo darbai – pirmiausiai bus šalinami tie medžiai, kuriuos ekspertai pripažino pavojingais. Kad tą reikia daryti esą sutaria visos suinteresuotos pusės ir ekspertai.

Nepriklausomo eksperto ataskaitoje įvardinti 48 blogos būklės medžiai. Jie – išpuvę, skilę ir kelia pavojų. Tačiau leidimas kirsti išduotas 42 medžiams. Šeši medžiai bus išsaugoti, nes, pasak eksperto, jie toli nuo žmonių lankomų vietų, todėl juos galima palikti, bet būtina pastatyti įspėjamuosius ženklus apie šių medžių keliamą pavojų. Tokiam vertinimui pritarė ir dar keli ekspertai – dendrologai Arvydas Rutkauskas, Artūras Poškus, želdinių ekspertė Rita Nekrošienė ir arboristas Renaldas Žilinskas.

Taip pat ataskaitoje pabrėžiama, kad dalyje parko būtina medžius retinti, nes jie suaugę gana tankiai, konkuruoja ir stelbia vienas kitą. Dėl to esą tinkamai nesiformuoja lajos, vėliau išaugę medeliai skursta ir nyksta. Nepriklausoma ekspertė Lina Straigytė išskyrė keturis medynus, kuriuose rekomenduoja retinimą. Su tuo sutinka ir kiti ekspertai, nes šiose vietose neželia žolė, nesivysto medžių lajos, nėra erdvės ir šviesos.

Žadama, kad retinimas bus atliekamas tik pagal ekspertų pateiktas rekomendacijas, atsakingi specialistai jau kitos savaitės pradžioje, remdamiesi galiojančia metodika, atrinks ir sužymės retinamus medžius. Viename iš medynų, esančių viršutinėje parko terasoje, ekspertai pasiūlė palikti trešnes, kaukazines slyvas, šeivamedžius. Tinkamai sutvarkius viršutinėje parko terasoje esančią krūmynais apžėlusią teritoriją, čia būtų galima sukurti kvepiančią ir akį džiuginančią vaismedžių erdvę.

Susitarta ir dėl tuopų šalinimo. Jos peraugusios, stambios ir pavojingos – gožia kitus medžius. Ekspertai turėjo siūlymų ir dėl projekte numatytų vidutinės ir blogos būklės medžių, kurie nebus kertami, o kaip tik – toliau prižiūrimi. Savivaldybė paprašė specialistų pateikti siūlymus, kaip juos prižiūrėti tinkamai.

Savivaldybė planuoja kiekvienais metais biudžete numatyti lėšas, skirtas parko priežiūros darbams, kurie būtų atliekami atsakingai, sistemingai ir nuolat. To esą niekada nebuvo daroma.

Be to, tikimasi, kad jau gegužės mėnesį kartu su visuomene bus galima pradėti derinti sprendimus dėl antrojo etapo – parko infrastruktūros įrengimo darbų: takų sutvarkymo, apšvietimo įrengimo ir t. t.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Svarbu, Temos

Kas nulėmė, kad Skulptūrų parke neliks krepšinio aikštelės?

„Atvira Klaipėda” jau kurį laiką sulaukdavo signalų, kad rekonstruojamame Skulptūrų parke neliks suprojektuotų vaikų ir krepšinio aikštelių, nes jos neva ...
2022-09-06
Skaityti daugiau

Politikų tribūna

Ką saugome – parko medžius ar savo kailį?

Klaipėdoje įsibėgėjo Skulptūrų parko atnaujinimo darbai. Dėl užsitęsusių teisminių ginčų pradžia vėlavo. Turėjome apsčiai laiko ne vienai parko istorinių ir ...
2022-05-18
Skaityti daugiau

Regionas

Gargždų parke antrojo etapo darbai prasidės kitąmet

Klaipėdos rajono savivaldybė praneša, kad netrukus prasidės antrasis Gargždų parko tvarkymo etapas. Jo metu bus atnaujinti parko takai, apšvietimas, įrengta ...
2021-12-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This