Klaipėdos dramos teatre apsigyvens „Demonai“

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vasario 28-ąją Klaipėdos dramos teatre vyks išskirtinė premjera – pirmąkart Lietuvoje bus vaidinamas spektaklis pagal pasaulyje dažnai statomo Švedijos dramaturgo Larso Noréno pjesę.

Spektaklį „Demonai“ pagal to paties pavadinimo pjesę pastatęs režisierius Dariaus Rabašauskas sako, kad ji gilinasi į  prigimtinius žmogaus dalykus, kaip sugyvename patys su savimi, su savo demonais, kurie būna ir geri, ir blogi.

Premjera išsiskiria ir tuo, kad spektaklio muzika (kompozitorius Jonas Jurkūnas) jau nugulė vinilinėje plokštelėje.

Antradienį surengtos spaudos konferencijos metu D. Rabašauskas sakė, kad pjesė siužeto kaip ir neturi, ji pasakoja apie  vakarėlį, į kurį vieni kaimynai pasikviečia kitus.

„Vakarėlio metu išlenda visokių įdomių dalykų į paviršių ir apie tai sukasi visas veiksmas. Pjesė gilinasi į žmogaus prigimtinius dalykus, kaip sugyvename patys su savimi, savo demonais, ar jis geroji ar blogoji jėga. Lietuvoje pjesės autorius kaip ir nežinomas, buvo tik fragmentiniai jo skaitymai. Tad tai pirmas jo pastatymas”, – pasakojo režisierius, kuris pjesę „Demonai” buvo atradęs jau seniau, bet ji buvo tiesiog „nugulusi”.

Pasak Klaipėdos dramos teatro meno vadovo Gintaro Grajausko, šią pjesę yra statęs Thomas Ostermejeris, Elmaras Senkovas.

„Pasaulyje Larsas Norénas smarkiai žinomas, po Strindbergo tikriausiai yra labiausiai statomas iš švedų. Šioje pjesėje nėra ypatingo tamsumo, yra ir humoro. Situacija kelia ir užuojautą, ir šypseną. Pamažu pradėję senti dar jauni žmonės, susitvarkę gyvenimą, bet kažkokie demonai jiems sako, kad kažkas ne taip, kad gyveni dar prasčiau nei tada, kai gyvenimas buvo nesutvarkytas. Ir prasideda kaltinimai, kad tu mano gyvenimą suėdei”, – sakė G. Grajauskas.

Aktorius Jonas Baranauskas teigė, jog spektaklio medžiaga „labai įdomi”, nors pradžioje ir buvo didžiulis galvos skausmas, kaip tokią didelę apimtį išmokti.

„Ir save pradedi tirti, bandai ieškoti savo atitikmenų. Baisiausia, kad pamatai ir baisiuosiuose dalykuose save. Kalba eina ir apie vienišumą būnant visiems kartu. Man įstrigo vienas sakinys, kad turbūt svarbiausia yra mokėti laiku išsiskirti”, – sakė J. Baranauskas.

„Kiekviename iš mūsų kartas nuo karto nori išlįsti demonas, kad paleistum save nuo pavadžio. Kartas nuo karto reikia išsipurvinti, kad pasijustum žmogumi”, – savo ruožtu minėjo aktorius Vaidas Jočys.

Pasak kompozitoriaus Jono Jurkūno, muzikinį sprendimą padėjo atrasti žodis „užsimiršimas”.

„Yra keli poliai, vienas iš jų – techno muzika. Su ja neteko susidurti, buvo įdomi patirtis su ja susidurti. Joje lieka tik būsena su tokiu brutualiu pulsu. Ją atsveria chorinis, bažnytinis giedojimas. Spektaklio metu patys aktoriai paleidžia muziką ir ją išjungia, tad lieka toks netikėtumo elementas”, – pasakojo kompozitorius.

Pasak D. Rabašausko, statant spektaklį kilo mintis jo muziką įrašyti į vinilinę plokštelę.

Kompozitoriaus Jono Jurkūno rankose – vinilinė plokštelė su spektaklio muzika. Martyno Vainoriaus nuotr.

Scenografė Laura Luišaitytė sakė sukūrusi nestandartiškai įrengto buto interjeras.

„Jį padiktavo. Potyrių bado tema. Ieškant naujų atsiranda lyg blokas, tad simboliškai ir yra betoniniai blokai”, – aiškino scenografė.

„Demonai” – ne paskutinė šio sezono Klaipėdos dramos teatro premjera. Pasak G. Grajausko, kovo viduryje į teatrą atvyks latvė režisierė Laura Groza-Kibere, kuri statys Maksimo Gorkio „Saulės vaikus”. Premjera numatoma gegužės 9 dieną.

„Netyčia datą pasirinkome. Ir tik paskui supratome, ką pridirbome”, – juokėsi G. Grajauskas.

Martyno Vainoriaus ir Kemel Photography nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”124844,124845,124964,124846,124847,124965,124848,124966,124849,124850,124851,124852,124853,124854,124855,124856,124857,124858,124859,124967″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„TheATRIUM“ atveš pasaulinio garso teatro kūrėjų darbus 

Prireikė aštuonerių metų, kad teatro festivalis nedidelėje šalyje ir nedideliame mieste nekeltų dvejonių net ir didžiausių pasaulyje teatro festivalių graibstomoms ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

„Mūza“ lankys ir Muzikinio teatro kūrėjus

Klaipėdoje kuriančius teatro menininkus šį šeštadienį pasieks dar vienas tradicinis apdovanojimas – „Mūzos“ nominacija. „Mūzos“ nominaciją dar 2016-aisias įsteigė Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This